ΕΕ: Σχεδιάζει να δώσει λεφτά στους αγρότες με αντάλλαγμα τη στήριξη της συμφωνία Mercosur

Ανησυχία στις τάξεις των αγροτών για το ενδεχόμενο πληθώρας νοτιοαμερικανικών εισαγωγών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται ένα νέο ταμείο του προϋπολογισμού για την αποζημίωση των γεωργών για τυχόν αρνητικές επιπτώσεις από τη συμφωνία ΕΕ-Mercosur, ελπίζοντας ότι το ταμείο θα βοηθήσει να ξεπεραστεί η αντίσταση των Γάλλων στην εμπορική συμφωνία.

Το σχέδιο, που επιβεβαιώθηκε από τέσσερις αξιωματούχους, έρχεται καθώς η ΕΕ και το νοτιοαμερικανικό μπλοκ στοχεύουν να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία-ορόσημο κατά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της G20 στο Ρίο ντε Τζανέιρο στις 18-19 Νοεμβρίου.

Είναι κρίσιμο ότι το ταμείο αποζημιώσεων έχει ήδη γίνει δεκτό με ικανοποίηση από τη Γαλλία, τον μεγαλύτερο αντίπαλο της συμφωνίας Mercosur, η οποία τρέφει ανησυχίες ότι οι αγρότες της θα υποφέρουν από την πληθώρα των νοτιοαμερικανικών εισαγωγών, όπως το βόειο κρέας.

«Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα επιλογή που η Γαλλία θα επιδιώξει απαραιτήτως, σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία», δήλωσε Γάλλος διπλωμάτης, επιβεβαιώνοντας ότι η Επιτροπή εργάζεται πάνω σε ένα τέτοιο ταμειακό σύστημα. Ο διπλωμάτης, όπως και όλοι οι άλλοι αξιωματούχοι σε αυτή την ιστορία, έμεινε ανώνυμος για να συζητήσει το ευαίσθητο θέμα.

Εκπρόσωπος της Επιτροπής αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η συμφωνία Mercosur θα ανοίξει τις αγορές της Αργεντινής, της Βραζιλίας, της Παραγουάης, της Ουρουγουάης και της Βολιβίας στους Ευρωπαίους εξαγωγείς - προσφέροντας ευκαιρίες ανάπτυξης σε μια εποχή αυξανόμενων εμπορικών εντάσεων με την Κίνα. Συνολικά, περίπου 800 εκατομμύρια άνθρωποι και στις δύο ηπείρους θα επωφεληθούν από το ελεύθερο εμπόριο.

"Μαζί σου, όχι χωρίς εσένα"

Παρόλο που η Γαλλία πιθανότατα δεν έχει τη δύναμη να μπλοκάρει τη συμφωνία Mercosur σε μια ψηφοφορία μεταξύ των χωρών της ΕΕ, αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες καθώς και στο Βερολίνο τονίζουν ότι θέλουν να αποφύγουν να επιβάλουν την εμπορική συμφωνία ενάντια στη θέληση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ΕΕ - κάτι που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τον ευρωσκεπτικισμό.

Το ταμείο αποζημίωσης της Mercosur θα μπορούσε επίσης να κατευνάσει τις ανησυχίες άλλων σκεπτικιστικών χωρών της ΕΕ, όπως η Ιρλανδία ή η Αυστρία.

Η ιδέα, η οποία βρίσκεται ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο, έχει προηγούμενο: Το 2021 η ΕΕ δημιούργησε ένα αποθεματικό προσαρμογής στο Brexit ύψους 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για να θωρακίσει βιομηχανικούς τομείς, όπως η αλιεία, από τις δυνητικά αρνητικές επιπτώσεις της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Επιπλέον, ένα παρόμοιο ταμείο αντιστάθμισης για τη συμφωνία Mercosur είχε ήδη προταθεί από τον πρώην Επίτροπο Εμπορίου της ΕΕ Φιλ Χόγκαν το 2019.

Εκείνη την εποχή, όταν οι Βρυξέλλες πίστευαν ότι ήταν κοντά στην ολοκλήρωση της συμφωνίας με τη Νότια Αμερική, ο Hogan ισχυρίστηκε ότι είχε εξασφαλίσει «1 δισεκατομμύριο ευρώ σε οικονομική στήριξη και στήριξη της κοινής οργάνωσης της αγοράς σε περίπτωση διαταραχής της αγοράς» που θα προέκυπτε από την εμπορική συμφωνία.

Η ΕΕ θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα τέτοιο ταμείο αποζημίωσης στο πλαίσιο του υφιστάμενου προϋπολογισμού της, αν και αυτό μπορεί να αποτελέσει πρόκληση, καθώς δεν υπάρχει μεγάλη διάθεση μεταξύ των χωρών της ΕΕ να ανοίξουν εκ νέου την τρέχουσα συμφωνία για τον προϋπολογισμό.

Μια ευκολότερη λύση θα ήταν να δημιουργηθεί το ταμείο στο πλαίσιο του νέου πολυετούς προϋπολογισμού της ΕΕ από το 2028. Οι συνομιλίες για τον προϋπολογισμό αναμένεται να ξεκινήσουν το επόμενο έτος.

Δεν είναι σαφές, ωστόσο, αν το ταμείο θα χρειαστεί τελικά, καθώς η συμφωνία που βρίσκεται στο τραπέζι επιδιώκει ήδη να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των γεωργών, για παράδειγμα με τον καθορισμό ποσόστωσης στις εισαγωγές βοείου κρέατος.

Αντίθετα, θα μπορούσε να συμβάλει στον κατευνασμό των ανησυχιών σχετικά με τη συμφωνία, παρόμοια με το αποθεματικό προσαρμογής για το Brexit το 2021, το οποίο τελικά χρησιμοποιήθηκε ελάχιστα.