Η Μαλαισία ελπίζει ότι η ΕΕ θα είναι πιο διαλλακτική όσον αφορά τις βιώσιμες πολιτικές

Η παραγωγή φοινικέλαιου θα φτάσει τους 18,75 εκατομμύρια τόνους το 2024

Η Μαλαισία δήλωσε την Τρίτη ότι ελπίζει ότι οι Ευρωπαίοι νομοθέτες θα είναι «πιο διαλλακτικοί» όσον αφορά τις βιώσιμες πολιτικές, μετά την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την περασμένη εβδομάδα να καθυστερήσει την εφαρμογή ενός νόμου που θα απαγόρευε τις εισαγωγές προϊόντων που συνδέονται με την αποψίλωση των δασών.

Η προτεινόμενη καθυστέρηση ενός έτους θα βοηθήσει να δοθεί χρόνος στις χώρες παραγωγής να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να συμμορφωθούν και να διορθώσουν τις πολιτικές τους, ιδίως για τους μικρούς αγρότες που μπορεί να δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στο κόστος και τα πρότυπα συμμόρφωσης, δήλωσε ο υπουργός Φυτειών και Εμπορευμάτων της Μαλαισίας Johari Abdul Ghani σε φόρουμ για το φοινικέλαιο.

Η Ινδονησία και η Μαλαισία, οι μεγαλύτεροι παραγωγοί φοινικέλαιου παγκοσμίως, έχουν αντιταχθεί σθεναρά στο νόμο της ΕΕ, χαρακτηρίζοντάς τον διακριτικό και αποσκοπώντας στην προστασία της αγοράς ελαιούχων σπόρων του μπλοκ.

«Στις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει με την ΕΕ, είμαστε έτοιμοι να συμμορφωθούμε. Απλώς χρειαζόμαστε λίγο περισσότερο χρόνο για τους μικρούς μας κατόχους... η κυβέρνηση θα τους βοηθήσει να συμμορφωθούν», δήλωσε ο Johari σε συνέντευξη Τύπου κατά την εκδήλωση.

Η Μαλαισία έχει περίπου 450.000 μικρούς παραγωγούς, οι οποίοι συμβάλλουν στο 27% περίπου της συνολικής καλλιέργειας φοινικέλαιου στη χώρα.

Ο Johari δήλωσε ότι θα πρέπει επίσης να εξεταστούν προσεκτικά τα διαφανή κριτήρια συγκριτικής αξιολόγησης που εφαρμόζουν οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ, ώστε να μην χαρακτηρίζονται άδικα οι χώρες παραγωγοί ως υψηλού κινδύνου.

«Στο πνεύμα της εμπορικής δικαιοσύνης, ελπίζουμε ότι το κοινοβούλιο της ΕΕ θα διαδραματίσει έναν πιο διαλλακτικό ρόλο για την αντιμετώπιση αυτού του θέματος», δήλωσε ο Johari.

Η πολιτική της ΕΕ, η οποία απαιτεί από τις εταιρείες που πωλούν σόγια, βόειο κρέας, καφέ, φοινικέλαιο και άλλα προϊόντα στο μπλοκ των 27 χωρών να αποδεικνύουν ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού τους δεν συμβάλλουν στην καταστροφή των δασών, επρόκειτο αρχικά να τεθεί σε ισχύ στις 30 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Ξεχωριστά, ο Johari δήλωσε ότι η Μαλαισία δεν αναμένει να αντιμετωπίσει ζητήματα που θα προκύψουν από την απόφαση της Ινδίας να αυξήσει τον βασικό φόρο εισαγωγής βρώσιμων ελαίων κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες τον περασμένο μήνα, καθώς η ζήτηση για το μαλαισιανό φοινικέλαιο παραμένει ισχυρή.

«Θα συνεχίσουμε να είμαστε ένας καλός εταίρος για την Ινδία... για την προμήθεια βιώσιμου φοινικέλαιου», δήλωσε.

Ο Johari δήλωσε ότι η Μαλαισία κατάφερε να ξεπεράσει αρκετές παρατεταμένες προκλήσεις στην παραγωγή, όπως οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού, με την παραγωγή να βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ξεπεράσει φέτος τα 19 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, το υψηλότερο επίπεδο από το 2020.

Το Συμβούλιο Φοινικέλαιου της Μαλαισίας προέβλεπε προηγουμένως ότι η παραγωγή θα ανέλθει σε 18,75 εκατομμύρια τόνους το 2024.