Το χρηματιστηριακό "κράχ" έπληξε τη ζάχαρη

Έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο απο το 2022

Η ακατέργαστη ζάχαρη υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν δύο ετών, υπό το βάρος του ξεπουλήματος στις ευρύτερες παγκόσμιες αγορές, ενώ οι ισχυρές βραζιλιάνικες αποστολές και οι προοπτικές υψηλότερης παραγωγής στην Ινδία ενισχύουν τις προοπτικές προσφοράς.

Το πιο ενεργό συμβόλαιο υποχώρησε έως και 2,5% στα 17,64 σεντς ανά λίβρα, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2022. Η κορυφαία παραγωγός ζάχαρης στον κόσμο, η Βραζιλία, έχει εξάγει περίπου 20 εκατομμύρια τόνους ζάχαρης από την αρχή του έτους έως τον Ιούλιο, αυξημένους κατά 40% σε σύγκριση με ένα προηγούμενο έτος, σύμφωνα με σημείωμα του Claudiu Covrig, επικεφαλής αναλυτή της Covrig Analytics.

"Η αγορά ενδέχεται να παραμείνει υπό πίεση από τους εισερχόμενους βραζιλιάνικους όγκους spot και από την απόφαση των κεφαλαίων να παραμείνουν short", δήλωσε ο Covrig.

Ωστόσο, ο ρυθμός των εξαγωγών θα μπορούσε να ανακοπεί από τον Νοέμβριο έως τον Δεκέμβριο ή ακόμη και νωρίτερα, εάν η περίοδος των βροχών ξεκινήσει εγκαίρως τον Οκτώβριο, πρόσθεσε.

Ένας ευνοϊκός μουσώνας στην Ινδία, τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό στον κόσμο, αναμένεται να ενισχύσει την παραγωγή ζαχαροκάλαμου, προσθέτοντας στην παγκόσμια προσφορά. Η περίοδος διαρκεί από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο και οι βροχοπτώσεις είναι μέχρι στιγμής 6% πάνω από το κανονικό, σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ινδίας.