Νέες αυξήσεις σε φρούτα και λαχανικά

Αναμένεται να εκτιναχθεί η τιμή του καφέ

Με νέες αυξήσεις στις τιμές κάνει ποδαρικό ο Σεπτέμβριος, ενώ η ακρίβεια ήδη σαρώνει όλα τα βασικά είδη του νοικοκυριού. Στο δρόμο για τη ΔΕΘ η ακρίβεια παραμένει ψηλά στην ατζέντα και οι νέες αυξήσεις βρίσκονται μπροστά μας.

Απλησίαστες παραμένουν οι τιμές σε φρούτα και οπωροκηπευτικά και όπως αναφέρει το MEGA οι παραγωγοί μας προετοιμάζουν για μεγάλες ανατιμήσεις από τον Σεπτέμβριο, που, όπως μας λένε, θα αποτελέσει το προμήνυμα ενός πολύ δύσκολου χειμώνα.

Τα πράγματα γίνονται όλο και πιο δύσκολα και οι καταναλωτές δεν παίρνουν, πια, ανάσα, καθώς η ακρίβεια στα τρόφιμα επιμένει με πείσμα, ενώ και οι δείκτες του πληθωρισμού δείχνουν ότι έχει ξεκινήσει μια νέα ανοδική πορεία των τιμών.

Έρχονται νέες αυξήσεις στον καφέ τον Σεπτέμβριο

«Πικρός» αναμένεται ότι θα είναι από τον Σεπτέμβριο ο καφές καθώς έρχονται μεγάλες ανατιμήσεις.

Ήδη στην χονδρική καταγράφεται άνοδος κατά 40 -45% στην ποικιλία Arabica και κατά 65% στην ποικιλία Robusta όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, Τάσος Γιαγκόγλου.

«Εάν συνεχιστεί αυτό το φαινόμενο των ανοδικών τάσεων στα χρηματιστήρια προφανώς και θα ακριβύνει ο καφές» ανέφερε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, μεγάλες αυξήσεις θα δουν οι καταναλωτές και στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Ο εσπρέσο σε κάψουλες από τα 5 ευρώ αναμένεται να σκαρφαλώσει στα 6 ευρώ και ο αλεσμένος εσπρέσο από τα 6 στα 7,2 ευρώ. Αντίστοιχα, ο ελληνικός καφές από τα 3,9 εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 4,7 ευρώ.

Από την πλευρά τους, ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης, μετά και την επαναφορά του ΦΠΑ στον σερβιριζόμενο καφέ στο 24%, προαναγγέλλουν νέες αυξήσεις σε περίπτωση που ανατιμηθεί η πρώτη ύλη.

Οι νέες αυξήσεις και η ΔΕΘ

Οι νέες αυξήσεις έρχονται την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται για τη ΔΕΘ με ένα μικρό πακέτο παροχών.

Η πορεία των τιμών αποτελεί το βασικό πρόβλημα των νοικοκυριών, ωστόσο από τη ΔΕΘ δεν αναμένονται θεαματικές κινήσεις.

Όπως φαίνεται θα ανακοινωθεί εκ νέου ότι οι θα πάρουν έκτακτη ενίσχυση στο τέλος του χρόνου οι συνταξιούχοι που έχουν προσωπική διαφορά.

Παράλληλα νέα αύξηση συντάξεων έρχεται το 2025, με το τελικό ποσό να υπολογίζεται σε συνάρτηση με την πορεία της ανάπτυξης της οικονομίας και από τον πληθωρισμό (οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για μια αύξηση που θα είναι μεταξύ 2,5% με 3%).

Νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα θα υπάρξει το 2025, ενώ τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει στοχευμένες αλλαγές στο φορολογικό των ελευθέρων επαγγελματιών, χωρίς ωστόσο να αλλάζει η βασική φιλοσοφία του νόμου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως «…χωρίς να θέλω να πω ότι θα αλλάξουμε τη φιλοσοφία του νόμου, ο πρωθυπουργός στην ομιλία του θα ανακοινώσει και κάποιες στοχευμένες παρεμβάσεις, ούτως ώστε να γίνει ακόμη δικαιότερο το σύστημα». Όπως επεσήμανε, «εμείς θέλουμε δικαιότερη φορολόγηση. Δεν θέλουμε ο κόσμος να πληρώνει κάτι παραπάνω από αυτό που πρέπει να πληρώσει. Θέλουμε τα βάρη να διανέμονται δικαιότερα».

Παράλληλα, με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό, το 2025 πρόκειται να υπάρξει κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.