Η αλυσίδα ανεφοδιασμού της χώρας έχει υποστεί αρκετά οικονομικά σοκ τα τελευταία χρόνια
Ο μεγαλύτερος διαγωνισμός σιταριού της Αιγύπτου, σχεδόν 20 φορές μεγαλύτερος από το συνηθισμένο του μέγεθος, προήλθε από ανησυχίες για την επισιτιστική ασφάλεια που προκλήθηκαν από μια ενημέρωση των μυστικών υπηρεσιών προς τον πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, σύμφωνα με τρεις πηγές ασφαλείας και κυβερνητικές πηγές.
Η Αίγυπτος, ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς σιταριού στον κόσμο, βασίζεται στο σιτάρι για την παραγωγή επιδοτούμενου ψωμιού για δεκάδες εκατομμύρια Αιγύπτιους. Οι διαδοχικές κυβερνήσεις διατηρούσαν την τιμή του σταθερή επί δεκαετίες για να αποφύγουν τις δημόσιες αναταραχές, αλλά τον Ιούνιο η κυβέρνηση Σίσι αύξησε την τιμή κατά 300%.
Ο ρόλος του Σίσι στον διαγωνισμό που ξεκίνησε νωρίτερα αυτόν τον μήνα - ο οποίος ζητούσε 3,8 εκατομμύρια μετρικούς τόνους σιταριού, αλλά παρέδωσε μόλις το 7% αυτών των ποσοτήτων - δεν έχει αναφερθεί προηγουμένως. Το γραφείο του δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.
Η Αίγυπτος έχει υποστεί αρκετά οικονομικά σοκ τα τελευταία χρόνια, μεταξύ άλλων από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η οποία διέκοψε τις αλυσίδες εφοδιασμού και προκάλεσε την άνοδο των παγκόσμιων τιμών του σιταριού σε ένα μέγιστο που ξεπέρασε τα 500 δολάρια ανά μετρικό τόνο.
Με τις τιμές του σιταριού να διαπραγματεύονται σήμερα σε χαμηλό σχεδόν τετραετίας, περίπου στα 200 δολάρια τον τόνο, λόγω της άφθονης παγκόσμιας προσφοράς, ο Σίσι και η κυβέρνησή του προσπάθησαν να κλειδώσουν φθηνές εισαγωγές, ανέφεραν οι πηγές.
Ο Σίσι πήρε την απόφαση μαζί με τον πρωθυπουργό Μοστάφα Μαντμπούλι και τον νεοδιορισθέντα υπουργό Εφοδιασμού Σερίφ Φαρούκ, ανέφεραν οι πηγές. Η προσωπική εμπλοκή του Σίσι ήταν εξαιρετικά ασυνήθιστη, καθώς οι αποφάσεις σχετικά με τους διαγωνισμούς λαμβάνονται συνήθως από το υπουργείο Προμηθειών.
Το μέγεθος του διαγωνισμού ήταν επίσης ασυνήθιστο. Οι 3,8 εκατομμύρια τόνοι που ζητούσε η Αίγυπτος, αξίας περίπου 850 εκατομμυρίων δολαρίων, συγκρίνεται με το πιο συνηθισμένο μέγεθος των περίπου 200.000 τόνων και αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ των ετήσιων εισαγωγών σιταριού της.
Ο Σίσι έλαβε την απόφαση μετά από μια τακτική τριμηνιαία ενημέρωση από τις υπηρεσίες πληροφοριών του τον Ιούλιο, η οποία υπογράμμιζε τους κινδύνους από την κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή και σε χώρες εξαγωγής όπως η Ρωσία και η Ουκρανία, ανέφεραν οι πηγές.
Καθώς η Αίγυπτος ανακοίνωνε τον διαγωνισμό, ουκρανικά στρατεύματα εισέρχονταν σε ρωσικό έδαφος στην περιοχή του Κουρσκ, αναδεικνύοντας τους αυξανόμενους κινδύνους για τις προμήθειες από μερικούς από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς στον κόσμο.
Η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη πηγή σιταριού για την Αίγυπτο και η Ουκρανία είναι επίσης σημαντικός προμηθευτής.
Ο διαγωνισμός ήταν μια προσπάθεια να επωφεληθεί από τις χαμηλές τιμές και να αγοράσει όσο το δυνατόν περισσότερη ποσότητα, δήλωσε στο Reuters ο Hossam El Garahy, αντιπρόεδρος του κρατικού αγοραστή, της Γενικής Αρχής Εφοδιασμού Εμπορευμάτων.
Ανέφερε τις χαμηλές τιμές που επιτεύχθηκαν στον προηγούμενο διαγωνισμό του Ιουλίου ως έναν από τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση να διεξαχθεί νέος, μεγαλύτερος διαγωνισμός τον Αύγουστο.
Ο Σίσι προσπαθεί να ξεπεράσει μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές κρίσεις από τότε που ανέβηκε στην εξουσία πριν από μια δεκαετία.
Τα τελευταία δύο χρόνια, η βορειοαφρικανική χώρα παλεύει με οξεία έλλειψη συναλλάγματος, αυξανόμενο χρέος, πληθωρισμό ρεκόρ και κυλιόμενες διακοπές ρεύματος που έχουν οδηγήσει σε αυξανόμενη απογοήτευση των Αιγυπτίων.
Νωρίτερα φέτος χρειάστηκε να βασιστεί στη στήριξη των φιλικών χωρών του Κόλπου, καθώς και σε ένα χρηματοδοτικό πακέτο 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να απαλύνει τα οικονομικά της προβλήματα.
Ωστόσο, ο διαγωνισμός για το σιτάρι αποδείχθηκε υπερβολικά φιλόδοξος, καθώς η Αίγυπτος αγόρασε μόνο το 7% των ποσοτήτων που είχε θέσει ως στόχο. Οι πωλητές ζήτησαν υψηλές τιμές σιταριού, καθώς η Αίγυπτος επεδίωκε μεγάλη καθυστέρηση πληρωμών έως και εννέα μήνες.
Η GASC έχει επίσης ξεκινήσει απευθείας συνομιλίες με προμηθευτές όπως η Ρωσία, καθώς προσπαθεί να διαπιστώσει αν μπορεί να επιτύχει καλύτερες τιμές και όρους εκτός των παραδοσιακών διαγωνισμών, δήλωσαν έμποροι στο Reuters.
«Η Αίγυπτος αυτή τη στιγμή προσπαθεί με όλους τους τρόπους να κλειδώσει φθηνότερες τιμές, είτε μέσω του διαγωνισμού, είτε μέσω απευθείας συμφωνιών, είτε προσθέτοντας νέες πηγές εισαγωγής», δήλωσε ο Hesham Soliman, έμπορος σιτηρών με έδρα το Κάιρο.
«Ωστόσο, ο συγκεκριμένος διαγωνισμός αποκάλυψε την ποσότητα που χρειαζόταν η Αίγυπτος και οι προμηθευτές το εκμεταλλεύτηκαν αυτό, όπως είδαμε με τις τιμές».
Ο πρωθυπουργός Madbouly δήλωσε την Πέμπτη ότι τα στρατηγικά αποθέματα σιταριού επαρκούν πλέον για περισσότερο από έξι μήνες κατανάλωσης, αλλά η χώρα μπορεί να αξιοποιήσει την αγορά για περισσότερα όταν οι τιμές είναι χαμηλές.