Ο τελευταίος εμπορικός πόλεμος των δυο χωρών το 2018-19 κόστισε στον γεωργικός τομέας των ΗΠΑ υπέστη απώλειες άνω των 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων
Ο αγροτικός τομέας των ΗΠΑ έχει πολλά παράπονα για τις εύθραυστες εμπορικές σχέσεις του με την Κίνα.
Αυτό ήταν το θέμα ενός πρόσφατου διαδικτυακού σεμιναρίου που διοργάνωσε το Συμβούλιο για τα Οικονομικά των Τροφίμων, της Γεωργίας και των Πόρων.
Η Holly Wang, γεωπόνος οικονομολόγος στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, δήλωσε ότι η Κίνα ήταν η μεγαλύτερη αγορά για τη γεωργία των ΗΠΑ κατά το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας.
Ωστόσο, οι πολιτικές εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν αυξηθεί, γεγονός που έχει παρεμποδίσει το εμπόριο.
Οι αμερικανικές γεωργικές εξαγωγές προς την Κίνα το 2024 προβλέπεται να μειωθούν κατά περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο δολάρια ΗΠΑ από τα επίπεδα του 2023, κυρίως λόγω του σκληρού ανταγωνισμού της σόγιας από τη Βραζιλία.
Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, όπως το ισχυρό δολάριο ΗΠΑ, η ύφεση της οικονομίας της Κίνας και η αυξανόμενη πολιτική ένταση μεταξύ των δύο αντιπάλων, είπε.
Μια πηγή αυτών των εντάσεων είναι η αντίληψη ότι η Κίνα αγοράζει τεράστιες εκτάσεις γεωργικής γης στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Wendong Zhang, επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Εφαρμοσμένων Οικονομικών και Διοίκησης Charles H. Dyson, δήλωσε ότι αυτό είναι λίγο παραπλανητικό.
Η Κίνα κατατάσσεται στην 18η θέση στον κατάλογο των ξένων χωρών που κατέχουν αγροτικές εκτάσεις στις ΗΠΑ.
Ο Καναδάς βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με περισσότερα από 12 εκατομμύρια στρέμματα. Αυτό συγκρίνεται με τα 352.140 στρέμματα που ανήκουν σε Κινέζους επενδυτές, που είναι λιγότερο από το ένα τοις εκατό του συνόλου της ξένης ιδιοκτησίας.
«Υπάρχουν γενικές υποψίες ότι η Κίνα παίρνει τεράστιες ποσότητες γεωργικών εκτάσεων από τις ΗΠΑ και αυτό μάλλον δεν δικαιολογείται με βάση τα δεδομένα», δήλωσε.
Πρόκειται για έναν μόνο παράγοντα των αυξανόμενων εμπορικών εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, που πολλοί φοβούνται ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έναν ακόμη εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών.
Η Αμερικανική Ένωση Σόγιας και η Εθνική Ένωση Καλλιεργητών Καλαμποκιού δημοσίευσαν πρόσφατα μια μελέτη που προβλέπει ότι οι αμερικανικές εξαγωγές σόγιας προς την Κίνα θα μπορούσαν να μειωθούν κατά περίπου 15 εκατομμύρια τόνους ετησίως, αν συνέβαινε κάτι τέτοιο. Οι εξαγωγές καλαμποκιού θα μειώνονταν κατά περίπου 2,2 εκατομμύρια τόνους.
Ο Σον Αρίτα, ανώτερος οικονομολόγος στο Γραφείο του επικεφαλής οικονομολόγου του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, δήλωσε ότι ο γεωργικός τομέας των ΗΠΑ υπέστη απώλειες άνω των 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια του τελευταίου εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο χωρών το 2018-19.
Αυτό αντισταθμίστηκε τελικά από 28 δισεκατομμύρια δολάρια σε κρατική βοήθεια, αλλά ήταν ένα τραυματικό ζευγάρι ετών για τους παραγωγούς.
«Τα προθεσμιακά συμβόλαια σόγιας των ΗΠΑ έπεσαν από περίπου 11 δολάρια ανά μπούσελ σε περίπου 8,50 δολάρια», είπε.
Η σόγια της Βραζιλίας διαπραγματευόταν με premium 2,50 δολάρια ανά bu. έναντι της αμερικανικής σόγιας κατά περιόδους κατά τη διάρκεια της διετούς διαμάχης.
Ήταν ιδιαίτερα σκληρό για τους αγρότες στη Βόρεια Ντακότα και τη Νότια Ντακότα, οι οποίοι βασίζονται στο εμπόριο με την Κίνα μέσω των λιμανιών του βορειοδυτικού Ειρηνικού.
«Αυτό οδήγησε σε σοβαρή αποδυνάμωση της βάσης με τις τοπικές τιμές σόγιας σε μετρητά στη Βόρεια Ντακότα να πέφτουν μέχρι και 6 δολάρια ανά bu», δήλωσε η Arita.
Η πτώση των εξαγωγών σόγιας προς την Κίνα αντισταθμίστηκε εν μέρει από αυξήσεις σε αγορές όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αργεντινή και η Αίγυπτος. Ωστόσο, οι συνολικές εξαγωγές εξακολουθούν να σημειώνουν κατακόρυφη πτώση 13,5 εκατ. τόνων το 2018-19 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Η Arita δήλωσε ότι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου είναι ότι οι ΗΠΑ έχουν παραχωρήσει οριστικά μερίδιο αγοράς στην Κίνα στη Βραζιλία.
Οι δύο χώρες εξήγαγαν η καθεμία περίπου 60 εκατομμύρια τόνους σόγιας σε πελάτες σε όλο τον κόσμο πριν από τον εμπορικό πόλεμο.
Το 2024-25, το USDA προβλέπει ότι οι ΗΠΑ θα εξάγουν 50 εκατομμύρια τόνους ελαιούχων σπόρων έναντι 105 εκατομμυρίων τόνων για τη Βραζιλία.
«Οι εξαγωγές μας έχουν χάσει σημαντικό έδαφος σε σχέση με τον κύριο ανταγωνιστή μας», δήλωσε η Arita.
Και η κατάσταση πρόκειται να χειροτερέψει ακόμη περισσότερο. Μέχρι το 2032-33, τα σύνολα αναμένεται να φτάσουν τα 58 εκατομμύρια τόνους για τις ΗΠΑ και τα 133 εκατομμύρια τόνους για τη Βραζιλία.
Ο Arita προειδοποίησε ότι οι ανταποδοτικοί δασμοί της Κίνας για τη σόγια και άλλα γεωργικά προϊόντα εξακολουθούν να ισχύουν, αλλά δεν εφαρμόζονται λόγω παραίτησης.
«Ανά πάσα στιγμή, η Κίνα θα μπορούσε να σταματήσει να χορηγεί αυτές τις εξαιρέσεις», δήλωσε.