Τουρκία: Ανακοίνωσε τα σχέδια για την "Κτηνοτροφία 2024-2028"

Στόχος να καλυφθούν οι διατροφικές ανάγκες του πληθυσμού

Ο υπουργός Γεωργίας και Δασών της Τουρκίας, Ibrahim Yumakli, ανακοίνωσε τον «Οδικό χάρτη για την κτηνοτροφία 2024-2028» τον Φεβρουάριο του 2024, μετά τη σημαντική μείωση των εγχώριων κτηνοτροφικών αποθεμάτων.

Οι ελλείψεις αυτές ήταν αποτέλεσμα της σημαντικής αύξησης του αριθμού των θηλυκών βοοειδών που σφάχτηκαν μετά την απότομη πτώση των εγχώριων τιμών του νωπού γάλακτος, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωργικών Πληροφοριών (GAIN) του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA).

Ταυτόχρονα, η Τουρκική Δημοκρατία σημείωσε αύξηση 640% σε σχέση με το προηγούμενο έτος στις εισαγωγές ζώντων βοοειδών, οι οποίες αποτιμήθηκαν σε 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023. Οι εισαγωγές αυτές προέρχονται κυρίως από τη Βραζιλία και την Ουρουγουάη.

Δυστυχώς, ενώ οι εξαγωγές ζώντων βοοειδών από τις ΗΠΑ προς την Τουρκική Δημοκρατία επρόκειτο να σημειώσουν ρεκόρ το 2024, μετά το ξέσπασμα της επιδημίας HPAI στα βοοειδή στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Τουρκική Δημοκρατία απαγόρευσε τις εισαγωγές ζώντων βοοειδών από τις ΗΠΑ.

Κατά την παρουσίαση του οδικού χάρτη, ο υπουργός Yumakli δήλωσε ότι στόχος του έργου είναι να αυξηθούν τα υγιή, υψηλής ποιότητας πρότυπα παραγωγής στη χώρα και να καλυφθούν οι διατροφικές ανάγκες των 85 εκατομμυρίων κατοίκων και των 57 εκατομμυρίων τουριστών της Τουρκίας. Ο πληθωρισμός των τροφίμων της Τουρκίας αποτελεί αιτία μεγάλης ανησυχίας για την τουρκική κυβέρνηση, καθώς έχει αυξηθεί κατά 70,14% κατά τους δώδεκα μήνες που έληξαν τον Μάιο του 2024. 

Οι τιμές του κρέατος αυξήθηκαν ομοίως κατά την τελευταία περίοδο εμπορίας (ΜΥ) σε 450-550 τουρκικές λίρες (ΤΚ)/kg (14-17 $/kg από τον Ιούνιο του 2024), σημειώνοντας αύξηση 43% σε σχέση με την προηγούμενη ΜΥ. Αυτή η αύξηση των τιμών επηρέασε άμεσα τους καταναλωτές, καθώς οι τιμές λιανικής πώλησης και οι τιμές HRI συνεχίζουν να αυξάνονται. Ο Yumakli επεσήμανε ότι το πρώτο θέμα του οδικού χάρτη είναι ο «σχεδιασμός της ζωικής παραγωγής». 

Το Υπουργείο Γεωργίας και Δασών δημιούργησε ένα περιφερειακό μοντέλο, επικεντρώθηκε στην παραγωγή, το κόστος, την ικανότητα και τις ευκαιρίες εμπορίας και έθεσε ως προτεραιότητα την προστασία του νερού και των φυσικών πόρων, καθώς και τη διασφάλιση επαρκούς και υγιούς παραγωγής κόκκινου κρέατος, κρέατος πουλερικών, γάλακτος και αυγών για τη διατήρηση της εγχώριας επισιτιστικής ασφάλειας.

Έλαβαν επίσης υπόψη την ικανότητα ποιοτικών ζωοτροφών, που είναι η κύρια εισροή για την παραγωγή ζώων, και τις εκτάσεις βοσκοτόπων. Επιπλέον, το υπουργείο θα επεκτείνει το συμβατικό μοντέλο παραγωγής για να διασφαλίσει τη σταθερότητα των εγχώριων τροφίμων και των τιμών.