Οι ακραίες καιρικές συνθήκες αυξάνουν τις προοπτικές έλλειψης τροφίμων στην Ευρώπη

Οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν τους μεγάλους παραγωγούς σιταριού, καλαμποκιού, ελαιολάδου και φρούτων.

Οι επίμονα υψηλές θερμοκρασίες και οι ξηρές συνθήκες αυξάνουν τις προοπτικές έλλειψης τροφίμων στην Ευρώπη. Οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν τους μεγάλους παραγωγούς σιταριού, καλαμποκιού, ελαιολάδου και φρούτων.

Η Σικελία έχει γίνει εστία αυτής της κρίσης, με μεγάλο μέρος της παραγωγής σιταριού να απειλείται, τις ζωοτροφές να έχουν πληγεί σοβαρά και τα αποθέματα νερού να βρίσκονται σε κρίσιμο χαμηλό επίπεδο. 

Οι Σικελοί αγρότες δήλωσαν στο Associated Press ότι, αν οι συνθήκες αυτές συνεχιστούν, θα πρέπει να πουλήσουν τα ζώα τους. Το νησί, το μεγαλύτερο της Μεσογείου, παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή του είδους του σιταριού που χρησιμοποιείται για τα ιταλικά ζυμαρικά, καθώς το 20% του σκληρού σιταριού της Ιταλίας καλλιεργείται εκεί.

Η παραγωγή φρούτων έχει επίσης πληγεί σκληρά, στη Σικελία και αλλού, με τις υψηλότερες τιμές να αντικατοπτρίζουν τη νέα πραγματικότητα. Εάν οι καιρικές συνθήκες συνεχιστούν, ο κίνδυνος να μετατραπεί το νησί από καλάθι με ψωμί σε καθαρό εισαγωγέα τροφίμων είναι πολύ πραγματικός, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Αλλά οι ζεστές και ξηρές συνθήκες επηρεάζουν ολόκληρη τη Μεσόγειο, και όχι μόνο. Όχι μόνο οι παραδοσιακοί παραγωγοί ελαιολάδου, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία, βλέπουν την παραγωγή τους να απειλείται, αλλά και άλλοι ελαιοπαραγωγοί, όπως η Ρουμανία. 

Η παραγωγή καλαμποκιού και ηλίανθου της χώρας αυτής αντιμετωπίζει επίσης κρίσιμες απειλές, με θερμοκρασίες που φτάνουν τους 40 βαθμούς Κελσίου. Η ρουμανική κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει ότι, σε αυτή την περίπτωση, η χώρα θα αντιμετωπίσει και διακοπές ρεύματος.

Οι ακραίες συνθήκες καύσωνα έχουν επίσης επηρεάσει τη γειτονική Ουκρανία, η οποία επίσης αντιμετωπίζει τις καταστροφές του πολέμου. Η παραγωγή και οι εξαγωγές σιταριού, που ήδη έχουν πληγεί από τον πόλεμο, έχουν επηρεαστεί περαιτέρω από τις θερμοκρασίες που έφτασαν τους 38 βαθμούς Κελσίου- η παραγωγή σιταριού λέγεται ότι έχει μειωθεί κατά τουλάχιστον 20 τοις εκατό και έως και 30 τοις εκατό.

Οι καταστροφές της κλιματικής κρίσης, βέβαια, φτάνουν πέρα από την Ευρώπη, επηρεάζοντας περισσότερα βασικά προϊόντα, όπως ο καφές.

Όμως, υπάρχουν και παγκόσμιοι κερδισμένοι από τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες. Ένας σημαντικός είναι η Ινδία, όπου οι έντονες βροχοπτώσεις αναμένεται να ενισχύσουν την παραγωγή ρυζιού και σόγιας.