Υποτονική η ζήτηση για σιτάρι στην Ευρώπη

"Φρενάρουν" οι εξαγωγές

Η υποτονική ζήτηση για σιτάρι της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αρχή της περιόδου, καθώς οι φθηνότερες ρωσικές και ουκρανικές προμήθειες αυξάνουν τις πωλήσεις, έχει κάνει ορισμένους εμπόρους να ανησυχούν ότι η ΕΕ υπολείπεται πολύ στις εξαγωγές, ακόμη και αν το πλεόνασμά της πρόκειται να μειωθεί από μια συγκομιδή που θα επηρεαστεί από τις βροχοπτώσεις.

Οι εξαγωγές μαλακού σίτου της ΕΕ κατά τις τρεις πρώτες εβδομάδες της περιόδου 2024/25 που ξεκίνησε την 1η Ιουλίου ήταν μειωμένες κατά ένα τρίτο σε σχέση με πέρυσι. Ενώ η διαφορά αυτή μπορεί εν μέρει να οφείλεται στα ελλιπή στοιχεία για τη Γαλλία, οι έμποροι βλέπουν λίγες δουλειές στον ορίζοντα.

«Ειδικά το ρωσικό σιτάρι φαίνεται τόσο φθηνό που η δυτική ΕΕ είναι έξω από το παιχνίδι των εξαγωγών για το εγγύς μέλλον», δήλωσε ένας Γερμανός έμπορος.

Η Ρωσία, η μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής σιταριού, φάνηκε να χαλαρώνει την πολιτική ελάχιστων τιμών εξαγωγής σε διαγωνισμούς που διεξήγαγε η Αίγυπτος, μια κίνηση που οι έμποροι θεωρούν ότι αποτελεί εν μέρει απάντηση στην προσωρινή διακοπή των εισαγωγών από την Τουρκική Δημοκρατία.

Η Ουκρανία, εν τω μεταξύ, έχει ενισχύσει τις εξαγωγές της μέσω ενός πολεμικού ναυτιλιακού καναλιού που δημιουργήθηκε πέρυσι.

Ένας διαγωνισμός αγοράς από την Αλγερία για την αποστολή του Σεπτεμβρίου έπληξε το κλίμα στη δυτική Ευρώπη, με τις τιμές να υποδηλώνουν ότι οι προμήθειες της Μαύρης Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού και του ουκρανικού σιταριού, θα καλύψουν την παραγγελία και θα αφήσουν τη Γαλλία στο περιθώριο σε μία από τις σημαντικότερες διεξόδους της.

«Αυτό σημαίνει ότι η Γαλλία δεν έχει τίποτα στο βιβλίο εξαγωγών της μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου», δήλωσε ένας Γάλλος έμπορος.

Η έλλειψη ζήτησης από την Κίνα, κορυφαία αγορά για το γαλλικό σιτάρι, έχει προσθέσει αμφιβολίες σχετικά με τη ζήτηση, αν και αρκετά φορτία γαλλικού κριθαριού πιστεύεται ότι έχουν πωληθεί για θερινή αποστολή.

Οι προμηθευτές της ΕΕ μπορεί να μείνουν να παλεύουν για πωλήσεις στο Μαρόκο που πλήττεται από την ξηρασία, το οποίο βρίσκεται πιο κοντά στη δυτική Ευρώπη.

Ορισμένοι θεωρούν ότι οι ανησυχίες για τις εξαγωγές είναι πρόωρες.

«Δεν είναι ποτέ ενθαρρυντικό να βλέπουμε εξαγωγείς να μην φορτώνουν, αλλά δεν είναι ασυνήθιστο να βλέπουμε αυτού του είδους το χάσμα τιμών με το σιτάρι της Μαύρης Θάλασσας», δήλωσε ο Maxence Devillers της Argus.

Οι έμποροι περιμένουν να δουν την έκταση των ζημιών από τη βροχή στη συνεχιζόμενη ευρωπαϊκή συγκομιδή, με την επίμονη βροχή στη Γαλλία και τη Γερμανία να δημιουργεί ανησυχίες ότι η ποιότητα άλεσης θα υποφέρει μετά την έκταση και την απόδοση.

Η κακή ποιότητα της συγκομιδής σιταριού μπορεί να περιορίσει περαιτέρω τις εξαγωγές, μετατοπίζοντας περισσότερη σοδειά προς ζωοτροφές εντός του μπλοκ.