Στήριξη 119,7 εκατ. ευρώ από την ΕΕ για την ανάκαμψη της γεωργίας

Η ΕΕ σπεύδει σε βοήθεια των πληγέντων γεωργών από ακραία καιρικά φαινόμενα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την πρόθεσή της να διαθέσει 119,7 εκατομμύρια ευρώ για την στήριξη γεωργών σε πέντε κράτη μέλη που έχουν πληγεί από εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες τους προηγούμενους μήνες. Η Βουλγαρία, η Γερμανία, η Εσθονία, η Ιταλία και η Ρουμανία είναι οι χώρες που θα επωφεληθούν από αυτό το μέτρο, το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

Οι παρατεταμένοι καύσωνες, οι ξηρασίες, οι παγετοί και οι έντονες βροχοπτώσεις που έπληξαν τις συγκεκριμένες χώρες προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στις καλλιέργειες, με αποτέλεσμα σημαντικές οικονομικές απώλειες για τους αγρότες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναγνωρίζοντας την έκταση των προβλημάτων, και αποφάσισε να κινητοποιήσει το γεωργικό αποθεματικό, ένα εργαλείο που έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίζει τέτοιου είδους έκτακτες καταστάσεις.

«Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μια σοβαρή απειλή για τη γεωργία στην Ευρώπη», σύμφωνα με όσα λέγονται στο κοινοβούλιο  και ότι «Είναι επιτακτική ανάγκη να στηρίξουμε τους αγρότες μας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης. Με αυτό το μέτρο, δείχνουμε την αλληλεγγύη μας και την αποφασιστικότητά μας να τους βοηθήσουμε να ανακάμψουν».

Η πρόταση της Επιτροπής θα συζητηθεί με τα κράτη μέλη και αναμένεται να εγκριθεί στις αρχές Οκτωβρίου. Στη συνέχεια, τα χρήματα θα διανεμηθούν στις πληγείσες χώρες, οι οποίες θα αναλάβουν την κατανομή τους στους δικαιούχους γεωργούς. Η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή του μέτρου και θα αξιολογήσει την αποτελεσματικότητά του.

Πάντως τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως αυτά που παρατηρούνται όλο και συχνότερα στην Ευρώπη, αποτελούν μια σοβαρή απειλή για τη γεωργική παραγωγή. Οι αγρότες αντιμετωπίζουν αυξανόμενες δυσκολίες στην προσαρμογή στις νέες κλιματικές συνθήκες, ενώ οι καταναλωτές κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων.