Η ανάκαμψη του σιταριού στην ΕΕ καθυστερεί λόγω της προσφοράς στη Μαύρη Θάλασσα

Η τιμή παρέμεινε αμετάβλητη στα 215 ευρώ ανά μετρικό τόνο

Τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το σιτάρι παρουσίασαν μικρή μεταβολή την Πέμπτη, καθώς η ανάκαμψη από το χαμηλό τεσσάρων μηνών ανακόπηκε εν μέσω έντονου εξαγωγικού ανταγωνισμού λόγω των προμηθειών της Μαύρης Θάλασσας.

Η τιμή του σιταριού εμπροσθοβαρών συναλλαγών για τον Σεπτέμβριο στο Euronext παρέμεινε αμετάβλητη στα 215,00 ευρώ (234,63 δολάρια) ανά μετρικό τόνο.

Το συμβόλαιο ανέκαμψε από το χαμηλό τεσσάρων μηνών της Τρίτης στα 211,50 ευρώ, αλλά εξακολουθούσε να αντιμετωπίζει τεχνική αντίσταση λόγω του διαγραμματικού κενού που είχε ανοίξει μετά την πτώση της Δευτέρας.

Οι αναβαλλόμενες θέσεις του Euronext έκλεισαν λίγο χαμηλότερα.

Το σιτάρι του Σικάγο υποχώρησε μετά την αναπήδηση που σημειώθηκε μια ημέρα νωρίτερα και εξαντλήθηκε.

Η Αίγυπτος και η Αλγερία, οι οποίες πραγματοποίησαν μεγάλες αγορές σιταριού αυτή την εβδομάδα, βοήθησαν στη στήριξη της αγοράς.

Η σοδειά σιταριού της δυτικής Ευρώπης επρόκειτο να μείνει εκτός.

Ένας Γερμανός έμπορος σχολίασε: «Η αγορά του σιταριού είναι πολύ καλή: «Είναι ενθαρρυντικό ότι η Αλγερία και η Αίγυπτος, οι δύο μεγαλύτεροι εισαγωγείς στον κόσμο, αγόρασαν μαζί περίπου 1,5 εκατ. τόνους σιταριού αυτή την εβδομάδα μέσω διαγωνισμών. Αυτή είναι μια μεγάλη ποσότητα που θα αφαιρεθεί από την προσφορά της αγοράς».

Οι χαμηλές τιμές της Μαύρης Θάλασσας μείωσαν την αισιοδοξία, ιδίως στις αγορές της Αλγερίας, καθώς η δυτική ΕΕ φάνηκε πολύ ακριβή για να κερδίσει πολλές πωλήσεις.

Η Αλγερία αγόρασε την Τετάρτη μεταξύ 700.000 και 750.000 τόνων σιταριού με προαιρετική προέλευση. Οι έμποροι εκτίμησαν ότι περίπου 550.000 τόνοι προήλθαν από τη Ρωσία. Οι 120.000 τόνοι προήλθαν από την Ουκρανία, ενώ οι υπόλοιποι προήλθαν από τη Βουλγαρία.

Την Πέμπτη, η τιμή του ρωσικού πρωτεϊνούχου σιταριού 11,5% για την αποστολή του Αυγούστου στη Μαύρη Θάλασσα ανήλθε σε περίπου 207 δολάρια ανά τόνο FOB. Η τιμή του ουκρανικού σιταριού 11,5% διαμορφώθηκε γύρω στα 215 δολάρια ανά τόνο FOB. Αυτό ήταν περίπου 20 δολάρια φθηνότερα από τη δυτική ΕΕ.

Η τιμή του ρωσικού σιταριού με πρωτεΐνη 12,5% ήταν 217-218 δολάρια ανά τόνο FOB. Αυτό είναι επίσης 20 δολάρια κάτω από τις τιμές της δυτικής ΕΕ.

Η Γαλλία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού της ΕΕ, ανησυχούσε για την έλλειψη ζήτησης για εξαγωγές, παρόλο που οι προμήθειες συγκομιδής αναμένεται να συρρικνωθούν.

Ο Sebastien Poncelet, αναλυτής της Argus, δήλωσε: «Θα πρέπει να αρχίσουμε να εξάγουμε κάποια στιγμή».

Το Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών (IGC), την Πέμπτη, αύξησε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια σοδειά σιταριού 2024/25. Αυτό υπογραμμίζει τις άφθονες παγκόσμιες προμήθειες βραχυπρόθεσμα.

Το IGC αναθεώρησε την πρόβλεψή του για την παγκόσμια παραγωγή καλαμποκιού, αλλά οι έμποροι ανησυχούν για τις απώλειες που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν την αγορά σιταριού.

Ο Poncelet δήλωσε ότι «ο καύσωνας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας καταστρέφει τις καλλιέργειες καλαμποκιού και θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι για τις αγορές σιτηρών».