Η απαγόρευση εξαγωγής ζάχαρης σταθεροποίησε τις τιμές στην Ινδία

Η ασιατική χώρα έχει απαγορεύσει επ' αόριστον τις εξαγωγές ζάχαρης λόγω της ανάγκης να ελέγξει τις εγχώριες τιμές

Ο περιορισμός των εξαγωγών ζάχαρης έχει σταθεροποιήσει τις εγχώριες τιμές της ζάχαρης, σύμφωνα με την Οικονομική Επισκόπηση 2024 που δημοσιεύθηκε στις 22 Ιουλίου. Οι τιμές παρέμειναν σταθερές εν μέσω της αστάθειας των παγκόσμιων τιμών της ζάχαρης από πέρυσι, όπως αναφέρεται από το moneycontrol.

«Αυτοί οι περιορισμοί στις εξαγωγές έχουν πράγματι διαδραματίσει ρόλο στη σταθεροποίηση των εγχώριων τιμών της ζάχαρης», αναφέρεται στην Οικονομική Επισκόπηση 2024. Ως αποτέλεσμα, «παρόλο που ο παγκόσμιος δείκτης τιμών ζάχαρης διογκώθηκε και παρουσιάζει μεταβλητότητα από τον Φεβρουάριο του 2023, οι εγχώριες τιμές ζάχαρης παρέμειναν πολύ λιγότερο ευμετάβλητες», προστίθεται περαιτέρω».

Η Ινδία, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός ζάχαρης παγκοσμίως, έχει απαγορεύσει επ' αόριστον τις εξαγωγές ζάχαρης λόγω της ανάγκης να ελέγξει τις εγχώριες τιμές και να διασφαλίσει επαρκή τοπικό εφοδιασμό, καθώς και τη διαχείριση του πληθωρισμού της ζάχαρης. Η απαγόρευση αυτή τέθηκε για πρώτη φορά σε ισχύ τον Ιούνιο του 2022. Ωστόσο, παρατάθηκε περαιτέρω τον Οκτώβριο του 2023 μέχρι νεωτέρας. Η κυβέρνηση παρέτεινε την ημερομηνία των περιορισμών στις εξαγωγές ζάχαρης- ακατέργαστης ζάχαρης, λευκής ζάχαρης, ραφιναρισμένης ζάχαρης και βιολογικής ζάχαρης.

Τον Μάιο, σύμφωνα με την Ένωση Ινδικών Βιομηχανιών Ζάχαρης (ISMA), η παραγωγή ζάχαρης της χώρας ξεπέρασε τους 30 εκατομμύρια τόνους μέχρι τον Μάρτιο του 2024. Η ένωση των ζαχαρουργείων αναθεώρησε επίσης την εκτίμηση της καθαρής παραγωγής ζάχαρης για την περίοδο 2023-24 σε 32 εκατομμύρια τόνους έναντι κατανάλωσης περίπου 28,5 εκατ. τόνων, συνέστησε στην κυβέρνηση εξαγωγές.

Ωστόσο, οι περιορισμοί αυτοί δεν ισχύουν για τη ζάχαρη που εξάγεται στην ΕΕ και τις ΗΠΑ στο πλαίσιο καθεστώτων όπως η δασμολογική ποσόστωση (TRQ) και ο δασμός CXL. Ο Μαυρίκιος επωφελείται από την προτιμησιακή πρόσβαση στην αγορά της Ινδίας για τα προϊόντα του, όπως κατεψυγμένα ψάρια, ειδική ζάχαρη, μπισκότα, φρέσκα φρούτα, χυμούς, μεταλλικό νερό κ.λπ.