Η Παγκόσμια Διάσκεψη για την Καινοτομία στην Υγεία των Ζώων, τα Κέντρα Αναφοράς και τα Εμβόλια πραγματοποιείται εν μέσω πιεστικών προκλήσεων
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) εγκαινίασε σήμερα την πρώτη του Παγκόσμια Διάσκεψη για την Καινοτομία στην Υγεία των Ζώων, τα Κέντρα Αναφοράς και τα Εμβόλια , με στόχο την αντιμετώπιση των ζωικών ασθενειών που κοστίζουν στον κόσμο εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως και αποτελούν απειλή για την ανθρώπινη υγεία, την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια και τα μέσα διαβίωσης.
«Η παραγωγικότητα και η ανθεκτικότητα των κτηνοτροφικών συστημάτων σε όλο τον κόσμο απειλούνται από μολυσματικές ασθένειες, αναδυόμενα παθογόνα, επιβάρυνση από ενδημικές ασθένειες και κλιματική αλλαγή», δήλωσε η επικεφαλής επιστήμονας του FAO και προσωρινά Beth Crawford. Η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων απαιτεί «ενωμένη προσπάθεια, αξιοποιώντας τη συλλογική μας τεχνογνωσία και τους πόρους», πρόσθεσε.
Σημαντικό βήμα
Η τριήμερη εκδήλωση αντιπροσωπεύει μια «μοναδική ευκαιρία να εξερευνήσουμε πώς να ενσωματωθούν οι υπάρχοντες μηχανισμοί και η γνώση με νέα και βελτιωμένα εργαλεία για τη μείωση της παγκόσμιας επιβάρυνσης των ασθενειών των ζώων», είπε ο Crawford.
Συμμετέχουν οι Girma Amente, Υπουργός Γεωργίας, Αιθιοπίας, Rwamirama Bright Kanyontore, Υπουργός Γεωργίας, Ζωικής Βιομηχανίας και Αλιείας, Ουγκάντα, Alka Upadhyaya, Γραμματέας, Τμήμα Κτηνοτροφίας και Γαλακτοκομίας, Ινδία, Emmanuelle Soubeyran, Γενικός Διευθυντής, Παγκόσμιος Οργανισμός για την υγεία των ζώων και τους εμπειρογνώμονες της υγείας των ζώων από όλο τον κόσμο.
Ζωικές ασθένειες όπως το peste des petits μηρυκαστικά (PPR) , η υψηλής παθογονικότητας γρίπη των πτηνών (HPAI) και η αφρικανική πανώλη των χοίρων (ASF) επηρεάζουν άμεσα τα προς το ζην των αγροτών μέσω της αυξημένης θνησιμότητας και της μειωμένης παραγωγικότητας των ζώων, με αποτέλεσμα:
- κόστος για την παγκόσμια οικονομία έως και 300 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως
- το 20% περίπου της ζωικής παραγωγής χάνεται λόγω ασθενειών
-Το 75 τοις εκατό των αναδυόμενων ασθενειών των ζώων μπορούν να μεταδοθούν στον άνθρωπο.
Ο εμβολιασμός των ζώων είναι ένα από τα πιο οικονομικά και βιώσιμα μέτρα για την πρόληψη και τον έλεγχο μολυσματικών αναδυόμενων και επανεμφανιζόμενων ασθενειών. Μειώνει τη θνησιμότητα των ζώων, ελαχιστοποιεί τις οικονομικές απώλειες, μειώνει την ανάγκη για αντιβιοτικά και συμβάλλει στην προστασία της ανθρώπινης υγείας, της επισιτιστικής ασφάλειας και των μέσων διαβίωσης των αγροτών.
Το συνέδριο στοχεύει στην προώθηση των παγκόσμιων προσπαθειών για τη βελτίωση της υγείας των ζώων, την πρόληψη των εστιών ασθενειών και την προώθηση της βιώσιμης κτηνοτροφικής παραγωγής και την εφαρμογή One Health .
