Ενισχύονται οι τιμές στα σιτηρά παγκοσμίως
Η Ουκρανία κατηγόρησε την Πέμπτη τη Ρωσία ότι χρησιμοποίησε στρατηγικά βομβαρδιστικά για να πλήξει ένα πολιτικό πλοίο μεταφοράς σιτηρών σε πυραυλική επίθεση στα ύδατα της Μαύρης Θάλασσας κοντά στη Ρουμανία, μέλος του ΝΑΤΟ, κλιμακώνοντας τις εντάσεις μεταξύ της Μόσχας και της στρατιωτικής συμμαχίας.
Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι το πλοίο που μετέφερε ουκρανικά σιτηρά στην Αίγυπτο είχε χτυπηθεί κατά τη διάρκεια της νύχτας από ρωσικό πύραυλο λίγο αφότου έφυγε από τα ουκρανικά χωρικά ύδατα. Δεν υπήρξαν θύματα, είπε.
Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία «καταδίκασε έντονα» την επίθεση και δήλωσε ότι η Ρωσία είναι υπεύθυνη. Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι το περιστατικό ήταν μια «έντονη υπενθύμιση» των απειλών που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν στη Μαύρη Θάλασσα τα πολιτικά σκάφη.
Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από τη Ρωσία.
Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Andrii Sybiha δήλωσε ότι το χτύπημα ήταν «μια θρασύτατη επίθεση στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια». Το πολεμικό ναυτικό της Ουκρανίας δήλωσε ότι ρωσικά βομβαρδιστικά Tupolev Tu-22 είχαν εκτοξεύσει έναν αριθμό πυραύλων κρουζ στις 11:02 μ.μ. τοπική ώρα (2002 GMT) την Τετάρτη.
Ήταν η πρώτη φορά που ένας πύραυλος έπληξε πολιτικό πλοίο που μετέφερε σιτηρά στη θάλασσα από την έναρξη της εισβολής της Μόσχας τον Φεβρουάριο του 2022. Ορισμένα πλοία έχουν υποστεί ζημιές κατά τη διάρκεια ρωσικών επιθέσεων σε ουκρανικά λιμάνια όπου είχαν αγκυροβολήσει.
Το περιστατικό έρχεται την ώρα που ο Ζελένσκι προσπαθεί να προσεταιριστεί τον Παγκόσμιο Νότο, συμπεριλαμβανομένων χωρών όπως η Αίγυπτος -ο προορισμός των σιτηρών σύμφωνα με την Ουκρανία- και να τις πείσει να ενωθούν με τη Δύση για να υποστηρίξουν την Ουκρανία στον πόλεμο.
Το χτύπημα συνέπεσε με τη συζήτηση για το αν οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα επιτρέψουν στην Ουκρανία να κάνει βαθύτερα χτυπήματα στη Ρωσία, ένα βήμα που η Μόσχα έχει προειδοποιήσει ότι θα προκαλέσει απάντηση. Η Δύση κατηγόρησε το Ιράν για μεγάλη κλιμάκωση με την προμήθεια βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία.
Η βρετανική εταιρεία ναυτικής ασφάλειας Ambrey ανέφερε σε σημείωμά της ότι ένα πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου με σημαία Σεντ Κιτς και Νέβις είχε πληγεί από πύραυλο ρωσικής εκτόξευσης μετά τον απόπλου του από το ουκρανικό λιμάνι Τσορνομόρσκ στην περιοχή Οδησσός της Ουκρανίας.
Το πλοίο υπέστη ζημιές στην αριστερή πλευρά του, συμπεριλαμβανομένου ενός αμπαριού φορτίου και ενός γερανού, ανέφερε.
Το Πολεμικό Ναυτικό αναγνώρισε το πλοίο ως το πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου Aya.
Η πρέσβειρα των ΗΠΑ Μπρίτζετ Μπρινκ έγραψε στο Χ: «Καταδικάζουμε έντονα την επίθεση της Ρωσίας σε εμπορικό φορτηγό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα χθες το βράδυ. Αυτή η κλιμακούμενη επίθεση αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου που απειλεί την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια».
Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Stephane Dujarric δήλωσε ότι οι επιθέσεις εναντίον πολιτικών πλοίων και λιμενικών υποδομών «απαγορεύονται από το διεθνές δίκαιο και πρέπει να σταματήσουν.
«Η διασφάλιση της ασφάλειας και της βιωσιμότητας των γεωργικών εξαγωγών που διέρχονται από τη Μαύρη Θάλασσα παραμένει κρίσιμη για τη στήριξη της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας και τη διατήρηση των παγκόσμιων τιμών υπό έλεγχο».
Τα δεδομένα παρακολούθησης του πλοίου έδειξαν ότι η τελευταία αναφερόμενη θέση του πλοίου ήταν στα ανοικτά του ρουμανικού λιμανιού της Κωνστάντας. Ο διαχειριστής του πλοίου με έδρα την Αθήνα, η VRS Maritime Services, δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για σχόλια.
Ενισχύονται οι τιμές σιταριού
Οι έμποροι δήλωσαν ότι το περιστατικό συνέβαλε στην ενίσχυση των τιμών του σιταριού, καθώς ενίσχυσε την ανησυχία για τη στενότητα της προσφοράς στη ζώνη εξαγωγών της Μαύρης Θάλασσας. Τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αυξήθηκαν έως και 2% για να φθάσουν στο υψηλότερο επίπεδο δύο μηνών.
Ο Zelenskiy δημοσίευσε εικόνες που δείχνουν το στριμμένο μέταλλο ενός κατεστραμμένου γερανού και άλλες ζημιές.
Μια πηγή της βιομηχανίας δήλωσε στο Reuters ότι η απεργία έλαβε χώρα όχι μακριά από τις εκβολές του Δούναβη. Ο Dmytro Pletenchuk, εκπρόσωπος του πολεμικού ναυτικού της Ουκρανίας, δήλωσε στο Reuters ότι το πλοίο βρισκόταν στη θαλάσσια οικονομική ζώνη της Ρουμανίας.
Η θαλάσσια οικονομική ζώνη μιας χώρας είναι μια περιοχή που εκτείνεται πέρα από τα χωρικά της ύδατα.
Η ναυτική αρχή της Ρουμανίας δήλωσε ότι το σκάφος δεν βρισκόταν στα χωρικά της ύδατα και ότι δεν είχε ζητηθεί η συνδρομή της με οποιονδήποτε τρόπο.
Ο Zelenskiy, γράφοντας στο Χ, δήλωσε: «Το πλοίο δεν έχει καμία σχέση με το πλοίο: «Το σιτάρι και η επισιτιστική ασφάλεια δεν πρέπει ποτέ να αποτελούν στόχους για πυραύλους».
Η Ουκρανία είναι ένας σημαντικός παγκόσμιος εξαγωγέας σιτηρών που αναγκάστηκε να πολεμήσει τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα για να αναζωογονήσει τις εξαγωγές της μέσω των θαλάσσιων λιμανιών της από τότε που η εισβολή της Ρωσίας επέβαλε de facto αποκλεισμό.
Οι εξαγωγές αναβίωσαν αργότερα εκείνο το έτος - αν και με μικρότερες ποσότητες - από τα τρία λιμάνια της ευρύτερης περιοχής της Οδησσού στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας, η οποία κατέρρευσε πέρυσι.
Τον Αύγουστο του 2023, η Ουκρανία δημιούργησε τον δικό της ναυτιλιακό διάδρομο - χωρίς την ευλογία της Ρωσίας - αφού χρησιμοποίησε ναυτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και όπλα μεγάλου βεληνεκούς για να αντεπιτεθεί στον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας και να απωθήσει τα πλοία της από τα δυτικά της θάλασσας.
Ο ναυτιλιακός διάδρομος αγκαλιάζει τη δυτική ακτή της Μαύρης Θάλασσας προτού εξέλθει από τα ουκρανικά ύδατα και περάσει νότια από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.