Η Αλγερία αποκλείει τη Γαλλία από τον διαγωνισμό εισαγωγής σιταριού

Οι σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών δεν βρίσκεται στο καλύτερο δυνατό επίπεδο

Η Αλγερία απέκλεισε τις γαλλικές εταιρείες από έναν διαγωνισμό εισαγωγής σιταριού αυτή την εβδομάδα και απαίτησε από τις συμμετέχουσες εταιρείες να μην προσφέρουν σιτάρι γαλλικής προέλευσης, σε προφανή συνέπεια της αναζωπύρωσης των διπλωματικών εντάσεων μεταξύ του Αλγερίου και του Παρισιού, δήλωσαν εμπορικές πηγές.

Η κίνηση αυτή, η οποία επαναλαμβάνει μια διαμάχη πριν από τρία χρόνια που οδήγησε στο να παραγκωνιστεί η Γαλλία από τους διαγωνισμούς σιταριού της πρώην αποικίας της για μήνες, μπορεί να ενισχύσει την πρόσφατη κυριαρχία των προμηθειών της Μαύρης Θάλασσας, με επικεφαλής το ρωσικό σιτάρι, στην τεράστια αγορά εισαγωγών της Αλγερίας.

Η Αλγερία είναι ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές σιταριού στον κόσμο και για πολλά χρόνια η Γαλλία ήταν μακράν ο μεγαλύτερος προμηθευτής της.

Η απόφαση της Γαλλίας τον Ιούλιο να υποστηρίξει ένα σχέδιο για την περιοχή της Δυτικής Σαχάρας υπό μαροκινή κυριαρχία εξόργισε το Αλγέρι, το οποίο υποστηρίζει την προσπάθεια του Μετώπου Πολισάριο για ανεξάρτητο κράτος εκεί.

Η Αλγερία διεξήγαγε έναν από τους τακτικούς της διαγωνισμούς την Τρίτη, στον οποίο ο κρατικός οργανισμός δημητριακών OAIC εκτιμάται από τους εμπόρους ότι αγόρασε πάνω από 500.000 μετρικούς τόνους.

Οι δημοπρασίες του OAIC διεξάγονται με βάση την προαιρετική προέλευση, σύμφωνα με την οποία ο πωλητής μπορεί να επιλέξει την προέλευση των σιτηρών μέσα από ένα εύρος εγκεκριμένων προελεύσεων, συμπεριλαμβανομένου του γαλλικού σιταριού.

Ωστόσο, έξι πηγές που γνωρίζουν το θέμα δήλωσαν ότι αυτή τη φορά οι γαλλικές εταιρείες δεν έλαβαν πρόσκληση συμμετοχής, ενώ από τις μη γαλλικές εταιρείες που συμμετείχαν ζητήθηκε να μην προτείνουν γαλλικό σιτάρι ως επιλογή προμήθειας.

Ο OAIC δεν εξήγησε στις εταιρείες τους λόγους για την κίνησή του, σύμφωνα με τις πηγές, οι οποίες δήλωσαν ότι η κίνηση αυτή θεωρήθηκε ότι αντανακλά την κάθαρση των διπλωματικών σχέσεων, μεταξύ άλλων για τη Δυτική Σαχάρα.

Ο OAIC και τα υπουργεία εξωτερικού εμπορίου και γεωργίας της Γαλλίας δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα για σχόλια.

Το γαλλικό σιτάρι δεν είχε θεωρηθεί ως υποψήφιο για να κερδίσει επιχειρήσεις στον διαγωνισμό αυτής της εβδομάδας λόγω της κακής συγκομιδής και των πολύ υψηλότερων τιμών από ό,τι στη Ρωσία, που είναι τώρα ο κύριος προμηθευτής σιταριού της Αλγερίας.

Όμως η κίνηση του OAIC απέτρεψε τις γαλλικές επιχειρήσεις από το να προμηθεύουν ενδεχομένως άλλες προελεύσεις, ενώ δημιούργησε αβεβαιότητα σχετικά με το πόσο θα μπορούσε να διαρκέσει ένας τέτοιος αποκλεισμός.

Η προηγούμενη ρήξη της Αλγερίας με τη Γαλλία πριν από τρία χρόνια υποστήριξε το άνοιγμα της αγοράς σιταριού στη Ρωσία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα του σιτηρού στον κόσμο.

Οι επανειλημμένες έντονες βροχοπτώσεις οδήγησαν φέτος στη μικρότερη συγκομιδή γαλλικού σιταριού από τη δεκαετία του 1980. Η πτώση του όγκου, σε συνδυασμό με τη μικτή ποιότητα άλεσης, πρόκειται να μειώσει τις εξαγωγές της μεγαλύτερης χώρας παραγωγής σιταριού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.