Πώς μια πεταλούδα αλλάζει τις τιμές των σιτηρών και κλυδωνίζει την παγκόσμια αγορά τροφίμων

Το φαινόμενο της πεταλούδας και η αλυσίδα των γεγονότων που ανέβασε τις τιμές των σιτηρών

Η αγορά των αγροτικών προϊόντων βιώνει μια περίοδο έντονης αναταραχής, με τις τιμές των σιτηρών να παρουσιάζουν σημαντικές αυξήσεις. Αιτία αυτής της μεταβλητότητας είναι ένα συνδυασμός παραγόντων, όπως οι κλιματικές αλλαγές, οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Οι επιπτώσεις αυτών των εξελίξεων είναι αισθητές και στην ελληνική οικονομία, καθώς η χώρα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων.

Ο Αύγουστος του 2024 αποτέλεσε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της μεταβλητότητας, με σημαντικές διακυμάνσεις στις τιμές των αγροτικών προϊόντων. Οι οπισθοδρομήσεις των καλλιεργειών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένης της χειρότερης γαλλικής συγκομιδής σιταριού από τη δεκαετία του 1980, συνέβαλαν στη στήριξη των τιμών.

Μελετώντας τα δεδομένα  και αναλύοντας την αγορά πάντα με τα τελευταία στοιχεία, οι τιμές του σιταριού και του καλαμποκιού έχουν σημειώσει σημαντική άνοδο. Αυτή η τάση αποδίδεται κυρίως σε προβλήματα στις ευρωπαϊκές καλλιέργειες, με την κλιματική αλλαγή να αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες. Παράλληλα, η αύξηση της ζήτησης για σόγια, λόγω καλών πωλήσεων στις ΗΠΑ, ασκεί επιπλέον πιέσεις και στις τιμές των ζωοτροφών.

Πηγή: sizov.report
 

Η Ρωσία, με την ισχυρή παρουσία της στις παγκόσμιες αγορές σιτηρών, ενέργειας και λιπασμάτων, αξιοποιεί τα γεωπολιτικά της πλεονεκτήματα για να ασκήσει επιρροή. Οι περιορισμοί στις εξαγωγές αυτών των κρίσιμων πόρων, που επιβλήθηκαν εν μέσω της σύγκρουσης με την Ουκρανία, έχουν πυροδοτήσει ανησυχίες για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια και έχουν οδηγήσει σε σημαντικές αυξήσεις τιμών. Η Μόσχα φαίνεται να χρησιμοποιεί τον έλεγχο των στρατηγικών αυτών πόρων ως εργαλείο για να αντιμετωπίσει τις δυτικές κυρώσεις, υπογραμμίζοντας τη σημασία των αγορών ενέργειας και τροφίμων στις σύγχρονες γεωπολιτικές συγκρούσεις.

Στην άλλη μεριά του πλανήτη Κινέζοι οικονομολόγοι  από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο προειδοποιούν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει σοβαρές διαταραχές στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων, με μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Αντιμέτωπη με αυτή την κρίση, η Κίνα καλείτε να ενισχύσει την αγροτική της αυτάρκεια και να μειώσει την εξάρτησή της από τις δυτικές αγορές

Πως η επίδραση των καιρικών συνθηκών έβαλε το λιθαράκι στην άνοδο των τιμών

Παρά τις ευνοϊκές καιρικές περιόδους που ενισχύουν την αγροτική παραγωγή, οι συνεχείς καιρικές μεταβολές δημιουργούν αβεβαιότητα στις αγορές. Η παρατεταμένη ξηρασία που έπληξε την Ευρώπη, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Γαλλία, όπου καταγράφηκε η χειρότερη συγκομιδή σιταριού από τη δεκαετία του 1980, αλλά και χώρες όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, υπογραμμίζει την ευπάθεια της ευρωπαϊκής γεωργίας στις κλιματικές αλλαγές και τις επιπτώσεις της στην παγκόσμια αγορά σιτηρών.

