Στόχος η εξοικονόμηση εκατομμυρίων δολαρίων – Αντίθετοι οι αρτοποιοί
Η Αίγυπτος έχει εκπονήσει σχέδια για να μειώσει τις εισαγωγές σιταριού και να δαπανήσει λιγότερα χρήματα για επιδοτούμενο ψωμί, προσθέτοντας καλαμπόκι ή σόργο ως συστατικά, δήλωσαν πέντε πηγές της βιομηχανίας που έχουν ενημερωθεί για τα σχέδια.
Οι προτάσεις θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν στην κυβέρνηση εκατομμύρια δολάρια, αλλά αντιμετωπίζουν την αντίδραση των αρτοποιών και των μυλωνάδων που θα μπορούσαν να χάσουν οικονομικά και υποστηρίζουν ότι η ποιότητα του ψωμιού θα πέσει.
Η Αίγυπτος παλεύει με την αύξηση του χρέους, την έλλειψη συναλλάγματος και τον επίμονο πληθωρισμό. Η κυβέρνηση λέει ότι το πρόγραμμα επιδότησης του ψωμιού, το οποίο σκοπεύει τελικά να καταργήσει σταδιακά, επιβαρύνει σημαντικά τον προϋπολογισμό.
Σύμφωνα με το τελευταίο σχέδιο του υπουργείου Προμηθειών, το οποίο παρουσιάστηκε σε αρτοποιούς και μυλωνάδες στα τέλη Σεπτεμβρίου, το αλεύρι καλαμποκιού θα αναμιγνύεται με αλεύρι σίτου σε αναλογία 1:4, αρχής γενομένης από τον Απρίλιο του 2025, εξοικονομώντας περίπου ένα εκατομμύριο μετρικούς τόνους σίτου, δήλωσαν δύο πηγές από τον κλάδο της αρτοποιίας.
Η κυβέρνηση ακύρωσε ένα προηγούμενο σχέδιο για την αύξηση του ποσοστού με το οποίο το αλεύρι που χρησιμοποιείται στο επιδοτούμενο ψωμί εξάγεται από το σιτάρι, μετά την αντίσταση των λόμπι της βιομηχανίας, δήλωσαν τρεις από τις πηγές της βιομηχανίας.
Η Αίγυπτος έχει προωθήσει σχέδια υποκατάστασης του σιταριού στο παρελθόν, καθώς προσπαθούσε για μεγαλύτερη αυτάρκεια. Το καλαμπόκι χρησιμοποιήθηκε για αρκετά χρόνια πριν από δύο δεκαετίες, προτού η εκστρατεία των βιομηχανικών ομάδων ωθήσει την κυβέρνηση να το εγκαταλείψει.
Η εισαγωγή του αλεύρου καλαμποκιού ως συστατικό θα μπορούσε να επιτρέψει σημαντική εξοικονόμηση σκληρού νομίσματος εάν χρησιμοποιούνταν τοπικά καλλιεργούμενο καλαμπόκι, αν και όχι εάν το καλαμπόκι ήταν εισαγόμενο, σύμφωνα με δύο από τις πηγές.
Το ρωσικό σιτάρι, στο οποίο βασίζεται σε μεγάλο βαθμό η Αίγυπτος, κοστίζει περίπου 220 δολάρια ανά τόνο στις τρέχουσες τιμές της αγοράς, ενώ το καλαμπόκι κοστίζει περίπου 200 δολάρια ανά τόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.
«Στην καλύτερη περίπτωση, η κυβέρνηση θα μπορούσε να εξοικονομήσει περίπου 35-41 δολάρια ανά τόνο», δήλωσε ο Hesham Soliman, έμπορος με έδρα το Κάιρο, αναφερόμενος στη μεγαλύτερη πιθανή διαφορά μεταξύ των δύο τιμών.
Η αλλαγή θα μπορούσε επίσης να είναι αντιδημοφιλής, παράγοντας ψωμί με διαφορετική υφή και μυρωδιά, δήλωσαν ο Soliman και οι πέντε πηγές του κλάδου.
