Σιτάρι: Οι φόβοι για την παγκόσμια προσφορά ωθούν τις τιμές προς τα κάτω

Ανησυχία και για τη σημαντική μείωση των καλλιεργειών στην Ε.Ε.

Στο Χρηματιστήριο του Σικάγο, οι τιμές του σιταριού σημείωσαν μικρή υποχώρηση, σημειώνοντας πτώση 0,6% στα 5,91-1/2 δολάρια το μπούσελ, αφού έφτασαν σε υψηλό τριών μηνών την περασμένη Παρασκευή. Η πτώση αυτή αντανακλά τις αυξανόμενες ανησυχίες της αγοράς σχετικά με πιθανά ζητήματα προσφοράς που συνδέονται με τις γεωπολιτικές εντάσεις στη Μαύρη Θάλασσα και τις σημαντικές μειώσεις των καλλιεργειών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Rod Baker της Australian Crop Forecasters επισημαίνει τους κρίσιμους παράγοντες που επηρεάζουν την αγορά, σημειώνοντας τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, οι οποίες επηρεάζουν τη φύτευση και την ανάπτυξη του χειμερινού σιταριού.

Μια πρόσφατη επίθεση με πυραύλους εναντίον ενός πλοίου μεταφοράς σιτηρών προκάλεσε περαιτέρω ανησυχίες σχετικά με τη σταθερότητα των ρωσικών και ουκρανικών εξαγωγών σιταριού, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού.

Οι αναλυτές αναμένουν πιθανή περαιτέρω μείωση της ευρωπαϊκής παραγωγής σιταριού, η οποία θα μπορούσε να επιδεινώσει τις τρέχουσες ανησυχίες για τον εφοδιασμό. Παρά τα ζητήματα αυτά, το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ επικαιροποίησε προς τα πάνω τα παγκόσμια τελικά αποθέματα σιταριού, γεγονός που θα μπορούσε να συμβάλει στην άμβλυνση ορισμένων άμεσων αυξήσεων των τιμών.

Ο ευρύτερος αντίκτυπος αυτής της δυναμικής είναι επίσης ορατός σε άλλες αγορές καλλιεργειών, με το καλαμπόκι και τη σόγια να παρουσιάζουν πτώση κατά τις πρώτες ώρες διαπραγμάτευσης της Δευτέρας.

Οι αναπροσαρμογές του USDA στις προβλέψεις για τις αποδόσεις καλαμποκιού και σόγιας στις ΗΠΑ αντικατοπτρίζουν μια σύνθετη αλληλεπίδραση εγχώριων και διεθνών γεωργικών παραγόντων που θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τις συνθήκες της αγοράς.

Καθώς η αγορά πλοηγείται σε αυτούς τους αβέβαιους καιρούς, η αλληλεπίδραση μεταξύ των προβλέψεων για τις σοδειές, των γεωπολιτικών εξελίξεων και των οικονομικών πολιτικών θα είναι καθοριστικής σημασίας για τη διαμόρφωση της μελλοντικής πορείας των παγκόσμιων τιμών των σιτηρών.