Η Γαλλία στέλνει σιτάρι άλεσης στις ΗΠΑ

Η ΕΕ εξήγαγε 474.00 τόνους μαλακού σιταριού στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2023-24

Σχεδόν 27.000 τόνοι γαλλικού σιταριού μεταφέρθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες στα τέλη Αυγούστου με προορισμό το Όλμπανι της Νέας Υόρκης, όπου η Ardent Mills λειτουργεί αλευρόμυλο, ανέφερε το Bloomberg, επικαλούμενο στοιχεία από το λιμάνι της Ρουέν.

Η Ardent Mills, με έδρα το Ντένβερ του Κολοράντο των ΗΠΑ, η οποία φέρεται επίσης να εισήγαγε σιτάρι από την Πολωνία το 2023, αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα όταν επικοινώνησε με το World Grain.

Η φυτεμένη έκταση σιταριού στις ΗΠΑ μειώθηκε σταθερά τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς οι αγρότες στράφηκαν προς το πιο κερδοφόρο καλαμπόκι και τη σόγια. 

Αυτό, σε συνδυασμό με τα προβλήματα παραγωγής τα τελευταία χρόνια, έχει οδηγήσει τους τελικούς χρήστες να εξαρτώνται περισσότερο από ξένους προμηθευτές. 

Οι εισαγωγές σιταριού στις ΗΠΑ έφθασαν στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων έξι ετών κατά την πρόσφατα ολοκληρωθείσα περίοδο εμπορίας 2023-24 λόγω των συνεχόμενων ετών χαμηλότερης παραγωγής λόγω ξηρασίας, σύμφωνα με την Υπηρεσία Εξωτερικής Γεωργίας (FAS) του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ. 

Ένα σχετικά μικρό ποσοστό των 3,76 εκατομμυρίων τόνων σιταριού που εισήχθησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες προήλθε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ΕΕ εξήγαγε 474.00 τόνους μαλακού σιταριού στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2023-24, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 και πλέον ετών, ανέφερε το Bloomberg, επικαλούμενο στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τα στοιχεία της Επιτροπής έδειξαν επίσης ότι τουλάχιστον 53.000 τόνοι ευρωπαϊκού σιταριού έχουν σταλεί στις Ηνωμένες Πολιτείες από την έναρξη της τρέχουσας περιόδου εμπορίας την 1η Ιουλίου.

Η Γαλλία, η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα σιταριού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πραγματοποίησε την αποστολή στη Νέα Υόρκη παρά το γεγονός ότι είχε συγκομίσει τη μικρότερη σοδειά της εδώ και 40 χρόνια λόγω εξαιρετικά υγρών καιρικών συνθηκών. Με τους παραδοσιακούς πελάτες στην Αφρική και την Ευρώπη να έχουν στραφεί πρόσφατα σε φθηνότερο σιτάρι από τη Ρωσία και την Ουκρανία, η Γαλλία αναζητά νέες αγορές για να εξάγει το σιτάρι της.

Αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες παράγουν συνήθως αρκετό σιτάρι συνολικά για να καλύψουν τις συνολικές εγχώριες ανάγκες, παράγοντες όπως οι υψηλές τιμές σιδηροδρομικών μεταφορών και οι κατά καιρούς υψηλότερες τιμές σιταριού σε σύγκριση με τους Ευρωπαίους και άλλους ξένους προμηθευτές έχουν οδηγήσει στην αύξηση των εισαγωγών.

Ωστόσο, με τη μεγαλύτερη εγχώρια σοδειά των τελευταίων οκτώ ετών να αναμένεται το 2024-25, η FAS προβλέπει ότι οι εισαγωγές σιταριού στις ΗΠΑ θα μειωθούν κατά 24% κατά την τρέχουσα περίοδο εμπορίας σε 2,85 εκατομμύρια τόνους.