Ικανοποιητικές παραγωγές λέει η ΔΟΒ – «Είναι εθνικό μας προϊόν και πρέπει να το κρατήσουμε»
Η βαμβακοκαλλιέργεια, παραδοσιακά ένας από τους πυλώνες της ελληνικής αγροτικής οικονομίας, αντιμετωπίζει σήμερα πρωτοφανείς προκλήσεις.
Οι ελληνικοί αγροί, άλλοτε πλούσιοι σε "λευκό χρυσό", βλέπουν την παραγωγή τους να συρρικνώνεται και τις τιμές πώλησης να υποχωρούν ανησυχητικά σε σχέση με πέρσι . Οι παραγωγοί, παγιδευμένοι σε έναν φαύλο κύκλο αυξανόμενων εξόδων και μειωμένων εσόδων, αλλά και απροστάτευτοι απέναντι στην κλιματική κρίση, αγωνίζονται να διατηρήσουν ζωντανή μια καλλιέργεια που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής υπαίθρου.
Σε αυτό το κείμενο θα παρουσιάσουμε τις απόψεις των ίδιων των παραγωγών, οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης.
Μειωμένες τιμές, χαμηλές συγκομιδές, προβλήματα και μέσα σε όλα αυτά, εκτόξευση του κόστους παραγωγής.
Αυτή είναι η κατάσταση στην καλλιέργεια βάμβακος της χώρας μας, όπως την περιέγραψαν αγρότες με τους οποίους επικοινώνησε το Agrocapital με αφορμή την έναρξη της συγκομιδής βάμβακος.
«Μέτρια θα είναι η παραγωγή φέτος, σε ότι αφορά στα κιλά. Θα είναι ίσως λίγο καλύτερα από πέρυσι» δήλωσε ο Νίκος Κυριαζής από την Κομοτηνή και αυτό σύμφωνα με τον ίδιο «οφείλεται στις δύσκολες καιρικές συνθήκες και στην ανομβρία».
Πτώση καταγράφεται και στη τιμή που θα πληρωθούν το προϊόν τους οι αγρότες. «Οι τιμές για το σύσπορο είναι μειωμένες 10 λεπτά, σε σχέση με πέρυσι» είπε και υπογράμμισε «από την άλλη, το κόστος παραγωγής είναι αυξημένο 10-20%».
Επιπλέον, ένα πρόβλημα που αντιμετώπισαν πολλές περιοχές που καλλιεργούν βαμβάκι είναι το πράσινο σκουλήκι.
Ο Βασίλης Θεοδώρου από τη Βάγια Βοιωτίας μας είπε ότι οι παραγωγοί της περιοχής αναγκάστηκαν να ραντίσουν δυο και τρεις φορές για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του σκουληκιού. Κάτι που αυτόματα μεταφράζεται σε αύξηση του κόστους παραγωγής.
Οι συγκομιδές στην περιοχή θα φτάσουν τα 300 κιλά ανά στρέμματα, μείωση η οποία οφείλεται στις καιρικές συνθήκες, παρόλο που όπως είπε ο ίδιος «στην περιοχή υπάρχουν νερά και πολλοί από μάς πότισαν έως και 8 φορές. Όμως ο καύσωνας μας έκανε να χάσουμε το “ειδικό βάρος”».
Σχεδόν όλοι οι παραγωγοί ανέφεραν ότι έσπειραν τα χωράφια τους δυο και τρεις φορές μιας και οι δύσκολες καιρικές συνθήκες οδήγησαν σε πολλές ανεπιτυχείς προσπάθειες, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τα έξοδα για τους παραγωγούς.
Στη Λάρισα, όπως είπε στο Agrocapital ο Γιώργος Μαχάς, η παραγωγή είναι μέτρια, μιας και τα περισσότερα χωράφια εκεί, μετά το «Ντάνιελ» δεν είναι τόσο γόνιμα όσο ήταν πριν τη θεομηνία.
«Του χρόνου θα έχουμε έως και 50% μείωση των στρεμμάτων. Δεν μένει μεροκάματο με 50 λεπτά το βαμβάκι και 100 ευρώ που πληρώνουμε για το νερό» σημείωσε.
Στην Ημαθία τέλος, οι παραγωγοί εκεί βρίσκονται αντιμέτωποι, εκτός από τις μικρές παραγωγές και τα υψηλά κόστη, με το ενδεχόμενο να χάσουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση.
«Πολλοί είναι οι βαμβακοκαλλιεργητές που δεν θα πάρουν τη συνδεδεμένη λόγω της μειωμένης παραγωγής και της υποχρέωσης να παραδώσουν 385 κιλά» μας είπε ο Ανέστης Σαραντίδης, από τη Ειρηνούπολη Ημαθιας. «Δύσκολα θα πιάσει τις παραγωγές αυτές ο κόσμος. Οι υπεύθυνοι θα πρέπει να λάβουν τις αποφάσεις να μειωθεί το συγκεκριμένο όριο» επισήμανε.
Ικανοποιητικές παραγωγές περιμένει η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος
Στο 50% των συνολικών εκτάσεων έχει ξεκινήσει συγκομιδή μέχρι στιγμής, όπως είπε στο Agrocapital ο Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, Ευθύμιος Φωτεινός.
Στη Θεσσαλία όπως είπε «η παραγωγή είναι σε ένα καλό επίπεδο σε ότι αφορά στα κιλά» ενώ αναφερόμενος στην τιμή πρόσθεσε «το βαμβάκι είναι ένα χρηματιστηριακό προϊόν. Αυτή τη στιγμή δεν είναι στα καλύτερά του αλλά μέχρι το τέλος της συγκομιδής ελπίζουμε να ανέβει η τιμή».
Σύμφωνα πάντως με τον κ. Φωτεινό, «θα είναι δύσκολο να πιάσουμε τα περσυνά επίπεδα των τιμών» συμπληρώνοντας ότι «εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι θα ξεπεράσουν όμως τα 60 λεπτά το κιλό».
Ο ίδιος προανήγγειλε μια κοινή γραμμή Ελλάδας-Ισπανίας στις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η καλλιέργεια βάμβακος στην Ευρώπη.
«Το βαμβάκι είναι το εθνικό μας προϊόν και πρέπει να το κρατήσουμε» κατέληξε.
- Αν και τα δεδομένα είναι δυσάρεστα, οι Έλληνες αγρότες έχουν αποδείξει πολλές φορές στο παρελθόν τη δύναμή τους να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις. Με τη στήριξη όλων, μπορούν να ξεπεράσουν και αυτή τη δύσκολη συγκυρία και να συνεχίσουν να προσφέρουν στον τόπο μας ένα προϊόν υψηλής ποιότητας. Το μέλλον της βαμβακοκαλλιέργειας είναι στα χέρια μας.