Συνεχίζεται η μεταβλητότητα λόγω κλίματος
Το 2024 μπορεί να είναι ένα από τα θερμότερα που έχουν καταγραφεί, έτσι ο καιρός συνέχισε να κυριαρχεί στην αγορά δημητριακών και σιτηρών, επηρεάζοντάς την άλλοτε θετικά και άλλοτε αρνητικά.
Η παγκόσμια παραγωγή καλαμποκιού το 2024 μειώθηκε καθώς η θερμότητα περιόρισε τις αποδόσεις σε μέρη της ευρωπαϊκής ένωσης, του Μεξικό και της Ουκρανίας. Η εκτίμηση δείχνει 1.225 τόνους, 1,2% λιγότερο από τη συγκομιδή του 2023, σύμφωνα με εκτιμήσεις της AMIS-FAO.
Αντίθετα, οι προβλέψεις για την παγκόσμια παραγωγή σόγιας αυξήθηκαν λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών στις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Υπολογίζεται σε 423,8 Mt, αυξημένες κατά 7,8% συγκριτικά με την προηγούμενη παραγωγή.
Όσον αφορά το σιτάρι, η παραγωγή το 2024 θα είναι ελαφρώς υψηλότερη από το 2023 (+0,4%), φτάνοντας τους 791,4 Mt ως αποτέλεσμα των ανοδικών αναθεωρήσεων στην Κίνα, την Αργεντινή και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ.
Στο εμπορικό μέτωπο, οι κινήσεις στη Διώρυγα του Παναμά πλησιάζουν τα συνηθισμένα τους επίπεδα, ενώ συνεχίζονται οι διακοπές στη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα.
Οι τιμές των λιπασμάτων μειώνονται μετά από τις απότομες αυξήσεις του 2021 και του 2022, ωστόσο παραμένουν πάνω από το μέσο όρο του 2019 σε όλες σχεδόν τις περιοχές.
Η AMIS-FAO σημειώνει ότι οι ενώ οι δασμοί στα λιπάσματα είναι γενικά χαμηλοί, λόγω της μεγάλης εξάρτησης από τις εισαγωγές, ορισμένες μεγάλες χώρες εξαγωγής λιπασμάτων έχουν θεσπίσει περιορισμούς στις εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων απαγορεύσεων, ποσοστώσεων και φόρων.
Χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Τουρκία και η Ουκρανία έχουν χρησιμοποιήσει αυτά τα μέτρα για να διατηρήσουν την εγχώρια προσφορά, αλλά αυτοί οι περιορισμοί συχνά στερούνται διαφάνειας και υπόκεινται σε συχνές αλλαγές, προσθέτοντας περαιτέρω αστάθεια στις παγκόσμιες αγορές λιπασμάτων.