Ρουμανία: Κατασχέθηκαν 1.000 λίτρα παραποιημένων φυτοφαρμάκων αξίας άνω των 600.000 ευρώ

Τα φυτοφάρμακα είχαν κατασκευαστεί εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) παρείχε στις ρουμανικές αρχές εξειδικευμένες πληροφορίες που οδήγησαν στην επιτυχή ανάσχεση μιας σημαντικής παρτίδας παράνομων παραποιημένων φυτοφαρμάκων που διακινούνταν λαθραία από την Ανατολική Ευρώπη στη Ρουμανία. 

Το φορτίο των 1.000 λίτρων παραποιημένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων που κατασκευάστηκαν εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε αξία άνω των 600.000 ευρώ.

Η επιχείρηση, της οποίας ηγήθηκαν η αστυνομική επιθεώρηση της κομητείας Bihor και το τμήμα διερεύνησης οικονομικών εγκλημάτων της ρουμανικής αστυνομίας, είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη δύο Ουκρανών υπηκόων που ήταν ύποπτοι για συμμετοχή στην παράνομη διακίνηση. 

Τα άτομα αυτά ερευνώνται τώρα για τον φερόμενο ρόλο τους στην παράνομη εισαγωγή και διανομή αυτών των παραποιημένων προϊόντων.

Η κατάσχεση αυτή έγινε μετά από πληροφορία της OLAF, η οποία ανταλλάσσει ενεργά πληροφορίες σχετικά με τη διεθνή διακίνηση παράνομων και παραποιημένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων από χώρες εκτός ΕΕ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Η OLAF συνεχίζει να συνεργάζεται στενά με τις ρουμανικές αρχές για την παρακολούθηση αυτής της υπόθεσης. 

Η OLAF έχει δεσμευτεί για την αντιμετώπιση του διασυνοριακού εγκλήματος και την προστασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τους κινδύνους που εγκυμονούν τα παραποιημένα προϊόντα. 

Τα παραποιημένα φυτοφάρμακα αποτελούν σοβαρή απειλή τόσο για την ευρωπαϊκή αγορά όσο και για το περιβάλλον. 

Αυτά τα ανεξέλεγκτα προϊόντα συχνά δεν πληρούν τα κατάλληλα πρότυπα ασφαλείας, θέτοντας σε κίνδυνο τις καλλιέργειες και τους γεωργούς, ενώ παράλληλα υπονομεύουν τις νόμιμες επιχειρήσεις.