Πρόεδρος ΔΟΒ στο Agrocapital: «Κάτω από τα 60 λεπτά η καλλιέργεια βάμβακος είναι ασύμφορη»

«Να ενισχύσουμε τις συνεργασίες μεταξύ των αγροτών» δήλωσε ο Σύμβουλος της ΔΟΒ, Δημήτρης Μελάς

Η καλλιέργεια του βαμβακιού στην Ελλάδα, μια παράδοση που έχει διαμορφώσει ολόκληρες περιοχές και οικονομίες, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια κρίσιμη καμπή.
Όπως προειδοποιούν οι εκπρόσωποι της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, η τιμή του προϊόντος παραμένει σε επίπεδα που καθιστούν την παραγωγή ασύμφορη για τους αγρότες.
Με τον κίνδυνο εγκατάλειψης των χωραφιών να είναι ολοένα και πιο πιθανός, η ελληνική υπαίθρος κινδυνεύει να χάσει έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της

«Εάν η τιμή δεν ξεπεράσει τουλάχιστον τα 60 λεπτά, τότε η καλλιέργεια βάμβακος στη χώρα μας είναι ασύμφορη».

Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, Ευθύμιος Φωτεινός.

Τάδε έφη ο Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος (ΔΟΒ), Ευθύμιος Φωτεινός μιλώντας στο Agrocapital, και σύμφωνα με εκτιμήσεις του, η καλλιέργεια βάμβακος φέτος, όσο αφορά την περιοχή της Θεσσαλίας θα κινηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα σε αποδόσεις. 

Όμως η τιμή δυστυχώς παραμένει στο φάσμα των 55 λεπτών όπως είπε και για φέτος, δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 65 λεπτά που είχε «πιάσει» πέρυσι.

«Θα είναι δύσκολο να πιάσουμε τα περσυνά επίπεδα τιμών» δήλωσε στο Agrocapital και συμπλήρωσε «εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι θα ξεπεράσουν όμως τα 60 λεπτά το κιλό».

«Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το βαμβάκι είναι ένα χρηματιστηριακό προϊόν. Αυτή τη στιγμή δεν είναι στα καλύτερά του αλλά μέχρι το τέλος της συγκομιδής ελπίζουμε να ανέβει η τιμή» υπογράμμισε ο κ. Φωτεινός. 

Τέλος, έκρουσε των κώδωνα του κινδύνου ότι εάν η κατάσταση δεν αλλάξει προς το καλύτερο τότε κινδυνεύει η καλλιέργεια του «λευκού χρυσού» στην Ελλάδα. 

«Το βαμβάκι είναι το εθνικό μας προϊόν και πρέπει να το κρατήσουμε» υποστηρίζει ο Πρόεδρος της ΔΟΒ. 

Σύμβουλος Στρατηγικής της ΔΟΒ, Δημήτρης Μελάς.

«Να κοιτάξουμε να μειώσουμε τα κόστη» 

Να υπάρξουν περισσότερες συνέργειες των αγροτών και μεγαλύτερη οργάνωση σε ότι αφορά τις συνεργατικότητες για μείωση του κόστους παραγωγής, αυτό θα πρέπει να είναι το επόμενο βήμα» δήλωσε στο Agrocapital ο Σύμβουλος Στρατηγικής της ΔΟΒ, Δημήτρης Μελάς. 

Αυτό όπως είπε «θα καταστήσει βιώσιμη την καλλιέργεια βάμβακος και σε μια τιμή των 55 λεπτών το κιλό και από εκεί και πέρα να υπάρχει κερδοφορία για τον αγρότη». 

Με τις σημερινές συνθήκες, τα 60 λεπτά σύμφωνα με τον κ. Μελά είναι το όριο βιωσιμότητας.

Τέλος, σχολιάζοντας τις τιμές αγοράς αυτή τη στιγμή όπως είπε μπορεί να βρίσκονται χαμηλά όμως «δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός ότι τα σημάδια των διεθνών αγορών δείχνουν ότι το βαμβάκι θα κινηθεί σε επίπεδα αρκετά υψηλότερα από τα 60 λεπτά το κιλό».

Όπως είχαμε γράψει στο άρθρο μας με τίτλο Βαμβάκι: Με μείωση τιμών και παραγωγής το ξεκίνημα της συγκομιδής αλλά και τις απόψεις των βαμβακοκαλλιεργητών από τα ποιο παραγωγικά μέρη τις χωράς  για ποιο αναλυτικά  δείτε εδώ

Η επιβίωση του «λευκού χρυσού» κρέμεται από μια κλωστή

Agrocapital: Από τις συζητήσεις μας με τους παραγωγούς, την παρακολούθηση των τάσεων της αγοράς και τις διεθνείς μελέτες, και του Opinion Maker,  καταλήγουμε σε ένα ανησυχητικό συμπέρασμα: Οι τιμές βάμβακος  που έχει η αγορά  σήμερα  σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους παραγωγής λόγω της ενεργειακής κρίσης, της αύξησης του κόστους των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων, καθώς και των κλιματικών αλλαγών, θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την επιβίωση ενός κλάδου με μακρά ιστορία και σημαντική συμβολή στην ελληνική οικονομία.

Η διατήρηση της καλλιέργειας του βαμβακιού, του επονομαζόμενου «λευκού χρυσού» της χώρας μας, δεν είναι απλώς μια οικονομική ανάγκη, αλλά και μια υπόθεση εθνικής σημασίας. Η εγκατάλειψη των βαμβακοκαλλιεργειών θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην απασχόληση στις αγροτικές περιοχές, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αυτάρκεια της χώρας σε ένα στρατηγικό προϊόν.
Είναι επιτακτική η ανάγκη για άμεσες και στοχευμένες παρεμβάσεις τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Η χαμηλή τιμή παραγωγού, σε συνδυασμό με το αυξανόμενο κόστος παραγωγής, θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση ενός κλάδου με μακρά παράδοση και σημαντική συμβολή στην ελληνική οικονομία.
Είναι επιτακτική η ανάγκη για άμεσες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την στήριξη των βαμβακοκαλλιεργητών και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας της καλλιέργειας. Η διατήρηση του «λευκού χρυσού» δεν είναι απλώς μια οικονομική ανάγκη, αλλά και μια υπόθεση εθνικής σημασίας.