Σιτάρι: υποχωρούν οι τιμές στην ΕΕ υποχωρούν, με επίκεντρο τις συγκομιδές στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο

Θετικά τα νέα στο Ην. Βασίλειο, στα τάρταρα η γαλλική παραγωγή

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το σιτάρι Euronext έκλεισαν ελαφρώς χαμηλότερα την Παρασκευή, καθώς η συγκομιδή προχώρησε στη Γαλλία παρά τις καθυστερήσεις λόγω βροχής και μόλις άρχισε να ξεκινά στη Βρετανία.

Το σιτάρι Σεπτεμβρίου BL2U4 στο Euronext με έδρα το Παρίσι διαμορφώθηκε 0,2% χαμηλότερα στα 219,75 ευρώ (239,77 δολάρια) ανά μετρικό τόνο. 

Η συγκομιδή μαλακού σιταριού στη Γαλλία, που επλήγη από τις βροχοπτώσεις, είχε ολοκληρωθεί κατά 67% έως τις 29 Ιουλίου, σημειώνοντας πρόοδο από 41% μια εβδομάδα νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της γεωργικής υπηρεσίας FranceAgriMer την Παρασκευή.

Η συγκομιδή συνέχισε, ωστόσο, να υπολείπεται του μέσου όρου πενταετίας που ήταν 84% μέχρι το ίδιο σημείο.

Οι παραγωγοί και οι έμποροι αναμένουν μία από τις μικρότερες γαλλικές σοδειές σιταριού εδώ και δεκαετίες, αφού μήνες σφοδρών βροχοπτώσεων έπληξαν τη φύτευση και την ανάπτυξη της καλλιέργειας.

Στη Βρετανία, μόνο μια πολύ μικρή έκταση χειμερινού σιταριού έχει συγκομιστεί, αλλά οι συνθήκες αναμένεται να είναι ευνοϊκές τουλάχιστον για τις επόμενες δύο εβδομάδες, ανέφερε το Συμβούλιο Ανάπτυξης Γεωργίας και Οπωροκηπευτικών (AHDB) σε έκθεσή του την Παρασκευή.

"Η συγκομιδή αναμένεται να συνεχίσει να εξελίσσεται καλά το επόμενο δεκαπενθήμερο, αν και μια ζώνη χαμηλής πίεσης φαίνεται ότι θα φτάσει σε μεγάλο μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου αυτό το Σαββατοκύριακο, φέρνοντας χαμηλότερες θερμοκρασίες και αυξημένες πιθανότητες βροχής", ανέφερε το AHDB.

Η συγκομιδή του χειμερινού κριθαριού είχε ολοκληρωθεί κατά 85%, στις 31 Ιουλίου, σημειώνοντας απότομη άνοδο σε σχέση με το 48% στο ίδιο στάδιο πέρυσι.

Η Ρωσία διέθεσε 0,5 εκατομμύρια μετρικούς τόνους σιτηρών από το κρατικό ταμείο σιτηρών για παρεμβάσεις στην αγορά το δεύτερο εξάμηνο του 2024, προκειμένου να διατηρηθεί η σταθερότητα των τιμών και να ενθαρρυνθούν οι αγρότες να πουλήσουν τα αποθέματα σιτηρών τους, ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Παρασκευή.

Πολλοί αγρότες παρακρατούν το απόθεμά τους με την ελπίδα να εξασφαλίσουν καλύτερες τιμές αργότερα, δημιουργώντας αβεβαιότητα στις τιμές για τους ελαιοτριβείς.