Καλαμπόκι: Αυξημένες οι προβλέψεις στη Γαλλία

Πτώση στις εκτιμήσεις για τη σοδειά μαλακού σιταριού

Το υπουργείο Γεωργίας της Γαλλίας μείωσε εκ νέου την Τρίτη την εκτίμησή του για την παραγωγή μαλακού σιταριού της χώρας το 2024, η οποία αναμένεται πλέον κατά 27% χαμηλότερη από τον περσινό όγκο, καθιστώντας την μια από τις χειρότερες συγκομιδές των τελευταίων 40 ετών στον μεγαλύτερο παραγωγό σιτηρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο υγρός καιρός από το περασμένο φθινόπωρο στη Γαλλία καθυστέρησε τις φυτεύσεις, έβλαψε την ανάπτυξη των φυτών και αύξησε τις ασθένειες των καλλιεργειών, ωθώντας τους παρατηρητές να μειώνουν τακτικά τις εκτιμήσεις τους για τη σοδειά σιτηρών.

Το υπουργείο μείωσε την εκτίμησή του για τη σοδειά μαλακού σιταριού του 2024 σε 25,78 εκατομμύρια μετρικούς τόνους από 26,32 εκατομμύρια τον περασμένο μήνα και τον χαμηλότερο όγκο από το 1986.

Η εκτίμηση είναι πλέον σύμφωνη με τους Γάλλους αναλυτές που έχουν τοποθετήσει τη συγκομιδή μεταξύ 25-26 εκατομμυρίων τόνων.

Για το κριθάρι, το υπουργείο μείωσε τη φετινή παραγωγή σε 10,05 εκατ. τόνους έναντι 10,40 εκατ. τόνων που εκτιμήθηκε τον περασμένο μήνα, που είναι πλέον 18% χαμηλότερη από πέρυσι. 

Εξ αυτών, η παραγωγή χειμερινού κριθαριού αναμενόταν να μειωθεί κατά 28% σε 7,0 εκατομμύρια τόνους, ενώ η παραγωγή εαρινού κριθαριού θα αυξηθεί κατά 18% σε 3,05 εκατομμύρια τόνους.

Για το σιτηρό αραβόσιτο, η συγκομιδή του οποίου πρόκειται να ξεκινήσει, το υπουργείο αύξησε την πρόβλεψή του για την παραγωγή του 2024, συμπεριλαμβανομένης της καλλιέργειας που καλλιεργείται για σπόρους, σε 14,39 εκατομμύρια τόνους από την αρχική πρόβλεψη των 14,01 εκατομμυρίων τόνων τον περασμένο μήνα.

Αυτό είναι 11% πάνω από την περσινή σοδειά, καθώς οι αγρότες στράφηκαν στον αραβόσιτο, μια ανοιξιάτικη καλλιέργεια, αφού τα βρεγμένα χωράφια ώθησαν τους αγρότες να καθυστερήσουν ή να ανανεώσουν τις φυτεύσεις τους.

Σε μια πρώτη πρόβλεψη παραγωγής για τη φετινή καλλιέργεια ζαχαρότευτλων, το υπουργείο προσδιόρισε την παραγωγή σε 34,38 εκατομμύρια τόνους, αυξημένη κατά 8,4% από 31,73 εκατομμύρια τόνους το 2023.

Η παραγωγή ελαιοκράμβης του 2024 καθορίστηκε σε 3,95 εκατομμύρια τόνους, ελαφρώς πάνω από τα 3,94 εκατομμύρια που εκτιμήθηκαν τον περασμένο μήνα, αλλά σχεδόν 8% κάτω από το περσινό επίπεδο.