Ρωσία: Απαγορεύει φρούτα και λαχανικά από το Καζακστάν μετά την άρνησή της να ενταχθεί στις BRICS

Η απόφαση του Καζακστάν αποτελεί πλήγμα για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν

Η Ρωσία απαγορεύει φρούτα και λαχανικά από το Καζακστάν μετά την άρνηση της χώρας να ενταχθεί στις BRICS

Η ρωσική υπηρεσία παρακολούθησης της ασφάλειας της γεωργίας απαγόρευσε προσωρινά αυτή την εβδομάδα τις εισαγωγές ντοματών, πιπεριών, φρέσκων πεπονιών, σιταριού, σπόρων λιναριού και φακής από το Καζακστάν.

«Η απόφαση ελήφθη λόγω της αποτυχίας των αρμόδιων αρχών του Καζακστάν να αναλάβουν δράση και προκειμένου να διασφαλιστεί η φυτοϋγειονομική ασφάλεια της επικράτειας της Ρωσίας», ανέφερε η αρχή Rosselkhoznadzor στην ιστοσελίδα της.

Το περιοριστικό μέτρο έρχεται λίγο μετά την άρνηση του Καζακστάν, της μεγαλύτερης οικονομίας της Κεντρικής Ασίας, να ενταχθεί στο BRICS, το μπλοκ των αναδυόμενων οικονομιών του οποίου η Ρωσία έχει σήμερα την προεδρία.

«Επί του παρόντος και πιθανότατα στο ορατό μέλλον, το Καζακστάν θα απέχει από την υποβολή αίτησης στην BRICS», δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου του Καζακστάν, Μπερίκ Ουάλι, σε συνέντευξή του σε τοπικές ειδήσεις την Τετάρτη.

Ο Uali πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος Kassym-Jomart Tokayev έχει επανειλημμένα ταχθεί υπέρ των Ηνωμένων Εθνών ως «παγκόσμιου και αναντικατάστατου διεθνούς οργανισμού» και δήλωσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να μεταρρυθμιστεί ώστε να λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα των περιφερειακών δυνάμεων.

Η απόφαση του Καζακστάν αποτελεί πλήγμα για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος προσπαθεί να χαρακτηρίσει τις BRICS ως μια συμμαχία της «παγκόσμιας πλειοψηφίας» στο πλαίσιο των προσπαθειών της Μόσχας να αμφισβητήσει την κυρίαρχη Δύση και να αμφισβητήσει τις κυρώσεις που σχετίζονται με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι οι BRICS δεν αντικαθιστούν τον ΟΗΕ, αντίθετα, «συμπληρώνουν, αντί να έρχονται σε αντίθεση με τον διεθνή χαρακτήρα του».

«Το Καζακστάν είναι ο φίλος μας, ο στρατηγικός μας εταίρος, ο σύμμαχός μας. Εκτιμούμε τις σχέσεις μας. Αυτό είναι το πρώτο πράγμα. Ως εκ τούτου, φυσικά, το ίδιο το Καζακστάν λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με τη μορφή της συμμετοχής του σε ορισμένους οργανισμούς», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Οι εντάσεις έρχονται ενόψει της συνόδου κορυφής των BRICS που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί από τις 22 έως τις 24 Οκτωβρίου στη ρωσική πόλη Καζάν, όπου ο Τοκάγεφ θα συμμετάσχει ως προσκεκλημένος σε διευρυμένη συνάντηση την ερχόμενη Πέμπτη.