Η ξηρασία απειλεί την παραγωγή σιταριού σε Καναδά και Ρωσία

Οι περισσότερες περιοχές παραγωγής σιταριού στον κόσμο το 2024 γνώρισαν ευνοϊκές καιρικές συνθήκες

Η πρόσφατη έξαρση της ζέστης και της ξηρασίας στα δυτικά και νοτιοκεντρικά λιβάδια του Καναδά προκάλεσε ανησυχία για την παραγωγή ανοιξιάτικων σιτηρών. Η περιοχή είχε ένα από τα καλύτερα ξεκινήματα της καλλιεργητικής περιόδου εδώ και χρόνια και η ξηρασία που εμφανίζεται ενώ το σιτάρι και το κριθάρι αναπαράγονται προκαλεί ρίγη σε πολλούς παραγωγούς.

Η αγορά δεν φαίνεται να ανησυχεί υπερβολικά για την κατάσταση, παρόλο που μέρος του ανοιξιάτικου σιταριού στη Ρωσία είναι επίσης πιεσμένο από τη ζέστη και την ξηρασία.

Οι περισσότερες περιοχές παραγωγής σιταριού στον κόσμο το 2024 γνώρισαν ευνοϊκές καιρικές συνθήκες φέτος. Η μόνη βασική εξαίρεση ήταν η Ρωσία και οι αμέσως γειτονικές περιοχές τόσο του δυτικού Καζακστάν όσο και της ανατολικής Ουκρανίας, όπου η ξηρασία ήταν μια συνεχής μάχη.

Η παραγωγή χειμερινού σιταριού μειώθηκε σημαντικά σε αυτές τις περιοχές λόγω της ξηρασίας και του παγετού και των παγετώνων στα τέλη της περιόδου. Έκτοτε, η ξηρασία στη Ρωσία δεν έχει εξαφανιστεί, αλλά έχει βοηθήσει στην ωρίμανση των χειμερινών καλλιεργειών και στη στήριξη της συγκομιδής τους.

Πρόσφατα, η ξηρασία επεκτάθηκε προς βορρά στη νότια Ρωσία και την ανατολική Ουκρανία και σε περιοχές ανοιξιάτικου σιταριού της Ρωσίας, αυξάνοντας την ανησυχία της αγοράς για τη συνολική παραγωγή της χώρας αυτής. Οι πρόσφατες καιρικές συνθήκες έφεραν ημερήσιες υψηλές θερμοκρασίες στους 32 και κοντά στους 37,7 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι βροχοπτώσεις ήταν ελάχιστες.

Αυτές οι συνθήκες δεν έχουν μόνο καταπονήσει το καλαμπόκι, τη σόγια και τον ηλιόσπορο, αλλά έχουν αρχίσει να επηρεάζουν το ανοιξιάτικο σιτάρι και το κριθάρι που παράγονται από τα νοτιοανατολικά τμήματα της Κεντρικής Περιφέρειας της Ρωσίας μέχρι τη Μέση Λεκάνη του ποταμού Βόλγα και τη νότια περιοχή των Ουραλίων Ορέων.

Ένα πρόβλημα με την παραγωγή εαρινού σιταριού στη Ρωσία το 2024 δεν θα ήταν πιθανό να περάσει πολύ καλά φέτος μετά τη μειωμένη παραγωγή χειμερινών σιτηρών. Δεν είναι ασυνήθιστο για τα έτη κατά τα οποία τα φαινόμενα Ελ Νίνιο μεταφράζονται σε ουδέτερες συνθήκες ENSO και στη συνέχεια τελικά σε Λα Νίνια, η ρωσική παραγωγή σιτηρών και ελαιούχων σπόρων να αμφισβητείται και συνήθως να υπολείπεται σε σχέση με την παραγωγή άλλων ετών.

Η σοδειά χειμερινού σιταριού ήταν ήδη μειωμένη και αρκετή ξηρασία και ζέστη από την ανατολική Ουκρανία έως το δυτικό Καζακστάν επικράτησε τις τελευταίες εβδομάδες για να απειλήσει ορισμένες από τις θερινές καλλιέργειες της περιοχής, όπως ο ηλιόσπορος, το καλαμπόκι και η σόγια.

Η πρόσφατη ανάπτυξη υψηλών πιέσεων πάνω από τη δυτική Ρωσία και την Ουκρανία τόνωσε τη ζέστη και την ξηρασία που προαναφέρθηκε και επέτρεψε στην ξηρασία στις περιοχές με θερινές καλλιέργειες να επεκταθεί προς τα βόρεια σε περιοχές παραγωγής ανοιξιάτικων σιτηρών. Τυχόν επιμονή αυτού του προτύπου θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στη ρωσική παραγωγή σιτηρών και ελαιούχων σπόρων του 2024. Ένα διαφημιζόμενο διάλειμμα από τον πιο ζεστό και ξηρό καιρό μόλις αρχίζει. Μια γενική βροχόπτωση είναι απίθανη, αλλά αναμένεται ψύξη και αυτό θα πρέπει να βοηθήσει στη διατήρηση ό,τι έχει απομείνει από το προφίλ υγρασίας στις περιοχές με ανοιξιάτικες και θερινές καλλιέργειες.

Οι επόμενες εβδομάδες θα αποδειχθούν πολύ ενδιαφέρουσες για το δυναμικό παραγωγής της Ρωσίας και της Ουκρανίας για πολλές καλλιέργειες. Αυτό που καθιστά αυτή την τάση ακόμη πιο σημαντική για το παγκόσμιο εμπόριο είναι το γεγονός ότι τα λιβάδια του Καναδά τείνουν ξαφνικά σε μια ξηρότερη και θερμότερη τάση του καιρού. Οι συνθήκες των καλλιεργειών που είχαν αξιολογηθεί αρκετά ευνοϊκά στα τέλη Ιουνίου και στις αρχές Ιουλίου ξαφνικά στεγνώνουν μόλις ξεκινάει η αναπαραγωγή.

Η μεγαλύτερη απειλή για την παραγωγή του Καναδά αυτό το καλοκαίρι μπορεί να είναι η καλαμπόκι και τα ανοιξιάτικα σιτηρά. Οι επόμενες εβδομάδες θα αποδειχθούν εξαιρετικά σημαντικές τόσο για τη Ρωσία όσο και για τον Καναδά. Οποιαδήποτε επιμονή του ζεστού, ξηρού καιρού είναι πιθανό να βλάψει την παραγωγή και θα μπορούσε να συμβάλει στην ανάκαμψη της αγοράς προθεσμιακών συμβολαίων μετά από ένα εκπληκτικό ξεπούλημα τις τελευταίες εβδομάδες.

Η World Weather, Inc. πιστεύει ότι η ξηρασία και η ζέστη και στις δύο χώρες δεν θα φτάσουν σε ακραία επίπεδα κατά τη διάρκεια του υπολοίπου της καλλιεργητικής περιόδου και ότι θα πέσουν «κάποιες» έγκαιρες βροχές για να περιοριστεί η πτώση της παραγωγής- ωστόσο, η παραγωγή δεν είναι πιθανό να επιστρέψει στο ιδανικό επίπεδο που αναμενόταν κάποτε.

Για τις καλλιέργειες στον Καναδά και τη Ρωσία, καθώς και στην Ουκρανία και το Καζακστάν προβλέπονται θερμότερες από τις συνήθεις θερμοκρασίες. Ωστόσο, δεν αναμένονται παρατεταμένες ακραίες θερμοκρασίες και αυτό θα βοηθήσει τις καλλιέργειες να φτάσουν στο τέλος της αναπαραγωγής χωρίς σημαντικές απώλειες.

Κάποια μειωμένη απόδοση είναι αναπόφευκτη για τις καλλιέργειες και στις δύο περιοχές του κόσμου, αλλά η ζημιά που θα προκληθεί στην παραγωγή θα πρέπει να είναι αρκετά μικρή ώστε να διατηρηθεί η παγκόσμια προσφορά μικρών σιτηρών επαρκής για να αποφευχθεί μια αντιληπτή ή πραγματική έλλειψη μικρών σιτηρών.

Η μειωμένη παραγωγή από τον Καναδά και τη Ρωσία θα πρέπει να παρακολουθείται στενά- ωστόσο, οι πιθανότητες είναι πολύ καλές ότι η Αυστραλία και η Αργεντινή θα έχουν πολύ καλές σοδειές το 2024.

Η ανάπτυξη του σιταριού και του κριθαριού στην Αυστραλία έχει ξεκινήσει καλά και θα σημειωθούν επαρκείς βροχοπτώσεις τις επόμενες εβδομάδες για να αυξηθεί η υγρασία του εδάφους για μια γρήγορη και επιθετική έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου, η οποία συνεχίζεται στα τέλη Αυγούστου και τον Σεπτέμβριο μετά από μια περίοδο ημιθανάτου των καλλιεργειών.

Η φύτευση σιταριού στην Αργεντινή έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Το έθνος έχει μια τάση μικρής ξηρότητας τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά επίσης ήταν πιο δροσερό από το συνηθισμένο κατά τη διάρκεια μεγάλου μέρους του φθινοπώρου και του χειμώνα και αυτό έχει περιορίσει τη ζήτηση υγρασίας των φυτών και έχει διατηρήσει την εδαφική υγρασία.

Οι βροχές θα πρέπει να σημειωθούν σε εύλογα διαστήματα κατά τη διάρκεια του υπολοίπου της χειμερινής περιόδου, γεγονός που υποδηλώνει ότι είναι πιθανή μια καλά εδραιωμένη καλλιέργεια σιταριού και κριθαριού.

Η καθυστερημένη άφιξη της La Niña και η πιθανή ασθενής έως μη παραδοσιακή επιρροή της La Niña στον κόσμο κατά το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του 2024 υποδηλώνει ότι υπάρχει δυνατότητα για έγκαιρες βροχοπτώσεις που θα υποστηρίξουν μια πολύ μεγαλύτερη από τη συνηθισμένη χειμερινή σοδειά σιτηρών.

Εάν η παραγωγή της Αυστραλίας και της Αργεντινής είναι τόσο καλή όσο αναμένεται, ο αντίκτυπος της χαμένης παραγωγής από τον Καναδά και τη Ρωσία θα μπορούσε να αντισταθμιστεί τουλάχιστον εν μέρει, περιορίζοντας το ανοδικό δυναμικό των προθεσμιακών τιμών, εκτός εάν μια άλλη μεγάλη περιοχή παραγωγής στον κόσμο αντιμετωπίσει πρόβλημα παραγωγής.