Η Αξία του Δολαρίου ΗΠΑ και οι Εξαγωγές

Οι μεταβολές στην αξία του δολαρίου ΗΠΑ επηρεάζουν σημαντικά τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων. Η αποδυνάμωση του δολαρίου μπορεί να αυξήσει τη ζήτηση για αμερικανικά προϊόντα στις διεθνείς αγορές, ωστόσο, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αύξηση του κόστους των εισαγόμενων αγαθών.

Πηγή: DGagri

Πως η απότομη ζήτηση για σιτηρά και οι γεωπολιτικές εξελίξεις αλλάζουν των χάρτη των τιμών

Η επιστροφή της Αιγύπτου στην αγορά σιταριού, σε συνδυασμό με τις γεωπολιτικές εντάσεις σε διάφορες περιοχές του κόσμου, επηρεάζουν σημαντικά την παγκόσμια ζήτηση για σιτηρά. Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν παράλληλα να εκμεταλλευτούν αυτή την κατάσταση για να αυξήσουν τις εξαγωγές τους.
Το χρηματιστήριο  Euronext σημείωσε ισχυρές αυξήσεις την περασμένη εβδομάδα όσον αφορά το αγοραστικό ενδιαφέρον, αφού έφτασε τα χαμηλά 5-1/2 μηνών Το σκληρό σιτάρι στο χρηματιστήριο (Euronext) απέκτησε 10-12 ευρώ σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα.

Αγορές Μετοχών και Πληθωρισμός

Οι αγορές μετοχών παρουσίασαν σημαντικές διακυμάνσεις, με τους δείκτες Dow Jones και S&P 500 να καταγράφουν αυξήσεις. Η μείωση του πληθωρισμού και οι προσδοκίες για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την Federal Reserve ενίσχυσαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Ωστόσο, οι ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη συνεχίζουν να υφίστανται.

Η έλλειψη τραπεζών και οι προκλήσεις για τους αγρότες  σκοτώνουν την παράγωγη

Οι Έλληνες αγρότες καλούνται να αντιμετωπίσουν σημαντικές προκλήσεις, όπως η αύξηση του κόστους παραγωγής, καθώς είναι και οι μεγαλύτεροι χαμένοι που οι περισσότεροι  σύμφωνα  με πληροφορίες έχουν δώσει τα σιτηρά τους αμέσως μετά την συγκομιδή και αυτό έγινε γιατί θα έπρεπε να πληρώσουν τις υποχρεώσεις προς τους γεωπόνους  καθώς και η μείωση των επιδοτήσεων τους ανάγκασαν  να πουλήσουν  για να μην μείνουν άσπαρτοι για την καινούργια σεζόν όπως μας αναφέρουν  μια και το Υπαατ  και ΕΛΓΑ  έχει καθυστερήσει και τις  πληρωμές αλλά και τις αποζημιώσεις. Ένας άλλος αγρότης  μας ενημερώνει ότι οι γεωπόνοι πλέον τελούν χρέη τραπεζών  μιας και δεν υπάρχουν Τράπεζες όλα μόνο στην θεωρεία τίποτα στην πράξη.   Από την άλλη πλευρά, οι καταναλωτές βλέπουν το κόστος του καλαθιού της αγοράς να αυξάνεται, περιορίζοντας το διαθέσιμο εισόδημά τους.

Ποιες θα είναι οι προοπτικές για το μέλλον κάνεις δεν ξέρει  γιατί όταν είμαστε εν μέσω δυο πολέμων  τα πράγματα αλλάζουν άρδην.

Η τρικυμία στις αγορές των αγροτικών προϊόντων  πάντως θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία και τους Έλληνες καταναλωτές

Οι προοπτικές για τις τιμές των εμπορευμάτων στο μέλλον παραμένουν αβέβαιες. Η εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής, οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι οικονομικές πολιτικές των κυβερνήσεων θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τις αγορές. Είναι σημαντικό να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και να προσαρμοζόμαστε στις νέες συνθήκες.

Δείτε εδώ αναλυτικά τις εισαγωγές και τις εξαγωγές σιτηρών