Βαμβάκι: Απογοητευμένοι οι αγρότες από τις χαμηλές τιμές

Πολλοί αγρότες σκέφτονται να στραφούν σε άλλες καλλιέργειες

Κάτω από το «μικροσκόπιο» των αγροτών έχει μπει η αγορά του βαμβακιού με τις τιμές που προσφέρουν τα εκκοκκιστήρια να παραμένουν σταθερά χαμηλές.

Όπως είπαν στο Agrocapital βαμβακοκαλλιεργητές η τιμή εκκοκκισμένου ανέρχεται σε 1.68 ευρώ το κιλό, ενώ η τιμή του σύσπορου βαμβακιού κυμαίνεται μεταξύ 0,5250 ευρώ και 0,5600 ευρώ, με τα περισσότερα εκκοκκιστήρια να προσφέρουν την κατώτερη τιμή.

Πάντως, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ενώ οι τιμές του κόστους παραγωγής συνεχώς αυξάνονται, κυρίως λόγω της αύξησης του κόστους των ενεργειακών πόρων, των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων, από την άλλη οι τιμές που λαμβάνουν οι αγρότες για το προϊόν τους παραμένουν στάσιμες. «Αυτή η κατάσταση δημιουργεί ένα σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας για πολλούς αγρότες, οι οποίοι βλέπουν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται» είπαν οι ίδιοι.

Σε συζητήσεις του Agrocapital με αγρότες, διαπιστώνεται έντονος προβληματισμός για την κατάσταση που επικρατεί. Πολλοί από αυτούς εκφράζουν την ανησυχία τους για το μέλλον του κλάδου, καθώς οι χαμηλές τιμές υπονομεύουν την προσπάθειά τους να διατηρήσουν τις εκμεταλλεύσεις τους.

«Είναι αδύνατο να συνεχίσουμε έτσι», δηλώνει χαρακτηριστικά ένας αγρότης από την περιοχή Κουφάλια  Θεσσαλονίκης. «Τα έξοδα αυξάνονται διαρκώς, ενώ οι τιμές που παίρνουμε για τα προϊόντα μας παραμένουν σταθερές. Αυτό σημαίνει ότι κάθε χρόνο γινόμαστε όλο και πιο φτωχοί» προσθέτει.

Αγρότης από την περιοχή της Θεσσαλίας μιλώντας στο Agrocapital εξηγεί ότι η απόδοση του βαμβακιού μειώθηκε κατά 30% ανά στρέμμα λόγω των πρόσφατων ισχυρών βροχοπτώσεων, ενώ άλλοι αναφέρουν μειώσεις που φτάνουν το 50%, προκαλώντας απόγνωση στους αγρότες, καθώς το κόστος έχει αυξηθεί και το αγροτικό εισόδημα είναι σχεδόν ανύπαρκτο.

Περιμένουν κρατική στήριξη

Οι βαμβακοπαραγωγοί ελπίζουν σε πρόσθετη στήριξη από το κράτος για επαναφορά και παρακολουθούν στενά τις φετινές τιμές. 

Ο συνδυασμός της χαμηλής απόδοσης ανά στρέμμα και των χαμηλών τιμών προκαλεί αρνητικό προϋπολογισμό για ένα μεγάλο ποσοστό παραγωγών, οδηγώντας ορισμένους να εξετάσουν το ενδεχόμενο να στραφούν σε άλλες, περισσότερο κερδοφόρες καλλιέργειες. 

Οι έντονες βροχοπτώσεις επηρέασαν επίσης την ποιότητα του βαμβακιού, οδηγώντας σε λιγότερο ποιοτικό  βαμβάκι, πεσμένα καρύδια και λιγότερες ίνες.

Αυτές οι προκλήσεις προστίθενται στην ήδη ανησυχητική χαμηλή τιμή αγοράς του προϊόντος, με την καλλιέργεια βάμβακος να βρίσκεται πλέον στα τελευταία στάδια της συγκομιδής. 

AddThis Website Tools