Μικρότερες συγκομιδές σε καλαμπόκι, μαλακό σιτάρι τον ηλίανθο
Η ζέστη και η υπερβολική υγρασία μειώνουν τις προβλέψεις απόδοσης για το καλαμπόκι, το μαλακό σιτάρι και τον ηλίανθο στην Ευρώπη
Το πρόγραμμα παρακολούθησης των καλλιεργειών MARS του Κοινού Κέντρου Ερευνών (JARC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Αύγουστο μείωσε δραστικά την πρόβλεψή του για την απόδοση αραβοσίτου, μειώνοντάς την σε 7,03 τόνους/εκτάριο κατά μέσο όρο από την πρόβλεψή του για 7,24 τόνους/εκτάριο τον προηγούμενο μήνα, λόγω του υπερβολικά θερμού κλίματος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Σε μηνιαία έκθεση, η MARS μειώνει επίσης την πρόβλεψη της μέσης απόδοσης στην ΕΕ για το μαλακό σιτάρι, το πιο παραγόμενο δημητριακό στο κοινοτικό μπλοκ, από 5,87 τόνους/εκτάριο σε 5,68 τόνους, αντίθετα λόγω υπερβολικής υγρασίας στις περιοχές παραγωγής του δυτικού και τη βόρεια Ευρώπη.
Επιπλέον, η απόδοση της καλλιέργειας ελαιοκράμβης μειώθηκε από 3,10 σε 3,07 τόνους/στρέμμα, καθώς και αυτή του κριθαριού από 5,09 σε 5,01 τόνους/στρέμμα.
Σε επίπεδο ΕΕ, οι προβλέψεις για την απόδοση της παραγωγής αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω για όλες σχεδόν τις εκτατικές καλλιέργειες, οι οποίες είναι ήδη κάτω από τον μέσο όρο των τελευταίων 5 ετών στις περισσότερες από αυτές.
Αυτή η αναθεώρηση των αποδόσεων των καλοκαιρινών καλλιεργειών (ιδίως του καλαμποκιού και του ηλίανθου) οφείλεται κυρίως στις εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφηκαν κατά την περίοδο αναφοράς στο μεγαλύτερο μέρος της Νότιας, Κεντρικής-Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης, όπως φαίνεται στον συνημμένο χάρτη.
Ειδικότερα, οι καλοκαιρινές καλλιέργειες επηρεάστηκαν ιδιαίτερα σε περιοχές όπου η ζέστη συνέπεσε με περιορισμένη διαθεσιμότητα νερού, όπως συνέβαινε συχνά σε χώρες της Νοτιοανατολικής ΕΕ όπως η Ουγγαρία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Ελλάδα.
Οι πολύ υγρές συνθήκες επηρέασαν το μαλακό σιτάρι και το χειμερινό κριθάρι
Όσον αφορά την κακή απόδοση των χειμερινών δημητριακών (ιδιαίτερα το μαλακό σιτάρι και το χειμερινό κριθάρι), αυτές οφείλονται κυρίως σε υπερβολικά υγρές συνθήκες, που επηρέασαν μεγάλο μέρος της δυτικής και βόρειας Ευρώπης.
Κατά την εξεταζόμενη περίοδο, αυτό συνέβη ιδιαίτερα στις χώρες της Βαλτικής (Λιθουανία, Εσθονία, Λετονία), όπου ένα επεισόδιο εξαιρετικά έντονων βροχοπτώσεων προκάλεσε στάσιμο και μειωμένη ποιότητα σιτηρών, μειώνοντας σημαντικά τις προηγούμενες θετικές προσδοκίες απόδοσης.
Σύμφωνα με την EC, οι συχνές, αν και λιγότερο ακραίες, βροχοπτώσεις δυσκόλεψαν επίσης τη συγκομιδή στη βόρεια Γαλλία, στις χώρες της Μπενελούξ και στη βορειοδυτική Γερμανία, όπου οι χειμερινές καλλιέργειες είχαν ήδη επηρεαστεί από υπερβολικά υγρές συνθήκες για το μεγαλύτερο μέρος της σεζόν .