Η παραγωγή αιθανόλης θα αποτρέψει τις εξαγωγές ινδικής ζάχαρης

Η εκτροπή της ζάχαρης προς την αιθανόλη θα οδηγήσει την Ινδία σε μια σφιχτή προσφορά και ζήτηση

Η αύξηση της παραγωγής αιθανόλης στην Ινδία λόγω των υψηλότερων ποσοστών ανάμειξης θα μειώσει τη διαθεσιμότητα της τοπικής ζάχαρης και θα εμποδίσει τη χώρα να εξάγει ζάχαρη την περίοδο 2024/25, δήλωσε ο έμπορος εμπορευμάτων Wilmar με έδρα τη Σιγκαπούρη.

Η Ινδία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός ζάχαρης στον κόσμο μετά τη Βραζιλία, αλλά η χώρα απουσιάζει από τις εξαγωγικές αγορές για να διασφαλίσει τον τοπικό εφοδιασμό, καθώς μεγαλύτερα μερίδια της παραγωγής σακχαρόζης εκτρέπονται για την παραγωγή αιθανόλης αντί για ζάχαρη.

Η Wilmar προέβλεψε τη Δευτέρα ότι συνολικά 5 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι σακχαρόζης θα εκτραπούν στην παραγωγή αιθανόλης την περίοδο 2024/25, καθώς η Ινδία στοχεύει σε υψηλότερα ποσοστά ανάμειξης αιθανόλης στη βενζίνη για να μειώσει τις εισαγωγές πετρελαίου.

Ως αποτέλεσμα, ο ασιατικός έμπορος εκτιμά ότι η καθαρή παραγωγή ζάχαρης θα φθάσει μόνο τους 27,5 εκατ. τόνους στην Ινδία, για συνολική κατανάλωση της χώρας 29,5 εκατ. τόνους. Η διαφορά θα προέλθει από τα αποθέματα, τα οποία η Wilmar προβλέπει ότι θα μειωθούν κατά 2 εκατομμύρια τόνους σε 3,3 εκατομμύρια τόνους στο τέλος της περιόδου.

«Η εκτροπή της ζάχαρης προς την αιθανόλη θα οδηγήσει την Ινδία σε μια σφιχτή S & D (προσφορά και ζήτηση) ζάχαρης αυτή τη σεζόν», ανέφερε ο έμπορος σε σημείωμά του.

«Σε αυτό το πλαίσιο, φαίνεται μη ρεαλιστικό να δούμε την Ινδία να εξάγει ζάχαρη το 2024/25, μάλλον υπάρχει πραγματικός κίνδυνος στενότητας μέχρι το τέλος της περιόδου στην Ινδία (τέλος Οκτωβρίου 2025), με χαμηλότερα αποθέματα».

Η Βραζιλία αναμένεται να έχει μια μακρά περίοδο μεταξύ των καλλιεργειών λόγω της ξηρασίας φέτος, η οποία θα καθυστερήσει την ανάπτυξη της καλλιέργειας για το 2025. Χωρίς τις ινδικές εξαγωγές, άλλοι μικρότεροι παραγωγοί θα πρέπει να καλύψουν την εξαγωγική ζήτηση το πρώτο τρίμηνο του 2025.