Το 2023 η χώρα συγκόμισε 289 εκατ. τόνων καλαμποκιού αλλά φέτος η συγκομιδή μπορεί να μειωθεί κατά 7%
Η παραγωγή καλαμποκιού στην Κίνα μπορεί να είναι σημαντικά χαμηλότερη φέτος, αλλά η πληροφορία αυτή δεν έχει επηρεάσει ακόμη τις τιμές.
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα - από τη ζέστη έως τις πλημμύρες - έχουν επιδεινώσει σημαντικά τις προοπτικές για τη συγκομιδή καλαμποκιού στην Κίνα. Ωστόσο, οι έμποροι δεν δίνουν ακόμη προσοχή σε αυτό το πρόβλημα, δεδομένων των μεγάλων αποθεμάτων και της αδύναμης ζήτησης για το σιτάρι. Ωστόσο, εάν η κατάσταση δεν βελτιωθεί και η κυβέρνηση καταφέρει να δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη, η Κίνα θα πρέπει να αυξήσει τις εισαγωγές καλαμποκιού.
Το 2023, η Κίνα συγκομίζει το ρεκόρ των 289 εκατ. τόνων καλαμποκιού, αλλά το 2024, η συγκομιδή μπορεί να μειωθεί κατά 7% (ή 5-20 εκατ. τόνους), που θα είναι η μεγαλύτερη πτώση από το 2000, όταν η παραγωγή μειώθηκε κατά 17%.
Η συγκομιδή θα τελειώσει τον Νοέμβριο και τα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά τότε, αλλά είναι ήδη σαφές ότι η ισορροπία της αγοράς δεν θα επιδεινωθεί πολύ ακόμη και σε περίπτωση τέτοιας έλλειψης.
Στα τέλη Σεπτεμβρίου, οι τοπικές τιμές αυξήθηκαν ελαφρώς, αλλά εξακολουθούν να παραμένουν σε χαμηλό 4 ετών. Οι συγκομιδές ρεκόρ των τελευταίων ετών έχουν διαποτίσει την αγορά και η οικονομική επιβράδυνση έχει μειώσει τη ζήτηση από την κτηνοτροφία και τις βιομηχανίες τροφίμων. Μένει να δούμε πώς το νέο πρόγραμμα τόνωσης της κυβέρνησης θα αλλάξει την κατάσταση.
Οι φετινές εισαγωγές σιτηρών στην Κίνα είναι χαμηλότερες από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια και οι αρχές αναμένουν περαιτέρω μείωση. Ενώ το ΜΥ 2023/24 έφθασαν τους 19,5 εκατ. τόνους, την τρέχουσα περίοδο δεν θα ξεπεράσουν τους 13 εκατ. τόνους. Αυτό θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στους Αμερικανούς αγρότες, οι οποίοι παρέχουν το μεγαλύτερο μέρος των κινεζικών εισαγωγών.
Δεν είναι ακόμη σαφές εάν η Κίνα θα έχει αρκετά δικά της αποθέματα για να καλύψει την αύξηση της ζήτησης, εάν το πρόγραμμα οικονομικής ανάπτυξης είναι επιτυχές. Στο μέλλον, η κλιματική αλλαγή μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα για τις μελλοντικές συγκομιδές, γεγονός που θα ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση να τονώσει την προσφορά.