Η Γαλλία ετοιμάζεται για τη χειρότερη συγκομιδή σιταριού από το 1983

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών η τιμή στο σιτάρι

Η Γαλλία προβλέπεται να δει τη χειρότερη συγκομιδή μαλακού σιταριού εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια, λόγω των υπερβολικών βροχοπτώσεων στην κορυφαία παραγωγό χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η παραγωγή μπορεί να μειωθεί σε 25,2 εκατομμύρια τόνους σιταριού την περίοδο 2024-25, μειωμένη κατά 27% σε σχέση με τον μέσο όρο της πενταετίας, σύμφωνα με την Argus. Οι αδιάκοπες βροχές μαζί με την έλλειψη ηλιοφάνειας και τις χαμηλές θερμοκρασίες που ευνοούν τις ασθένειες έχουν επηρεάσει τις αποδόσεις και την ποιότητα των καλλιεργειών στην πλειονότητα των καλλιεργητικών περιοχών.

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες σε όλη την Ευρώπη έπληξαν τα σιτηρά αυτή τη σεζόν, με υπερβολικές βροχές στη βορειοδυτική Ευρώπη και ξηρασία και υψηλές θερμοκρασίες που έπληξαν τις καλλιέργειες καλαμποκιού στην ανατολική Ευρώπη. Οι Γάλλοι αγρότες κάλεσαν την κυβέρνηση να τους παράσχει οικονομική βοήθεια την περασμένη εβδομάδα λόγω της καταστροφικής συγκομιδής.

"Πρέπει να πάμε πίσω στο 1983 και στους 24,5 εκατομμύρια τόνους για να βρούμε μια τόσο χαμηλή συγκομιδή στη Γαλλία", δήλωσε ο Gautier Le Molgat, διευθυντής της Argus Media France. "Ολόκληρη η γαλλική βιομηχανία δημητριακών πρέπει να υποστεί τις συνέπειες αυτής της ιστορικής πτώσης της παραγωγής".

Παρά τις κακές προοπτικές στη Γαλλία και τη μικρότερη συγκομιδή στη Ρωσία, το σιτάρι που διαπραγματεύεται στο Σικάγο εξακολουθεί να διαπραγματεύεται κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών, καθώς οι αμερικανικές καλλιέργειες διατηρούν την αγορά καλά εφοδιασμένη. Το σιτάρι που διακινείται στο Παρίσι έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους τον Μάιο, καθώς ο παγετός και οι βροχές μείωσαν την προσφορά, αλλά οι τιμές μειώνονται σταθερά από τότε.