Πολλές ελιές να ξεραίνονται στα κλαδιά τους
Η ξηρασία σε συνδυασμό με τους παρατεταμένους καύσωνες πλήττει σοβαρά τους ελαιώνες της Ιταλίας μερικούς μήνες πριν από την πρώιμη συγκομιδή.
Οι νότιες περιοχές της χώρας, που είναι υπεύθυνες για το μεγαλύτερο μέρος της ιταλικής παραγωγής ελαιολάδου, υφίστανται το μεγαλύτερο βάρος αυτών των δύσκολων καιρικών συνθηκών.
Η Coldiretti Puglia, μια εξέχουσα ένωση αγροτών, προειδοποίησε ότι η παραγωγή ελαιολάδου της περιοχής μπορεί να μειωθεί κατά περισσότερο από 50 τοις εκατό. Πολλά ελαιόδεντρα στην Πουλία που καλλιεργούνται με βροχή παρουσιάζουν σημάδια υδατικής καταπόνησης, με πολλές ελιές να ξεραίνονται στα κλαδιά τους.
Στις περιοχές όπου είναι δυνατή η άρδευση, το νερό παραμένει σπάνιο. Οι δεξαμενές νερού της Απουλίας έχουν μειωθεί κατά 57% σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο, οδηγώντας σε σημαντικές απώλειες σε ολόκληρο τον γεωργικό τομέα.
«Η σοβαρή και παρατεταμένη ξηρασία αναγκάζει τους αγρότες να προβούν σε έκτακτη άρδευση με υπέρογκο κόστος, λόγω των υψηλών τιμών των καυσίμων που απαιτούνται για την άντληση νερού από τα πηγάδια και τη μεταφορά του μέσω βυτιοφόρων», προειδοποίησε η Coldiretti. «Τα αρτεσιανά πηγάδια καταρρέουν, ενώ τα ρηχότερα πηγάδια εξαφανίζονται, στεγνώνουν».
Οι θερμοκρασίες αυξάνονται σταθερά πάνω από τους εποχικούς μέσους όρους, αναγκάζοντας τις υπηρεσίες πρόγνωσης καιρού της ιταλικής στρατιωτικής αεροπορίας να προειδοποιούν επανειλημμένα για έκτακτους καύσωνες.
Η συμπεριφορά του προστατευόμενου είδους του ψαρονιού έχει αλλάξει λόγω της ζέστης, επιδεινώνοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί.
Μεγάλα σμήνη αυτών των πτηνών αποτελούν πλέον μόνιμη παρουσία στην ύπαιθρο, προκαλώντας σημαντικές ζημιές στην τοπική γεωργία. Η Coldiretti σημείωσε ότι κάθε πτηνό μπορεί να καταναλώσει έως και 20 γραμμάρια ελιές ημερησίως.
Για να μειωθεί η πίεση στις ελαιοπαραγωγικές περιοχές που έχουν ήδη πληγεί σε μεγάλο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες, το περιφερειακό συμβούλιο έχει άρει προσωρινά τα μέτρα προστασίας των πτηνών, επιτρέποντας το κυνήγι των ψαρονιών κατά την περίοδο αιχμής της συγκομιδής των ελιών, όταν οι ζημιές είναι πιο σοβαρές.
Η Oprol, η ένωση ελαιοπαραγωγών της Basilicata, προειδοποίησε ότι η κρίσιμη κατάσταση των ελαιώνων που παρατηρείται από πέρυσι έχει κλιμακωθεί σε μια πιο έντονη φάση έκτακτης ανάγκης.
«Έχουμε ήδη χάσει το σύνολο της ελαιοπαραγωγής για την τρέχουσα περίοδο», δήλωσε ο Paolo Colonna, πρόεδρος της ένωσης. «Επιπλέον, εάν αυτές οι καιρικές συνθήκες επιμείνουν, η παραγωγή της επόμενης περιόδου θα μπορούσε επίσης να τεθεί σε κίνδυνο».
Η κατάσταση στη Σικελία είναι εξίσου άσχημη. Οι αραιές, ελαφρές βροχοπτώσεις σε ορισμένες περιοχές τις τελευταίες δύο εβδομάδες δεν ανακούφισαν το ξερό έδαφος. Η ξηρασία προκαλεί την πρόωρη πτώση του ελαιοκάρπου από τα ελαιόδεντρα σε διάφορα μέρη του νησιού, μια φυσική αντίδραση στην ακραία πίεση.
Ολόκληρη η γεωργία της περιοχής βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με τα αποθέματα νερού να έχουν πέσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Όπου είναι εφικτό, η τοπική κυβέρνηση προσπαθεί να παρέχει κάποια ανακούφιση στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, εξασφαλίζοντας παράλληλα επαρκή διαθεσιμότητα νερού για τον πληθυσμό. Το ιταλικό ναυτικό έχει παραδώσει προμήθειες νερού στο νησί.
Ταυτόχρονα, οι πυρκαγιές οργιάζουν, δημιουργώντας νέους κινδύνους για τις δασικές περιοχές και τον πληθυσμό και περιπλέκοντας τις προσπάθειες ανακούφισης από την ξηρασία.
Η Coldiretti ανέφερε ότι οι πυρκαγιές έχουν ήδη καταστρέψει 5.800 εκτάρια σικελικής γης. Η παραγωγή ελιάς, φρούτων και κρασιού αναμένεται να καταρρεύσει, με τις ζημιές για τους τοπικούς αγρότες να φθάνουν ενδεχομένως τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.
Λίγο λιγότερο σοβαρές συνθήκες ξηρασίας και θερμοκρασίας έχουν επίσης επηρεάσει κεντρικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων του Λάτσιο και της Ούμπρια, όπου εδρεύουν πολλές σημαντικές ιταλικές εταιρείες ελαιολάδου.
