Πρόεδρος Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας στο Agrocapital: Αυτοί είναι οι λόγοι που δεν μας συναντά ο κ. Τσιάρας

"Εάν δεν αλλάξουν οι προτεραιότητες του ΥΠΑΑΤ ο πρωτογενής τομέας σβήσει από το χάρτη"

Ο Πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ Γαϊτάνης Ιωάννης παραχώρησε μια συνέντευξη στο Agrocapital με αφορμή την πρόσφατη επιστολή του Συλλόγου προς τον ΥπΑΑΤ, Κώστα Τσιάρα Τσιάρα, όπου εξέφρασαν με πολύ έντονο ύφος την απογοήτευσή τους για τους χειρισμούς του στην πολιτική ηγεσία του υπουργείο.

Ερ: Κ. Γαϊτάνη για ποιο λόγο θεωρείτε ότι έχουν φτάσει τα πράγματα στην κατάσταση οπού βρισκόμαστε;

Απ.: Τα τελευταία 5 χρόνια έχουμε αλλάξει ως χώρα 5 υπουργούς αγροτικής ανάπτυξης και αυτό από μόνο του λέει πολλά. Σε όλους έως τώρα τους Υπουργούς είχαμε δείξει την ανάλογη ανοχή και την προβλεπόμενη περίοδο προσαρμογής τους στα νέα καθήκοντα τους. 

Όμως ποτέ και από κανέναν τους δεν αντιμετωπίσαμε αυτή τη στάση απαξίωσης προς τον αγροτικό κόσμο. Ως οι βασικοί εκπρόσωποι των θερμοκηπιακών καλλιεργειών στην Ελλάδα, προσπαθήσαμε να τον ενημερώσουμε σωστά για αυτό το θέμα, όπου άλλωστε κυριαρχεί στις αγροτικές ειδήσεις τα τελευταίο διάστημα. 

Ακόμα και ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ έκανε ιδιαίτερη αναφορά για τις προοπτικές που έχουν θερμοκηπιακές καλλιέργειες και για αυτό το λόγο εξήγγειλε το πρόγραμμα των 600 εκατομμυρίων ευρώ.

Δυστυχώς, όλες μας οι προσπάθειες μέχρι τώρα για μία συνάντηση έπεφταν στο κενό, ενώ παράλληλα παρακολουθούσαμε τον κύριο Τσιάρα να παρευρίσκεται σε οποιαδήποτε ημερίδα οργάνωναν ιδιωτικές εταιρείες.

Η «σταγόνα που ξεκίνησε το ποτήρι» ήταν όταν έπειτα από τόσες προσπάθειες, μας ενημέρωσαν από το γραφείο του ότι ΙΣΩΣ μέσα στο Νοέμβρη να βρεθεί χώρος για μία συνάντηση.

Τα ζητήματα όμως απασχολούν τον πρωτογενή τομέα διογκώνονται καθημερινά και γι' αυτό θεωρούμε ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος πια για χάσιμο. Έτσι αποφασίσαμε ως Σύλλογος, έχοντας και την πλήρη εξουσιοδότηση από την τελευταία Γενική Συνέλευση των μελών μας αγροτών, να προβούμε σε αυτό τον τρόπο επικοινωνίας επικρίνοντας τη στάση του Υπουργού αλλά ταυτόχρονα να αναδείξουμε και τα θέματα μας.

Εργάτες γης, διαχείριση νερού, ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων, αναμόρφωση κανονισμού ΕΛΓΑ, έγκριση τύπου θερμοκηπιακών κατασκευών, δάνεια αγροτών, κόστος παραγωγής και ενέργειας είναι μόνο λίγα από τα θέματα που διαχρονικά απλά ανακινούνται χωρίς να δίνεται επιτέλους μία λύση.

Ερ.: Πιστεύετε ότι μπορεί να αλλάξει κάτι στο σχεδιασμό υπουργείου;

Απ.: Για μας είναι μονόδρομος να αλλάξει γιατί αν δεν αλλάξει προτεραιότητες ο Υπουργός, το περιβάλλον που θα έχει να αντιμετωπίσει ο ίδιος αλλά και η κυβέρνηση συνολικά θα είναι τόσο απρόβλεπτη για την ελληνική κοινωνία που ούτε φαντάζεστε τι θα συμβεί όταν ο πρωτογενής τομέας σβήσει από το χάρτη. 

Γιατί όπως κινείται η Κυβέρνηση, με μαθηματική ακρίβεια έρχεται ο αφανισμός των αγροτών και αυτοί που επικρατήσουν, θα είναι λίγες μεγάλες εταιρείες, ξένων συμφερόντων όπου πρώτο στόχο θα έχουν εξάγουν τα ελληνικά χρήματα των επιδοτήσεων της Κυβέρνησης για τις χώρες τους και μετά να παράγουν αγροτικά προϊόντα.

Κλείνοντας τη συνέντευξη, ο κ. Γαϊτάνης ανέφερε ότι: «Σήμερα Παρασκευή, στείλαμε ακόμα μία επιστολή από κοινού με τους Αγροτικούς Συλλόγους Ιεράπετρας, Σητείας, Σελίνου - Καντάνου Χανίων, Τυμπακίου και Φιλιατρών Μεσσηνίας, προς τον Πρωθυπουργό και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ). Το ζήτημα των ελληνοποιήσεων στα αγροτικά προϊόντα έχει φτάσει πλέον σε οριακό σημείο.

Και κατέληξε «επαναλαμβανόμενα έχουμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για προϊόντα που εισάγονται από τρίτες χώρες, "λουσμένα" με δηλητήρια, τα οποία φτάνουν στο τραπέζι των καταναλωτών ως υψηλής διατροφικής αξίας ‘ελληνικά-πιστοποιημένα’ τρόφιμα. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Χρειάζονται άμεσες και αυστηρές παρεμβάσεις από την Πολιτεία για να προστατευτεί τόσο ο Έλληνας καταναλωτής όσο και ο Έλληνας παραγωγός».