Η Ε.Ε. βελτιώνει τους κανόνες για τα φυτοφάρμακα

Στόχος η επιτάχυνση των βιώσιμων λυσεων

Τα κράτη μέλη έχουν προθεσμία μέχρι την επόμενη εβδομάδα για να υποβάλουν τις απόψεις τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με μια πρόταση για έναν κοινό ορισμό των προϊόντων βιοελέγχου, ο οποίος, σύμφωνα με τους ενδιαφερόμενους φορείς, θα μπορούσε να συμβάλει στην επιτάχυνση της διαδικασίας έγκρισης.

Η Επιτροπή ζητά από τις χώρες της ΕΕ να σχολιάσουν τη συμπερίληψη ενός ορισμού του βιοελέγχου - φυσικές λύσεις για την καταπολέμηση παρασίτων - στον κανονισμό του μπλοκ για την αξιολόγηση και την έγκριση φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Παραδείγματα βιοελέγχου περιλαμβάνουν βιοεντομοκτόνα και εναλλακτικές μεθόδους, όπως η απελευθέρωση ενός φυσικού θηρευτή για τον έλεγχο του μεγέθους του πληθυσμού ενός άλλου είδους.

Ωστόσο, η ΕΕ δεν διαθέτει κοινό ορισμό του βιοελέγχου - ένας παράγοντας που επιβραδύνει τη διαδικασία αδειοδότησης για λύσεις που κερδίζουν έδαφος παγκοσμίως ως βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις στα χημικά φυτοφάρμακα.

Στις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και τον Καναδά, τα νέα βιολογικά προϊόντα εγκρίνονται εντός ενός έως τριών ετών από την υποβολή της αίτησης, σύμφωνα με μια παρουσίαση του κλάδου στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Γεωργίας στο Σιντ Τρούιντεν του Βελγίου στις 8 Απριλίου.

Στην ΕΕ, οι ισχύοντες κανόνες απαιτούν τα προϊόντα αυτά να υποβάλλονται στην ίδια χρονοβόρα διαδικασία έγκρισης 6-10 ετών με τα χημικά φυτοφάρμακα.

Σε συνεδρίαση τον Ιούλιο, η Επιτροπή έδωσε στα κράτη μέλη προθεσμία μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή (6 Σεπτεμβρίου) για να διατυπώσουν τη γνώμη τους σχετικά με ένα προτεινόμενο νέο κείμενο για τον ορισμό του βιοελέγχου.

Η κίνηση αυτή χαιρετίστηκε από τους εκπροσώπους του κλάδου, οι οποίοι περιμένουν εδώ και καιρό έναν ορισμό που θα επιταχύνει την πρόσβαση των Ευρωπαίων γεωργών σε λύσεις βιοελέγχου.

«Υπάρχει μεγάλη υποστήριξη για τον βιοέλεγχο [στην ΕΕ]. Απλώς πρέπει να βρούμε ένα νομικό όχημα για να μπορέσουμε να το θέσουμε γρηγορότερα στα χέρια των γεωργών», δήλωσε στη Euractiv η Jennifer Lewis, εκτελεστική διευθύντρια της Διεθνούς Ένωσης Κατασκευαστών Βιοελέγχου (IBMA).

Τον Ιούνιο, σε μια συνεδρίαση της Ομάδας Δράσης για την επιβολή της ενιαίας αγοράς της ΕΕ - ένα φόρουμ όπου η Επιτροπή και οι χώρες της ΕΕ συνεργάζονται για την αντιμετώπιση των εμποδίων στην αγορά του μπλοκ - οι ενδιαφερόμενοι φορείς περιέγραψαν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν κατά την έγκριση των προϊόντων βιοελέγχου.  

Οι παραγωγοί παραπονέθηκαν για την επαχθή διαδικασία έγκρισης των βιολογικών λύσεων, η οποία, όπως λένε, παρεμποδίζει τη μετάβαση σε μια πιο βιώσιμη γεωργία, και οι αξιωματούχοι της Επιτροπής υποσχέθηκαν να λάβουν περαιτέρω μέτρα για να διευκολύνουν την υιοθέτησή τους.

Ένας ορισμός που πέθανε μαζί με το SUR

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που τίθεται επί τάπητος ένας ορισμός του βιοελέγχου σε επίπεδο ΕΕ.

Η τελευταία απόπειρα νομικού ορισμού περιλαμβανόταν στην πρόταση κανονισμού για τη βιώσιμη χρήση των φυτοφαρμάκων (SUR), ένα αμφιλεγόμενο κείμενο που απορρίφθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πέρυσι και αποσύρθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Φεβρουάριο.

Η πρόταση, η οποία στόχευε στη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων κατά το ήμισυ έως το 2030, περιέγραφε τους παράγοντες βιοελέγχου ως «φυσικά μέσα βιολογικής προέλευσης ή ουσίες πανομοιότυπες με αυτά».

Καθώς η ΕΑΥ δεν έγινε νόμος, ούτε ο ορισμός υλοποιήθηκε. Ωστόσο, ο Lewis είναι αισιόδοξος για την προσέγγιση των συζητήσεων που διεξάγονται τώρα.

«Το πλαίσιο για την υποστήριξη του βιοελέγχου μπορεί να είναι πολύ διαφορετικό αν δεν υπάρξει συζήτηση για τη μείωση των φυτοφαρμάκων, διότι αυτό είναι πολύ τρομακτικό για τα κράτη μέλη», δήλωσε.

Εν τω μεταξύ, «η αύξηση του βιοελέγχου δεν είναι τρομακτική», πρόσθεσε.