Σε απόγνωση οι αγρότες - Ζητούν στήριξη απο το κράτος
Νέα ανάλυση δείχνει ότι η Βρετανία οδεύει προς μια από τις χειρότερες σοδειές που έχουν καταγραφεί ποτέ, μετά τις βροχοπτώσεις-ρεκόρ του περασμένου χειμώνα που μείωσαν τις αποδόσεις.
Η φετινή συγκομιδή για βασικές καλλιέργειες πρόκειται να είναι μία από τις τρεις χειρότερες από τότε που άρχισαν οι λεπτομερείς καταγραφές το 1983, αμέσως μετά το 2020 και το 2001.
Σύμφωνα με την ανάλυση των κυβερνητικών στοιχείων, η συνολική συγκομιδή θα είναι μειωμένη πάνω από 13%, ή τρία εκατομμύρια τόνους, σε σχέση με τον μέσο όρο της πενταετίας.
Η συγκομιδή σιταριού μόνο στην Αγγλία εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τους 2,2 εκατ. τόνους, παρουσιάζοντας μείωση 18% σε σχέση με το 2023.
Η Energy and Climate Intelligence Unit (ECIU) χρησιμοποίησε προσωρινά δεδομένα σχετικά με τις καλλιεργούμενες εκτάσεις για το σιτάρι, το χειμερινό και εαρινό κριθάρι, τη βρώμη και την ελαιοκράμβη σε συνδυασμό με τις προβλέψεις απόδοσης από την AHDB για να προβεί στις εκτιμήσεις.
Ο Tom Lancaster, γεωργικός αναλυτής στο ECIU, δήλωσε ότι ήταν «μια χρονιά που θα ξεχάσουν» πολλοί αγρότες σε όλη τη χώρα.
«Περισσότερο από τους περισσότερους, οι αγρότες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κλιματικής αλλαγής, και αυτό είναι το πώς φαίνεται. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν ήδη οδηγήσει σε υψηλότερους λογαριασμούς τροφίμων και σε μεγαλύτερη εξάρτηση από τις εισαγωγές».
Έρχεται καθώς η εμπιστοσύνη των αγροτών βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής τροφίμων, προειδοποίησε πρόσφατα η NFU.
Η ετήσια έρευνα εμπιστοσύνης των αγροτών της Ένωσης, που δημοσιεύθηκε τον Μάιο, έδειξε ότι η βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη εμπιστοσύνη βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη των καταγραφών το 2010.
Ο Martin Lines, αγρότης και διευθύνων σύμβουλος του Δικτύου Φιλικής προς τη Φύση Γεωργίας, δήλωσε ότι δεν είχε γνωρίσει ποτέ τέτοια χρονιά.
«Δεν θέλω να ξαναδώ άλλη μια τέτοια χρονιά», είπε, »Τα ακραία καιρικά φαινόμενα δυσχεραίνουν τη γεωργία και είναι η κύρια απειλή για την επισιτιστική μας ασφάλεια.
«Οι αγρότες χρειάζονται υποστήριξη για την προετοιμασία και την αντιμετώπιση της ξηρασίας και των πλημμυρών».