Ισραήλ: Αυξάνει την παραγωγή σιταριού

Επιδειώκει τη μείωση των εισαγωγών

Το Υπουργείο Γεωργίας και Επισιτιστικής Ασφάλειας ξεκίνησε το πρώτο στρατηγικό του σχέδιο, επενδύοντας περίπου 500 εκατομμύρια σέκελ για να μειώσει την εξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές σιταριού.

Επί του παρόντος, το Ισραήλ καλλιεργεί μόνο το 10% των αναγκών του σε σιτάρι, ενώ το υπόλοιπο 90% εισάγεται. Αυτή η εξάρτηση από τις εισαγωγές επηρεάστηκε σοβαρά, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έναν σημαντικό προμηθευτή σιταριού. Με την έναρξη του πολέμου, η Ρωσία μπλόκαρε τις ουκρανικές εξαγωγές και έκαψε ακόμη και καλλιέργειες για να εμποδίσει το σιτάρι να φτάσει στη Δύση.

Το σχέδιο του υπουργείου που ανακοινώθηκε την Τετάρτη στοχεύει στην αύξηση της τοπικής παραγωγής σιταριού στο 30%. Το Ισραήλ αποτελεί μια ανωμαλία στον παγκόσμιο τομέα του σιταριού: καταναλώνει μεγάλη ποσότητα σιταριού, αλλά μόνο το 10% παράγεται εγχωρίως. Παρά το γεγονός ότι το σιτάρι είναι ζωτικής σημασίας για την επισιτιστική ασφάλεια του Ισραήλ, καθώς χρησιμοποιείται όχι μόνο για αρτοσκευάσματα αλλά και ως βασικό συστατικό στις ζωοτροφές, μόνο ένα μικρό μέρος καλλιεργείται τοπικά.

Στο παρελθόν, οι αλευρόμυλοι διαμαρτύρονταν ότι το ισραηλινό σιτάρι ήταν χαμηλότερης ποιότητας, αλλά ο David Levy, διευθύνων σύμβουλος της Ισραηλινής Ένωσης Καλλιεργητών Αγροτικών Καλλιεργειών, δήλωσε στο Ynet και στο Mamon ότι πρόσφατες δοκιμές έχουν αποδείξει ότι το ισραηλινό σιτάρι είναι ισάξιο με το εισαγόμενο σιτάρι.

Το υπουργείο τόνισε ότι η εγχώρια παραγωγή σιταριού είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την εθνική ασφάλεια όσο και για την επισιτιστική ασφάλεια. Το πρόσφατα εκπονηθέν σχέδιο, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, θα ενισχύσει την τοπική γεωργία, θα μειώσει τη σχεδόν πλήρη εξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές σιταριού και θα χρησιμεύσει ως μοχλός οικονομικής ανάπτυξης για την περιοχή Negev, ιδίως στην περιοχή T'kuma.

Ο πόλεμος και οι δυσκολίες εισαγωγής ανέδειξαν την ανάγκη του Ισραήλ να ενισχύσει την επισιτιστική του ασφάλεια. Στο πλαίσιο του σχεδίου, η κυβέρνηση συμφώνησε με το Υπουργείο Οικονομικών και άλλους φορείς να αυξήσει τη ροή επεξεργασμένων λυμάτων προς τη Νεγκέβ για την άρδευση του σιταριού, με βάση τα σχέδια της Αρχής Υδάτων του Ισραήλ για την επέκταση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων.

Αυτό θα περιλαμβάνει την παροχή εκατομμυρίων κυβικών μέτρων ανακτημένου νερού για γεωργική χρήση μέχρι το 2050, με έμφαση στις περιοχές που καλλιεργούν σιτάρι. Επιπλέον 270 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού θα διατεθούν μέχρι το 2050 και η Mekorot, η εθνική εταιρεία ύδρευσης του Ισραήλ, θα προμηθεύσει 112 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Επιπλέον, 270 εκατομμύρια σέκελ έχουν προβλεφθεί για την εγκατάσταση υποδομών άρδευσης σε χωράφια με σιτάρι, καθώς και 150 εκατομμύρια σέκελ για την αγορά εξοπλισμού άρδευσης. Πρόσθετες επενδύσεις θα διατεθούν για γενετική και αγροτεχνική έρευνα για τη βελτίωση των ποικιλιών σιταριού, καθώς και για τη δημιουργία ενός νέου εργοστασίου σπόρων και την επέκταση της αποθηκευτικής ικανότητας.

Επί του παρόντος, η παγκόσμια παραγωγή σιταριού αντιμετωπίζει δύο κύριες προκλήσεις: τη συγκέντρωσή της σε λίγες χώρες-κλειδιά και τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής, η οποία απειλεί τη σταθερότητα της προσφοράς σιταριού παγκοσμίως.