Μεγαλύτερη παραγωγή σιταριού περιμένει η Αίγυπτος

Οι επιθέσεις των Χουθι και η κρίση Ισραήλ-Χαμάς έχει αυξήσει και τις εισαγωγές σιτηρών

Η Αίγυπτος αναμένεται να παράγει περισσότερο σιτάρι το 2024-25, καθώς η κυβέρνηση ενθαρρύνει την αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων και τις υψηλότερες αποδόσεις, σύμφωνα με έκθεση της Foreign Agricultural Service (FAS) του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.

Η παραγωγή εκτιμάται σε 9,2 εκατομμύρια τόνους, από 8,87 εκατομμύρια τόνους ένα χρόνο νωρίτερα.

Οι υψηλές τιμές κρατικών προμηθειών έχουν επίσης ενθαρρύνει τους αγρότες να φυτέψουν περισσότερο σιτάρι, δήλωσε η FAS.

Οι εισαγωγές σιταριού εκτιμώνται σε 12,5 εκατομμύρια τόνους, αυξημένες κατά 11,4% από την προηγούμενη εκτίμηση, αλλά ίδιες με αυτές του 2023-24.

«Η εισροή ξένου συναλλάγματος συνέβαλε στην απελευθέρωση φορτίων που κρατούνται στα λιμάνια και διευκόλυνε τις εισαγωγές βασικών εμπορευμάτων (συμπεριλαμβανομένου του σιταριού) τόσο για τον δημόσιο όσο και για τον ιδιωτικό τομέα», δήλωσε η FAS. «Επιπλέον, η πτώση των διεθνών τιμών του σιταριού συνέβαλε επίσης στο να επιδιώξουν τόσο ο ιδιωτικός όσο και ο δημόσιος τομέας να μεγιστοποιήσουν τις αγορές σε μειωμένες τιμές».

Η Αίγυπτος είναι βασικός προμηθευτής αλεύρων σίτου σε πολλές χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής και έχει επεκτείνει σημαντικά τις εξαγωγές αλεύρων σίτου προς την περιοχή, καθώς συνεχίζει να αυξάνει την ικανότητα άλεσης, δήλωσε η FAS.

Κορυφαίοι προορισμοί για το αλεύρι της Αιγύπτου ήταν το Σουδάν, η Ερυθραία, η Υεμένη, η Σομαλία, το Τζιμπουτί, η Συρία, η Δυτική Όχθη και η Γάζα.

Από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο, η Αίγυπτος αύξησε τις εξαγωγές αλεύρων σίτου κατά 250% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Η μεγαλύτερη αύξηση των εξαγωγών ήταν προς το Τζιμπουτί, το Σουδάν, τη Σομαλία και τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα.

Ένας βασικός λόγος είναι οι επιθέσεις των Χούθι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, η κρίση Ισραήλ-Χαμάς και η κρίση στο Σουδάν.