FAO: Σχεδόν το 70% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων στη Γάζα υπέστη ζημιές

Δορυφορικές εικόνες έδειξαν ότι σχεδόν 10.183 εκτάρια των καλλιεργήσιμων εκτάσεων της Γάζας έχει υποστεί ζημιές

Σχεδόν το 70% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων στη ρημαγμένη από τον πόλεμο Λωρίδα της Γάζας είχε υποστεί ζημιές από την 1η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών και το Δορυφορικό Κέντρο των Ηνωμένων Εθνών (UNOSAT).

Τα δορυφορικά δεδομένα έδειξαν κλιμακούμενες ζημιές σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις και γεωργικές υποδομές, επιδεινώνοντας περαιτέρω την ανθρωπιστική κρίση και την κρίση πείνας που προκύπτει από τη συνεχιζόμενη σύγκρουση με το Ισραήλ. Ο πόλεμος ξεκίνησε σήμερα πριν από ένα χρόνο (7 Οκτωβρίου), όταν η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χαμάς, η οποία εδρεύει στη Λωρίδα της Γάζας, εξαπέλυσε αιφνιδιαστική επίθεση κατά του Ισραήλ με καταιγισμό ρουκετών. Το Ισραήλ εξαπέλυσε επιθετική αντεπίθεση που συνεχίζεται.

Οι δορυφορικές εικόνες έδειξαν ότι σχεδόν το 68% (10.183 εκτάρια) των καλλιεργήσιμων εκτάσεων της Γάζας έχει υποστεί ζημιές. Αυτό είναι αυξημένο από το 57% (8.660 εκτάρια) τον Μάιο και το 43% (6.694 εκτάρια) τον Φεβρουάριο. Ο τελευταίος αριθμός δείχνει ότι το 71% των οπωρώνων και άλλων δέντρων, το 67% των καλλιεργειών αγρού και σχεδόν το 59% των λαχανικών έχουν υποστεί ζημιές.

Οι εικόνες δείχνουν ότι τα ίχνη βαρέων οχημάτων, οι ισοπεδώσεις, οι βομβαρδισμοί και άλλες πιέσεις που σχετίζονται με τις συγκρούσεις έχουν επίσης προκαλέσει σημαντικές ζημιές στις γεωργικές υποδομές της Γάζας.

«Αυτή η δορυφορική ανάλυση παρέχει κρίσιμες πληροφορίες για την υποστήριξη των ανθρωπιστικών προσπαθειών, καθώς οι συγκρούσεις συνεχίζουν να επηρεάζουν τον γεωργικό τομέα της Γάζας», δήλωσε ο Nikhil Seth, εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εκπαίδευσης και Έρευνας των Ηνωμένων Εθνών (UNITAR).

Η Beth Bechdol, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του FAO, δήλωσε ότι η έκταση των ζημιών στη γεωργική γη στη Λωρίδα της Γάζας έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα.

«Αυτό εγείρει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις δυνατότητες παραγωγής τροφίμων τώρα και στο μέλλον, επειδή η επισιτιστική βοήθεια από μόνη της δεν μπορεί να καλύψει τις καθημερινές ανάγκες του πληθυσμού της Γάζας», δήλωσε η ίδια. «Αυτή η ζημιά στη γεωργική γη επιτείνει τον άμεσο κίνδυνο λιμού σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας.

Ενώ οι μεγαλύτερες καλλιέργειες της Γάζας είναι φρούτα και λαχανικά, η περιοχή παράγει μερικές χιλιάδες τόνους σιταριού, σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Υπουργείο Γεωργίας.

Ο Bechdol δήλωσε ότι περισσότεροι από 2 εκατομμύρια κάτοικοι της Γάζας εξακολουθούν να έχουν επείγουσα ανάγκη για βοήθεια σε τρόφιμα και μέσα διαβίωσης, καθώς η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας παραμένει περιορισμένη.

Άλλα ευρήματα από τη δορυφορική αξιολόγηση περιλαμβάνουν:

Το Χαν Γιουνίς έχει τη μεγαλύτερη έκταση κατεστραμμένων καλλιεργήσιμων εκτάσεων (2.589 εκτάρια ή 61,5%), ενώ η Βόρεια Γάζα έχει το υψηλότερο ποσοστό ζημιών ανά διοικητική περιφέρεια (78%).

Το λιμάνι της πόλης της Γάζας έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, με τα περισσότερα αλιευτικά σκάφη να έχουν καταστραφεί.

Σχεδόν το 95% (περίπου 15.000 κεφάλια) των βοοειδών έχουν πεθάνει και σχεδόν όλα τα μοσχάρια έχουν σφαγεί.

Περίπου το 43% των προβάτων (λιγότερα από 25.000 κεφάλια) και το 37% των αιγών (περίπου 3.000 κεφάλια) παραμένουν ζωντανά.

Δραματικές απώλειες αναφέρθηκαν στον τομέα των πουλερικών, με μόνο το 1% να είναι ζωντανό, καθώς η εμπορική παραγωγή πουλερικών έχει σε μεγάλο βαθμό σταματήσει, με τις περισσότερες επιχειρήσεις να περιορίζονται πλέον στην παραγωγή σε επίπεδο νοικοκυριού για αυτοκατανάλωση.

«Η σύγκρουση έχει αφαιρέσει την πρόσβαση σε κρίσιμες πηγές πρωτεϊνών και θρεπτικών τροφίμων και συνεχίζει να καταστρέφει τα μέσα διαβίωσης των ανθρώπων», δήλωσε ο FAO. «Χρειάζεται επειγόντως γεωργική βοήθεια για να αποκατασταθεί η διαθεσιμότητα τροφίμων υψηλής θρεπτικής αξίας, να αποτραπεί η πλήρης κατάρρευση του γεωργικού τομέα, να διατηρηθούν τα εναπομείναντα γεωργικά μέσα διαβίωσης και να περιοριστεί η οξεία πείνα και ο υποσιτισμός, ιδίως μεταξύ των παιδιών. Οι αγρότες, οι ψαράδες και οι κτηνοτρόφοι της Γάζας διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να συνεχίσουν την παραγωγή τροφίμων. Ωστόσο, αυτό καθίσταται όλο και πιο δύσκολο λόγω των σημαντικών ζημιών στις υποδομές, όπως καταγράφεται στις τελευταίες γεωχωρικές αναλύσεις».