Η ξηρασία χτυπάει ανελέητα: 100% καταστροφή για τους αμπελουργούς στις Σέρρες

Τα αμπέλια τους έχουν ξεραθεί ολοσχερώς, με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολόκληρη η παραγωγή τους.

Η παρατεταμένη ξηρασία που πλήττει τη χώρα έχει προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές στην αγροτική παραγωγή, με τις Σέρρες να αποτελούν ένα από τα πλέον πληττόμενα σημεία. Χιλιάδες στρέμματα αμπελιών έχουν ξεραθεί ολοσχερώς, οδηγώντας τους αμπελουργούς σε απόγνωση.

Η κύρια αιτία της καταστροφής είναι η παρατεταμένη ξηρασία που έχει μαστίσει την περιοχή τους τελευταίους μήνες. Η έλλειψη νερού σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες έχουν οδηγήσει στην ξήρανση των αμπελιών.

Η καταστροφή των αμπελιών έχει σοβαρές επιπτώσεις στους αμπελουργούς της περιοχής. Όχι μόνο χάνουν το εισόδημά τους από την τρέχουσα χρονιά, αλλά τίθεται υπό αμφισβήτηση και το μέλλον της επιχείρησής τους.

Οι αμπελουργοί ζητούν άμεση στήριξη από την Πολιτεία. Συγκεκριμένα, απαιτούν:

Επίσπευση των εκτιμήσεων από τον ΕΛΓΑ: Οι παραγωγοί ζητούν να γίνουν άμεσα οι εκτιμήσεις των ζημιών από τον ΕΛΓΑ, ώστε να λάβουν τις απαραίτητες αποζημιώσεις.
Μέτρα στήριξης: Ζητούν την εφαρμογή μέτρων στήριξης, όπως ενισχύσεις για την ανανέωση των αμπελιών και την αντιμετώπιση των συνεπειών της ξηρασίας.
Σχέδια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής: Ζητούν από την Πολιτεία να σχεδιάσει και να υλοποιήσει μακροπρόθεσμα σχέδια για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής στον αγροτικό τομέα.