Ωστόσο, για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται η υπέρβαση πολλών προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένων των μολυσματικών ασθενειών, της κλιματικής αλλαγής και ζητημάτων παραγωγικότητας και ανθεκτικότητας.
Ο ρόλος του FAO
Ο FAO είναι καθοριστικός για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων. Υποστηρίζει προγράμματα πρόληψης και ελέγχου ασθενειών, παρέχει αντιδράσεις έκτακτης ανάγκης, δημιουργεί δυνατότητες και διασφαλίζει την παροχή υψηλής ποιότητας κτηνιατρικών εμβολίων, όλα για τη βελτίωση της επισιτιστικής ασφάλειας και των μέσων διαβίωσης.
Μεταξύ των στόχων της συγκέντρωσης αυτής της εβδομάδας θα είναι να διερευνηθεί πώς να ενσωματωθούν οι υπάρχοντες μηχανισμοί και η γνώση με νέα και βελτιωμένα εργαλεία για τη μείωση της παγκόσμιας επιβάρυνσης των ασθενειών των ζώων.
Θα τονίσει επίσης τον κρίσιμο ρόλο των 60 Κέντρων Αναφοράς του FAO παγκοσμίως, τα οποία είναι ιδρύματα που έχουν οριστεί να παρέχουν συγκεκριμένες τεχνικές συμβουλές και υπηρεσίες σε 25 θεματικούς τομείς κρίσιμους για τα κράτη μέλη. Αυτά τα κέντρα αριστείας παρέχουν τεχνογνωσία και εκπαίδευση στη διάγνωση ασθενειών, την επιδημιολογία και την εφαρμοσμένη κτηνιατρική έρευνα, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη ικανοτήτων και διαδραματίζοντας κρίσιμο ρόλο στην ενίσχυση της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας των συστημάτων κτηνοτροφίας. Το Δίκτυο VETLAB του Κοινού Κέντρου FAO/Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ενισχύει περαιτέρω την παγκόσμια συνεργασία μεταξύ κτηνιατρικών διαγνωστικών εργαστηρίων.
Οι χώρες θα έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τις προκλήσεις και τις προτεραιότητές τους, διευκολύνοντας τον διάλογο με τα ενδιαφερόμενα μέρη για τη διερεύνηση μηχανισμών υποστήριξης. Εμπειρογνώμονες από τα Κέντρα Αναφοράς, το δίκτυο VETLAB, ερευνητικά ινστιτούτα, παραγωγούς εμβολίων και επιστήμονες θα ευθυγραμμίσουν τις δυνατότητές τους για να ενισχύσουν τις περιφερειακές προτεραιότητες, διασφαλίζοντας δίκαιη πρόσβαση στην τεχνογνωσία και τους πόρους.
Το συνέδριο θα υποστηρίξει την επέκταση των Κέντρων Αναφοράς σε υποεξυπηρετούμενες περιοχές, τη βελτίωση των υφιστάμενων κέντρων και την προώθηση της ενισχυμένης συνεργασίας, ιδιαίτερα σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
Ένα άλλο σημαντικό θέμα θα είναι η αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν την ασφαλή και οικονομικά προσιτή προμήθεια ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων, τα οποία αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο του ελέγχου και της εκρίζωσης ασθενειών. Οι συμμετέχοντες αναμένεται να τονίσουν τη σημασία των καινοτόμων προσεγγίσεων στον εμβολιασμό και την προσβασιμότητα σε υψηλής ποιότητας εμβόλια για όλους τους κτηνοτρόφους.
Ως αναπόσπαστο μέρος του συνεδρίου, μια έκθεση θα αποτελέσει την ευκαιρία να παρουσιαστούν οι πιο πρόσφατες καινοτομίες και οι βέλτιστες πρακτικές που συμβάλλουν στην προώθηση των παγκόσμιων προσπαθειών για την ενίσχυση της υγείας των ζώων, την πρόληψη των εστιών ασθενειών και την προώθηση της βιώσιμης κτηνοτροφικής παραγωγής και την εφαρμογή One Health.