Ελαιόλαδο και άλλα προϊόντα ανεβαίνουν: Οι Έλληνες αγρότες βλέπουν τις τιμές να αυξάνονται

Οι αγρότες θα πρέπει να προσαρμόσουν τις καλλιεργητικές τους πρακτικές και τις επιχειρηματικές τους στρατηγικές.

Αύξηση κατά 3% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών εκροών στη γεωργία – κτηνοτροφία τον Ιούνιο του 2024 συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2023.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η άνοδος αυτή οφείλεται στην αύξηση κατά 3,9% του δείκτη τιμών της φυτικής παραγωγής και κυρίως στη μεταβολή της ομάδας ελαιόλαδο και κατά 0,7% του δείκτη τιμών της ζωικής παραγωγής.

Οι αγρότες βλέπουν τις τιμές των προϊόντων τους να ανεβαίνουν, αλλά και το κόστος παραγωγής να αυξάνεται, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Τα στοιχεία του Ιουνίου 2024 δείχνουν μια αύξηση κατά 3% στις τιμές των αγροτικών προϊόντων σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023. Αυτή η αύξηση οφείλεται κυρίως στην άνοδο της τιμής του ελαιολάδου, ενός βασικού προϊόντος για την ελληνική αγροτική οικονομία. Παράλληλα, και τα προϊόντα ζωικής παραγωγής παρουσίασαν μια μικρότερη αύξηση.

 

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τις τιμές των αγροτικών προϊόντων;

Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν τις τιμές των αγροτικών προϊόντων, όπως:

  • Η παγκόσμια ζήτηση: Η αυξημένη ζήτηση για συγκεκριμένα προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών.
  • Οι κλιματικές συνθήκες: Καταστροφές όπως οι ξηρασίες ή οι πλημμύρες μπορούν να μειώσουν την παραγωγή και να αυξήσουν τις τιμές.
  • Οι κυβερνητικές πολιτικές: Οι επιδοτήσεις, οι δασμοί και άλλες πολιτικές μπορούν να επηρεάσουν τις τιμές των αγροτικών προϊόντων.
  • Το κόστος παραγωγής: Η αύξηση του κόστους των ενεργειακών πόρων, των λιπασμάτων και των ζωοτροφών αυξάνει το κόστος παραγωγής και μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των προϊόντων.