Αυξημένο το εμπορικό ισοζύγιο αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ

Μεγάλη αύξηση στις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ

Σύμφωνα με την τελευταία μηνιαία έκθεση για το εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων, που δημοσιεύτηκε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Απρίλιο του 2024 το εμπορικό πλεόνασμα αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ ανήλθε σε 5 δισ. ευρώ, ποσοστό που παραμένει κατά 4% υψηλότερο σε σχέση με τον Απρίλιο του 2023, παρά τη μείωση κατά 25 % σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. 

Οι εξαγωγές ανήλθαν σε 19,8 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών των ελιών και του ελαιολάδου. 

Οι εισαγωγές ανήλθαν σε 14,8 δισ. ευρώ. Το 45 % περίπου των εισαγωγών της ΕΕ αποτελείται από λίγες κατηγορίες προϊόντων: καφές, τσάι, κακάο και μπαχαρικά· φρούτα και καρποί με κέλυφος· και ελαιούχοι σπόροι και πρωτεϊνούχα φυτά.

Οι εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ προσέγγισαν την αξία των εξαγωγών του προηγούμενου μήνα, αλλά ήταν κατά 10 % υψηλότερες σε σχέση με τον Απρίλιο του 2023. Οι σωρευτικές εξαγωγές από τον Ιανουάριο ανήλθαν σε 77,8 δισ. ευρώ. 

Οι εξαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση, κατά 829 εκατ. ευρώ, αποτέλεσμα που εξηγείται σε μεγάλο βαθμό από την υψηλή τιμή των ελιών και του ελαιολάδου. 

Τα προϊόντα αυτά αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των συνολικών εξαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ, σημειώνοντας αύξηση της αξίας κατά 62 % σε σύγκριση με το 2023. 

Τα παρασκευάσματα σιτηρών και τα προϊόντα αλευροποιίας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και ο οίνος και τα προϊόντα με βάση τον οίνο αντιπροσωπεύουν το 25 % της συνολικής αξίας των εξαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ.

Οι εισαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ αντιπροσωπεύουν αύξηση κατά 10 % σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, η οποία εξηγείται κυρίως από τις υψηλές τιμές του κακάου. 

Οι σωρευτικές εισαγωγές από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 2024 ανέρχονται σε 54,9 δισ. ευρώ και παραμένουν σταθερές σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2023. 

Οι εισαγωγές σιτηρών σημείωσαν τη μεγαλύτερη μείωση, κατά 1,5 δισ. ευρώ (-33 %), λόγω της μείωσης του όγκου των εισαγωγών και των παγκόσμιων τιμών. 

Παρόμοια μείωση, ύψους 1,3 δισ. ευρώ, παρατηρήθηκε για τους ελαιούχους σπόρους και τα πρωτεϊνούχα φυτά, λόγω των χαμηλότερων τιμών. Η Ακτή Ελεφαντοστού και η Νιγηρία ωφελήθηκαν περισσότερο από την υψηλότερη αξία των εισαγωγών κακάου της ΕΕ. Σε σύγκριση με το 2023, η ΕΕ μείωσε τις εισαγωγές της από την Ινδονησία (κυρίως φοινικέλαιο) και από την Αυστραλία (κυρίως κράμβη).

* Δείτε ΕΔΩ την έκθεση