Παράταση μέτρων για την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών και ενίσχυση των ελέγχων

Ο ΥΠΑΑΤ ανακοινώνει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας και τη στήριξη των κτηνοτρόφων

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, ανακοίνωσε σήμερα την παράταση των περιοριστικών μέτρων για τη μεταφορά και τη σφαγή των ζώων, λόγω της εξάπλωσης της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών. Παράλληλα, ανακοινώθηκαν νέα μέτρα ενίσχυσης των ελέγχων και της ιχνηλάτησης των κρουσμάτων.

Παράταση μέτρων: Τα περιοριστικά μέτρα, που αρχικά επρόκειτο να λήξουν στις 4 Αυγούστου, παρατείνονται για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της επιδημίας.
Ενίσχυση ελέγχων: Ενεργοποιούνται επιπλέον δύο κτηνιατρικά εργαστήρια για την ταχύτερη ανάλυση δειγμάτων και εντείνεται η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων.
Συγκρότηση επιτροπής εμπειρογνωμόνων: Συστήνεται επιτροπή για την ανάλυση της επιδημιολογικής μελέτης και τον εντοπισμό τυχόν παραλείψεων ή παραβάσεων.
Διεθνής συνεργασία: Ο Υπουργός θα ζητήσει από τους ομολόγους του στην ΕΕ να συζητηθεί το ζήτημα στο Συμβούλιο Υπουργών και να εξεταστούν λύσεις για την αποζημίωση των κτηνοτρόφων.
Στήριξη των κτηνοτρόφων: Η κυβέρνηση δεσμεύεται να στηρίξει τους κτηνοτρόφους που έχουν πληγεί από την επιδημία.
Συγκριτικά στοιχεία: Ο Υπουργός παρουσίασε συγκριτικά στοιχεία με άλλες χώρες, υπογραμμίζοντας την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί στην Ελλάδα.

Ο Υπουργός τόνισε ότι η πανώλη δεν αποτελεί απειλή για την ανθρώπινη υγεία και ότι η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου και την προστασία του ζωικού κεφαλαίου.

Στόχος των νέων μέτρων είναι:

  • Η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της επιδημίας.
  • Η προστασία του ζωικού κεφαλαίου και της κτηνοτροφίας.
  • Η στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων.
  • Η αποφυγή επανάληψης ανάλογων φαινομένων στο μέλλον.