Αύξηση 2% στην παραγωγή χοιρινού κρέατος στην ΕΕ το 2024

Εκτιμήσεις για υποχώρηση 1,7% το 2025

Η παραγωγή χοιρινού κρέατος θα ανακάμψει προσωρινά το 2024. Η παραγωγή χοίρων στην ΕΕ έφθασε σε χαμηλό ρεκόρ το 2023, ενώ οι τιμές των ζωοτροφών μειώθηκαν και η ζήτηση για χοίρους αυξήθηκε. 

Οι τιμές ρεκόρ των χοίρων έβαλαν τους κτηνοτρόφους στον πειρασμό να αυξήσουν τον αριθμό των χοιρομητέρων το 2023. Λόγω του μεγαλύτερου πληθυσμού χοιρομητέρων νωρίτερα φέτος, οι γέννες χοίρων θα ανακάμψουν το 2024. Ο κύκλος αυτός αναμένεται να φθάσει σε νέο χαμηλό ρεκόρ το 2025.

Όσον αφορά την παραγωγή χοιρινού κρέατος, οι σφαγές προβλέπεται να αυξηθούν κατά 0,9% φέτος και να μειωθούν κατά 1,7% το επόμενο έτος. Το εμπόριο ζώντων χοίρων παίζει μικρό ρόλο στο συνολικό ισοζύγιο χοίρων στην ΕΕ. 

Η παραγωγή χοιρινού κρέατος στην ΕΕ υποστηρίζεται από υψηλότερα βάρη σφαγής φέτος και αναμένεται να αυξηθεί κατά 2% το 2024 και να μειωθεί κατά 1,7% το 2025. 

Το πρόσθετο χοιρινό κρέας αναμένεται να παραχθεί κυρίως στην Ισπανία και θα προορίζεται για εξαγωγές στην ΕΕ και σε αγορές τρίτων χωρών, καθώς και στην Κεντρική Ευρώπη, ενώ το μεγαλύτερο μέρος αυτού του χοιρινού κρέατος θα καταναλωθεί εντός του μπλοκ.

Η κατανάλωση χοιρινού κρέατος στην ΕΕ αυξάνεται ελαφρώς στην Κεντρική και Νότια Ευρώπη. Ωστόσο, τόσο η εγχώρια κατανάλωση όσο και οι εξαγωγές δεν θα μπορέσουν να απορροφήσουν την αυξημένη προσφορά. 

Η υπερπροσφορά χοιρινού κρέατος αναμένεται να αυξήσει τον ανταγωνισμό και να μειώσει τις τιμές. Αυτές οι χαμηλότερες τιμές ενδέχεται να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα του χοιρινού κρέατος της ΕΕ στην παγκόσμια αγορά.