Στην Ούμπρια, οι ανοιξιάτικες βροχοπτώσεις και η καλή ανθοφορία είχαν αρχικά δημιουργήσει ελπίδες για μια επιτυχημένη περίοδο, παρά το γεγονός ότι φέτος ήταν μια «εκτός έτους» στον φυσικό εναλλασσόμενο κύκλο των ελαιόδεντρων.
Ωστόσο, οι ισχυροί άνεμοι, οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες και η ξηρασία αποτελούν πρόκληση για τους τοπικούς ελαιοπαραγωγούς. Στο Τρέβι, μια από τις ιστορικές ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Ούμπρια, πολλές ελιές παρουσιάζουν σημάδια αφυδάτωσης.
«Η τρέχουσα ξηρασία ανησυχεί όλους τους ελαιοπαραγωγούς της περιοχής», δήλωσε στην υπηρεσία ειδήσεων RAI ο Paolo Morbidoni, πρόεδρος των Δρόμων Ελαιολάδου της Umbrian. «Αυτή τη στιγμή, όλοι οι παραγωγοί πρέπει να είναι προσεκτικοί και να δράσουν για να μετριάσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις επιπτώσεις της ξηρασίας».
«Η κατάσταση στην περιοχή μας παραμένει διαχειρίσιμη, αν και η ζέστη δοκιμάζει σοβαρά την ανθεκτικότητα των ελαιόδεντρων», δήλωσε στην Olive Oil Times ο Luca Perotti, διευθύνων σύμβουλος του βραβευμένου παραγωγού Pometti από την Τοσκάνη.
«Τα φυτά μπορούν να αντέξουν τις υψηλές θερμοκρασίες και την έλλειψη βροχής, αλλά οι καρποί υποφέρουν. Παρά το γεγονός ότι είναι άφθονα αυτή τη σεζόν, γίνονται μαύρα», είπε. «Αυτό οφείλεται κυρίως στις σταθερά υψηλές θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 33 ºC έως 35 ºC».
Ο Pometti δήλωσε ότι μετριάζει τις επιπτώσεις της ξηρασίας χρησιμοποιώντας άργιλο καολίνη στις ελιές του για να τις προστατεύει από το άμεσο ηλιακό φως και τη μύγα του καρπού της ελιάς.
«Συνήθως, το προϊόν αυτό χρησιμοποιείται για την προστασία από τη μύγα του καρπού της ελιάς, αλλά ανακαλύψαμε ότι προστατεύει επίσης τους καρπούς από το «ηλιακό έγκαυμα»», είπε. «Προς το παρόν, δεν μπορούμε να παραπονεθούμε για τις συνθήκες στον αγρό. Το χορτάρι και το mulching από την κοπή του χόρτου βοηθούν σίγουρα στη διατήρηση της καλής υγρασίας του εδάφους. Το φύλλωμα είναι πυκνό και οι δορυφορικές εικόνες επιβεβαιώνουν τον θετικό αντίκτυπο των προσπαθειών μας».
Οι συνθήκες διαφέρουν σημαντικά σε ορισμένες κεντρικές και βόρειες περιοχές, όπου τα διαφορετικά καιρικά φαινόμενα, οι ηπιότερες θερμοκρασίες και οι υπερβολικές βροχοπτώσεις έχουν προκαλέσει, σε ορισμένες περιπτώσεις, σημαντικές ζημιές.
«Η Ιταλία είναι μια χώρα [αυτή τη στιγμή] μετεωρολογικά διαιρεμένη στα δύο και μια συνεχιζόμενη κλιματική κρίση που θέτει σε σοβαρή δοκιμασία τις γεωργικές επιχειρήσεις», δήλωσε ο Cristiano Fini, ο εθνικός πρόεδρος της CIA-Agricoltori Italiani, μιας ένωσης αγροτών.
Στο Βένετο, όπου οι υπερβολικές βροχοπτώσεις έχουν δημιουργήσει προκλήσεις για πολλές γεωργικές εκμεταλλεύσεις, η τρέχουσα ελαιοκομική περίοδος απαιτεί μια εξειδικευμένη προσέγγιση στη διαχείριση των δέντρων.
«Φέτος, πιθανότατα βιώσαμε περισσότερες βροχοπτώσεις στη βόρεια Ιταλία από ποτέ άλλοτε κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι μηνών. Κατά συνέπεια, η συγκομιδή εξελίσσεται πολύ καλά», δήλωσε ο Johannes Pan, διευθυντής μάρκετινγκ της βραβευμένης Paneolio.
«Η θετική ανταπόκριση από τα αποτελέσματα του διαγωνισμού αποδεικνύει ότι οι γεωργικές και παραγωγικές μας προσεγγίσεις είναι αποτελεσματικές, ακόμη και σε διαφορετικές συνθήκες», είπε. «Τα τελευταία πέντε χρόνια αντιμετωπίσαμε τα πάντα, από σοβαρή ξηρασία έως υπερβολικές βροχοπτώσεις».
Η Italia Olivicola, η ένωση ελαιοπαραγωγών, προέβλεψε ότι η «κακή χρονιά» σε συνδυασμό με τις ακραίες καιρικές συνθήκες θα μειώσει την ιταλική παραγωγή ελαιολάδου κατά τουλάχιστον 23% σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο.
Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δείχνουν ότι η Ιταλία παρήγαγε 328.000 τόνους ελαιολάδου κατά την καλλιεργητική περίοδο 2023/24, σημαντικά πάνω από τον τελευταίο μέσο όρο πενταετίας των 307.000 τόνων.