Η παραγωγή σπόρων για αυτές τις ποικιλίες θα πραγματοποιηθεί την καλλιεργητική περίοδο 2024-25
Τρεις νέες ποικιλίες σιταριού ανέπτυξαν Τούρκοι επιστήμονες. Από το 2010, η Σχολή Γεωπονικών Επιστημών και Τεχνολογίας έχει επικεντρωθεί σε σημαντικά γεωργικά έργα Ε&Α, οδηγώντας σε αυτό το σημαντικό επίτευγμα.
Ο καθηγητής Tolga Karaköy, μέλος της σχολής, ανακοίνωσε την ανάπτυξη των ποικιλιών αρτοποιήσιμου σιταριού και δήλωσε ότι οι τρεις ποικιλίες σιταριού έχουν καταχωριστεί.
Η παραγωγή σπόρων για αυτές τις ποικιλίες θα πραγματοποιηθεί την καλλιεργητική περίοδο 2024-25, καθιστώντας τις διαθέσιμες για τους αγρότες.
Ο Karaköy υπογράμμισε τη συνεχιζόμενη έρευνα σε διάφορα είδη φυτών, τονίζοντας τη σημασία των σιτηρών για τη χώρα.
«Το έργο μας επικεντρώνεται κυρίως στα δημητριακά, συμπεριλαμβανομένου του σιταριού, του κριθαριού και της βρώμης, καθώς και στη σόγια, τα ζαχαρότευτλα και τις κτηνοτροφικές καλλιέργειες, αναπτύσσουμε επίσης νέες ποικιλίες για όσπρια, όπως ρεβίθια, φακές και φασόλια», είπε.
Ο Karaköy εξέφρασε την υπερηφάνεια του για την επίτευξη μιας πρωτιάς για τη Σίβας, δηλώνοντας: «Από το 2010, έχουμε βιώσει μια πρωτιά στο Σίβας, για πρώτη φορά στην ιστορία της περιοχής, αναπτύχθηκαν ποικιλίες αρτοποιήσιμου σιταριού στο πλαίσιο των γεωργικών προσπαθειών Ε&Α. Θα παράγουμε σπόρους για τις καταχωρημένες ποικιλίες την καλλιεργητική περίοδο 2024-25 και θα τους διαθέσουμε στους αγρότες μας την παραγωγική περίοδο 2025-26».
Όσον αφορά τις πρόσφατα καταχωρημένες ποικιλίες σιταριού, ο Karaköy ανέφερε: «Οι νέες ποικιλίες σιταριού που καταχωρήθηκαν είναι οι ακόλουθες: - Η ποικιλία σιταριού που καταχωρήθηκε στο μητρώο του Υπουργείου Γεωργίας: «Έχουμε καταχωρίσει τρεις ποικιλίες αρτοποιήσιμου σιταριού. Στα επόμενα δύο με τρία χρόνια θα καταχωρηθούν και θα διατεθούν στους αγρότες νέες ποικιλίες ψωμιού και σκληρού σιταριού. Δίνουμε προτεραιότητα στη διασφάλιση ότι οι νέες ποικιλίες μας θα υπερτερούν έναντι των ποικιλιών που καλλιεργούνταν προηγουμένως όσον αφορά την ποιότητα του ψωμιού και των ζυμαρικών».
«Πρέπει να πληρούν υψηλότερα κριτήρια απόδοσης και ποιότητας, ευθυγραμμιζόμενες στενά με τις ποιοτικές αξίες που απαιτούνται από τα αλευρόμυλά μας, ελπίζουμε να βοηθήσουμε τους αγρότες να επιτύχουν υψηλότερα κέρδη παράγοντας προϊόντα υψηλότερης ποιότητας με τις νέες μας ποικιλίες σε σύγκριση με τις παλαιότερες, το να έχουμε ποικιλίες με υψηλότερες τιμές ποιότητας και απόδοσης είναι εξαιρετικά πολύτιμο και σημαντικό για εμάς».