Η ευλογιά των προβάτων εξαπλώνεται και προκαλεί προβλήματα σε όλη την αλυσίδα κρέατος
Η ελληνική κτηνοτροφία αντιμετωπίζει μια σοβαρή κρίση με την εξάπλωση της ευλογιάς των ζώων, προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές τόσο στους κτηνοτρόφους όσο και στον καταναλωτή. Η Μαγνησία, που πρόσφατα ταλανίστηκε από την πανώλη, βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με την ευλογιά, μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια, η οποία δείχνει να μην περιορίζεται επαρκώς.
Σύμφωνα με τον κτηνοτρόφο Θωμά Μόσχο, που μίλησε στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», τα σφαγεία αναγκάζονται να κλείσουν για 10 έως 15 ημέρες, κάτι που επιφέρει οικονομική ασφυξία στον τομέα. Η ευλογιά διαρκεί περίπου έξι μήνες, διάστημα στο οποίο τα ζώα που μολύνονται αντιμετωπίζουν υψηλά ποσοστά θνησιμότητας, με ορισμένα κοπάδια να χάνουν έως και το 80% των ζώων τους.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά αναμένεται να ανακοινωθεί απόφαση που σε πρώτη φάση, θα σφραγίσει τα σφαγεία όλης της χώρας για διάστημα 10-15 ημερών.
Κρίσιμες Επιπτώσεις σε Παραγωγούς και Καταναλωτές
Η οικονομική καταστροφή για τους κτηνοτρόφους είναι τεράστια, καθώς η απώλεια της παραγωγής επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την ήδη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν. Παράλληλα, οι καταναλωτές θα δουν αισθητές αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων κρέατος και γαλακτοκομικών, καθώς η έλλειψη ζώων μειώνει την προσφορά των πρώτων υλών, οδηγώντας σε μεγαλύτερη αύξηση τιμών στα παράγωγα προϊόντα, όπως η φέτα.
Ανησυχητική Εξάπλωση και Υποψίες Παράνομων Μεταφορών
Αυτό που καθιστά την κατάσταση ακόμη πιο επικίνδυνη είναι η αδυναμία περιορισμού της εξάπλωσης της ευλογιάς. Αρχικά εντοπίστηκε σε περιοχές όπως η Αλεξανδρούπολη και οι Σέρρες, όμως πλέον έχει εξαπλωθεί σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας, όπως η Κόρινθος και η Μεσσηνία, προσπερνώντας πολλές περιφέρειες. Η διασπορά αυτή εγείρει ανησυχίες για παράνομες μεταφορές ζώων ή ζωοτροφών από ζώνες επιτήρησης, κάτι που επιδεινώνει την κρίση.
Οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε απόγνωση, ενώ ο τομέας κρέμεται από μια λεπτή κλωστή. Η λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων είναι επιτακτική, τόσο για τον περιορισμό της νόσου όσο και για την οικονομική στήριξη των παραγωγών. Μέχρι στιγμής, οι αντιδράσεις και οι ενέργειες των αρμοδίων δεν φαίνεται να είναι επαρκείς. Αν η κατάσταση αφεθεί να εξελιχθεί χωρίς αποφασιστικές κινήσεις, οι επιπτώσεις θα είναι ακόμη πιο καταστροφικές, επιβαρύνοντας παραγωγούς και καταναλωτές.
Η κρίση αυτή απαιτεί συλλογική δράση και πλήρη συνεργασία μεταξύ των κτηνοτρόφων και των αρμόδιων φορέων για να αποτραπεί μια ολοκληρωτική οικονομική κατάρρευση του κτηνοτροφικού τομέα της χώρας.