Βαθαίνουν τα προβλήματα
Η συγκομιδή μαλακού σιταριού στη Γαλλία θεωρείται ότι θα πέσει στη χαμηλότερη των τελευταίων 40 ετών και το αγροτικό λόμπι της χώρας προειδοποιεί για «διαρθρωτικές» ζημιές στις αποδόσεις.
Η παραγωγή θα ανέλθει σε 25,98 εκατομμύρια τόνους, μειωμένη κατά 26% σε σχέση με πέρυσι, δήλωσε ο Eric Thirouin, πρόεδρος της AGPB. Οι αποδόσεις υποχώρησαν κατά 17% στους 6,2 τόνους ανά εκτάριο κατά την ίδια περίοδο, συνεχίζοντας την κατρακύλα που ξεκίνησε το 2015.
«Αυτή η τάση υποδηλώνει για εμάς τους αγρότες μια πολύ βαθύτερη και διαρθρωτική πτώση που βιώνουμε εδώ και χρόνια και η οποία δεν προφέρει το όνομά της: αυτή της πραγματικής καταστροφής της γαλλικής γεωργίας», δήλωσε ο Thirouin. «Αυτή είναι η πρώτη μου κραυγή συναγερμού».
Οι αγρότες πρόκειται να χάσουν 3 δισεκατομμύρια ευρώ (3,3 δισεκατομμύρια δολάρια) σε κέρδη σε σύγκριση με πέρυσι, καθώς η κατακόρυφη πτώση της παραγωγής συμπίπτει με την αύξηση των λογαριασμών ενέργειας και των μισθών, είπε.
Οι εξαγωγές σιτηρών από τον κορυφαίο γεωργικό παραγωγό της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να μειωθούν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2001-2002. Οι αδιάκοπες βροχές, η έλλειψη ηλιοφάνειας και οι χαμηλές θερμοκρασίες που ευνοούν τις ασθένειες περιόρισαν τις αποδόσεις και επηρέασαν την ποιότητα των καλλιεργειών στις περισσότερες περιοχές καλλιέργειας.
Οι ακραίες καιρικές συνθήκες έπληξαν τα σιτηρά αυτή τη σεζόν σε ολόκληρη την ήπειρο.
Νωρίτερα φέτος, οι αγρότες ηγήθηκαν διαδηλώσεων στους δρόμους, υπογραμμίζοντας την αύξηση του κόστους, τις φθηνές εισαγωγές και τους αυστηρούς κανονισμούς της Γαλλίας και της ΕΕ, όπως η Πράσινη Συμφωνία του μπλοκ. Οι εξαγωγές περιορίζονται επίσης από τον ανταγωνισμό από τη Ρωσία και την Ουκρανία, δήλωσε ο Thirouin.
«Έχουμε όλο και περισσότερους κανονισμούς, περιορισμούς και απαγορεύσεις που πέφτουν βροχή σε όλους εμάς τους αγρότες συνεχώς για περισσότερα από 20 χρόνια και που, ως αποτέλεσμα, αποδυναμώνουν τα μέσα παραγωγής μας», είπε.
Η γαλλική κυβέρνηση προέβη σε μια σειρά παραχωρήσεων και ανακοίνωσε βοήθεια ύψους άνω των 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ για να πείσει τους αγρότες να σταματήσουν τις διαμαρτυρίες τους.
Οι ομάδες των αγροτών διεξάγουν συνομιλίες με την κυβέρνηση για να πιέσουν για επείγουσα οικονομική στήριξη και για να βοηθήσουν στην ελάφρυνση των περιορισμών, δήλωσε ο Thirouin. Οι διαπραγματεύσεις αυτές είναι δύσκολες δεδομένης της συνεχιζόμενης πολιτικής κρίσης της χώρας.
Ερωτηθείς αν οι αγρότες μπορεί να επιστρέψουν στις διαδηλώσεις στους δρόμους, είπε: «Όταν είσαι έτοιμος να πετάξεις την πετσέτα, είσαι έτοιμος για τα πάντα».