Το υπουργείο εφοδιασμού της Αιγύπτου χρειάζεται περίπου 8,25 εκατομμύρια τόνους σιταριού ετησίως για να διαθέσει επιδοτούμενο ψωμί σε περισσότερους από 70 εκατομμύρια Αιγυπτίους, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2024-25. Περίπου 3,5 εκατομμύρια τόνοι προμηθεύονται τοπικά και οι υπόλοιποι εισάγονται.
Η Αίγυπτος είναι ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς σιταριού στον κόσμο, με το κράτος να δαπανά ετησίως περίπου 104 δισεκατομμύρια αιγυπτιακές λίρες (2,1 δισεκατομμύρια δολάρια) για εισαγωγές, κυρίως από τη Ρωσία.
Τον Αύγουστο ο πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι διέταξε τον μεγαλύτερο διαγωνισμό σιταριού της χώρας σε μια προσπάθεια να κλειδώσει φθηνές τιμές μετά την πτώση του παγκόσμιου δείκτη αναφοράς, αλλά ο κρατικός αγοραστής σιτηρών απέκτησε μόνο το 7% των 3,8 εκατομμυρίων τόνων που ήταν ο στόχος.
Η χώρα έχει διερευνήσει εναλλακτικές λύσεις, όπως τραπεζικά δάνεια για την αγορά σιταριού και απευθείας συμφωνίες με εμπόρους.
Πηγές δήλωσαν στο Reuters την Τετάρτη ότι ο κρατικός αγοραστής σιτηρών είχε συνάψει συμφωνία για απευθείας αγορές σιταριού Μαύρης Θάλασσας μεταξύ Νοεμβρίου και Απριλίου, με μία εκτίμηση για συνολική ποσότητα 3,12 εκατομμυρίων τόνων.
Σε μια άλλη κίνηση εξοικονόμησης χρημάτων, η κυβέρνηση αύξησε την τιμή του επιδοτούμενου ψωμιού φέτος για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες.
Στα τέλη Αυγούστου, οι αξιωματούχοι είχαν προβάλει το σχέδιο αύξησης του ποσοστού εξαγωγής αλεύρων για το επιδοτούμενο ψωμί στο 93,3% από 87,5%. Επιπλέον, το υπουργείο προμηθειών πρότεινε τη χρήση φθηνότερου αλεύρου σόργου στην παρασκευή ψωμιού, μια ιδέα που δεν έχει απορριφθεί εντελώς, δήλωσαν τρεις πηγές της βιομηχανίας αρτοποιίας.
Οι αρτοβιομηχανίες αντιτίθενται στο σχέδιο, υποστηρίζοντας ότι το χονδρότερο αλεύρι με περισσότερα πίτουρα απαιτεί μεγαλύτερους χρόνους ψησίματος και θα αυξήσει το εργατικό κόστος.
Οι μύλοι αντιτίθενται επίσης επειδή πληρώνονται με βάση την ποσότητα του σιταριού που επεξεργάζονται, η οποία θα μειωθεί.
Η Αίγυπτος καταναλώνει περίπου 15,3 εκατομμύρια τόνους καλαμποκιού ετησίως, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας το κυρίως για ζωοτροφές. Ενώ οι εκτιμήσεις για την τοπική συγκομιδή της έχουν μειωθεί τα τελευταία δύο χρόνια σε περίπου 7 εκατομμύρια τόνους, μια πτώση που οι ειδικοί αποδίδουν στην κλιματική αλλαγή και τα παράσιτα, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει σχέδια για την επέκταση της καλλιέργειας καλαμποκιού σε κρατικά έργα ανάκτησης της ερήμου.
Η Αίγυπτος καλλιεργεί σόργο σε μέτριες ποσότητες, αγοράζοντας σπόρους αξίας περίπου 1 εκατ. δολαρίων ετησίως, κυρίως από την Ινδία. Εισάγει επίσης το σιτάρι αξίας 1 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων Comtrade του ΟΗΕ.