Σημαντικές αλλαγές στις Αιτήσεις Ενιαίας Ενίσχυσης 2024: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι αγρότες

Οι εκμεταλλεύσεις με έκταση μικρότερη των 10 εκταρίων εξαιρούνται από τους ελέγχους και τις κυρώσεις αιρεσιμότητας

Σημαντικές τροποποιήσεις φέρνει η πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με το καθεστώς αιρεσιμότητας για τις ενιαίες αιτήσεις ενίσχυσης του 2024. Με τη δημοσίευση της απόφασης στο ΦΕΚ, οι νέοι κανονισμοί προσαρμόζουν το ισχύον πλαίσιο, λαμβάνοντας υπόψη την τροποποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) 2023-2027, καθώς και τον Κανονισμό (ΕΕ) 2024/1468.

Τι αλλάζει;
Η νέα απόφαση στοχεύει στην προστασία του περιβάλλοντος και στην προώθηση βιώσιμων γεωργικών πρακτικών, εισάγοντας κανόνες που επηρεάζουν το σύνολο των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Συγκεκριμένα, επισημαίνονται οι παρακάτω κύριες αλλαγές:

Προστασία των Τυρφώνων: Από το 2025 θα ισχύσουν συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία των τυρφώνων, με βάση την ενσωμάτωση τους στο Σύστημα Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων. Τα μέτρα αποσκοπούν στη διατήρηση της οργανικής ουσίας αυτών των κρίσιμων οικοσυστημάτων.

Απαγόρευση Καύσης Καλλιεργητικών Υπολειμμάτων: Στο πλαίσιο των νέων περιβαλλοντικών προτύπων, απαγορεύεται η καύση των καλλιεργητικών υπολειμμάτων, εκτός από συγκεκριμένες περιπτώσεις φυτοπροστασίας. Οι γεωργοί καλούνται να ενσωματώνουν τα υπολείμματα στο έδαφος ή να επιλέγουν άλλες βιώσιμες πρακτικές.

Διαχείριση Κτηνοτροφικών Αποβλήτων: Τα νέα μέτρα στοχεύουν στην προστασία των υδάτινων πόρων, απαγορεύοντας τη χρήση λιπασμάτων και κτηνοτροφικών αποβλήτων κοντά σε ποτάμια, λίμνες και γεωτρήσεις. Οι αποθήκες αποβλήτων πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές για να αποτρέψουν τη ρύπανση.

Προστασία και Διαχείριση του Εδάφους: Οι νέοι κανονισμοί θέτουν στόχο τη μείωση της διάβρωσης και την αύξηση της οργανικής ουσίας του εδάφους, επιβάλλοντας κανόνες οργώματος και εδαφοκάλυψης. Ειδικές προβλέψεις ισχύουν για αγροτεμάχια με μεγάλη κλίση.

Υποχρεώσεις για Αμειψισπορά και Διαφοροποίηση Καλλιεργειών: Οι γεωργοί καλούνται να εφαρμόζουν αμειψισπορά ή διαφοροποίηση των καλλιεργειών τους σε συγκεκριμένες εκτάσεις, με στόχο τη διατήρηση της γονιμότητας του εδάφους και τη μείωση της χρήσης χημικών λιπασμάτων.

Μέτρα για την Προστασία των Υδάτων: Οι γεωργοί υποχρεούνται να τηρούν αυστηρούς κανόνες για την εφαρμογή αζωτούχων λιπασμάτων και φυτοπροστατευτικών προϊόντων, με στόχο την προστασία των υδάτινων πόρων από τη νιτρορύπανση.

Εξαιρέσεις και Κυρώσεις
Οι εκμεταλλεύσεις με έκταση μικρότερη των 10 εκταρίων εξαιρούνται από τους ελέγχους και τις κυρώσεις αιρεσιμότητας. Ωστόσο, για μεγαλύτερες εκμεταλλεύσεις, οι κυρώσεις αυστηροποιούνται σε περίπτωση επαναλαμβανόμενων παραβάσεων.

Η νέα ρύθμιση στοχεύει στη βελτίωση των γεωργικών πρακτικών και την εναρμόνιση με τις απαιτήσεις της νέας ΚΑΠ, ενισχύοντας ταυτόχρονα την προστασία του περιβάλλοντος.