Ελβετικό τυρί: Πώς οι στρατηγικές διαφοροποίησης προϊόντων και ποιότητας βελτιώνουν την τιμή του νωπού γάλακτος;

Πολλοί γαλακτοπαραγωγοί βρίσκονται συνεχώς αντιμέτωποι με πτωτικές ή ασταθείς τιμές γάλακτος, οι οποίες ποικίλλουν ευρέως στον ελβετικό γαλακτοκομικό τομέα.

Στην αγορά ελβετικού τυριού, η διαφοροποίηση προϊόντος και ποιότητας αυξάνει την τιμή του νωπού γάλακτος

Στην ελβετική αγορά τυριών, η διαφοροποίηση προϊόντων και ποιότητας, όπως η Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) ή η βιοτεχνική παραγωγή, σημαίνει ότι η τιμή του νωπού γάλακτος είναι υψηλότερη και πιο σταθερή, ανάλογα με τον τύπο του τυριού.

Πολλοί γαλακτοπαραγωγοί βρίσκονται συνεχώς αντιμέτωποι με πτωτικές ή ασταθείς τιμές γάλακτος, οι οποίες ποικίλλουν ευρέως στον ελβετικό γαλακτοκομικό τομέα. 

Σε μια μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Applied Economic Perspectives and Policy (Wang et al. 2024), εξετάζουμε τον βαθμό στον οποίο η διαφοροποίηση της ποιότητας του προϊόντος και του τυριού βοηθά τους παραγωγούς να επιτύχουν υψηλότερες και σταθερότερες τιμές για το νωπό γάλα.

Κίνδυνοι τιμών και διαφοροποίηση προϊόντων με βάση την ποιότητα στον ελβετικό γαλακτοκομικό κλάδο

Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 και τη σταδιακή απελευθέρωση της αγοράς γαλακτοκομικών προϊόντων στην Ελβετία, οι παραγωγοί γάλακτος είναι εκτεθειμένοι σε αυξανόμενο κίνδυνο τιμών, ο οποίος αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες κινδύνου εισοδήματος για τους κτηνοτρόφους. 

Τα εργαλεία διαχείρισης κινδύνου που βασίζονται στην αγορά θα μπορούσαν να αποτελέσουν το κλειδί για την αντιμετώπιση του μακροπρόθεσμου κινδύνου τιμών.

Το τυρί είναι το κύριο προϊόν που παράγεται από γάλα στην Ελβετία. Το 2021, περίπου το 46% του νωπού γάλακτος μεταποιήθηκε σε τυρί (Σχήμα 1).

Μελετήσαμε τη μεταβλητότητα των τιμών και τις συσχετίσεις για το νωπό γάλα που χρησιμοποιείται για την παρασκευή τυριών με στρατηγικές διαφοροποίησης: 

- χειροποίητο τυρί και τυρί με ετικέτα ΠΟΠ έναντι βιομηχανικού τυριού (Σχήμα 2). 

Τα δύο κύρια ελβετικά τυριά ΠΟΠ μελετήθηκαν λεπτομερέστερα: Gruyère ΠΟΠ και Emmentaler ΠΟΠ. Το Gruyère ΠΟΠ προσφέρει καλύτερη προστασία από τις απομιμήσεις από το Emmentaler ΠΟΠ, ιδίως στις διεθνείς αγορές. 

Η οργάνωση των παραγωγών Gruyère είναι επίσης πιο αυστηρή όσον αφορά τον προγραμματισμό, τον συντονισμό και τον έλεγχο της ποσότητας του παραγόμενου τυριού. 

Επιπλέον, υπάρχει στενότερη και σταθερότερη σχέση μεταξύ των παραγωγών γάλακτος και των παραγωγών τυριού για την Gruyère από ό,τι για το Emmentaler.

Παράλληλα, αναλύουμε τη σταθμισμένη μέση τιμή γάλακτος ανά μήνα για τα βιομηχανικά τυριά, τα χειροποίητα τυριά (συμπεριλαμβανομένων των ΠΟΠ), την Gruyère ΠΟΠ και το Emmentaler ΠΟΠ από τον Ιανουάριο του 2010 έως τον Ιανουάριο του 2022.

Πώς οι διάφορες στρατηγικές διαφοροποίησης προϊόντων και ποιότητας βελτιώνουν την τιμή του νωπού γάλακτος;

Διαπιστώνουμε ότι η τιμή του γάλακτος που χρησιμοποιείται για την παρασκευή χειροποίητων τυριών είναι συνολικά υψηλότερη, λιγότερο ευμετάβλητη και λιγότερο ευαίσθητη σε κλονισμούς των τιμών από άλλες αγορές σε σχέση με την τιμή του γάλακτος που χρησιμοποιείται για την παρασκευή βιομηχανικών τυριών. Η διαφοροποίηση της ποιότητας του τυριού συνδέεται επομένως αποτελεσματικά με μια υψηλότερη και σταθερότερη τιμή του γάλακτος.

Η τιμή του γάλακτος για τα δύο τυριά ΠΟΠ έχει εξελιχθεί διαφορετικά. Η τιμή του γάλακτος για το Gruyère ΠΟΠ είναι υψηλότερη από τη μέση τιμή του γάλακτος για τα τυριά που παρασκευάζονται από τα βιοτεχνικά τυροκομεία και δεν αντιδρά σε διαταραχές των τιμών στη γενική αγορά γάλακτος. 

Αυτό δείχνει ότι το γάλα που χρησιμοποιείται για το τυρί Gruyère αποτελεί ένα μοναδικό τμήμα της αγοράς που προστατεύει τους γαλακτοπαραγωγούς από τους κινδύνους των τιμών. Αντίθετα, η τιμή του γάλακτος που χρησιμοποιείται για το Emmentaler είναι χαμηλή, κινείται σε συσχέτιση με την τιμή του γάλακτος που χρησιμοποιείται για τα βιομηχανικά τυριά και είναι ευαίσθητη σε σοκ από άλλες αγορές. 

Τα χαρακτηριστικά αυτά αναδεικνύουν την περιορισμένη ικανότητα της ετικέτας Emmentaler ΠΟΠ να προστατεύει τους γαλακτοπαραγωγούς από τους κινδύνους των τιμών. Συνολικά, τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι τα οφέλη της ΠΟΠ για τις τιμές του γάλακτος εξαρτώνται από τη συγκεκριμένη ποικιλία ΠΟΠ και τη διαχείριση της διεπαγγελματικής.

Η διαφοροποίηση των προϊόντων και της ποιότητας των τυροκομικών προϊόντων, ιδίως μέσω των ΠΟΠ, έχει μεγάλες δυνατότητες ως εργαλείο διαχείρισης κινδύνων και δημιουργίας αξίας για τους παραγωγούς γαλακτοκομικών προϊόντων.

Παράλληλα, η αποτελεσματικότητα των στρατηγικών διαφοροποίησης, όπως οι ΠΟΠ, εξαρτάται από τον τρόπο εφαρμογής τους. Μια προστατευόμενη ονομασία προέλευσης δεν αρκεί για να εγγυηθεί μια υψηλότερη και πιο σταθερή τιμή για τους παραγωγούς γάλακτος.

Η μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη των γαλακτοπαραγωγών έναντι των μεταγενέστερων φορέων θα μπορούσε να τους επιτρέψει να επωφεληθούν καλύτερα από τη διαφοροποίηση και να επιτύχουν καλύτερη τιμή για το νωπό γάλα.