Η GASC συνήψε συμβόλαιο για 120.000 τόνους ουκρανικού σιταριού, 120.000 τόνους ρουμανικού σιταριού και 50.000 τόνους βουλγαρικού σιταριού
Την Κυριακή, ο αιγυπτιακός κρατικός αγοραστής σιτηρών (GASC) ανακοίνωσε ότι επρόκειτο να αγοράσει απροσδιόριστη ποσότητα σιταριού σε διεθνή διαγωνισμό για πρώτη φορά από τον Αύγουστο.
Στη δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (4 Νοεμβρίου), οι πλειοδότες ήρθαν με προσφορές για σιτάρι από τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Ρουμανία, τη Γαλλία και τη Βουλγαρία. Τελικά, η GASC συνήψε συμβόλαιο για 120.000 τόνους ουκρανικού σιταριού, 120.000 τόνους ρουμανικού σιταριού και 50.000 τόνους βουλγαρικού σιταριού.
Οι Ρουμάνοι έμποροι σιταριού μπόρεσαν να πουλήσουν τη μεγαλύτερη ποσότητα, αν και οι προσφορές τους ήταν οι υψηλότερες τιμές. Έτσι, το σιτάρι πωλήθηκε σε τιμές που κυμαίνονταν από 252,50 δολάρια/τόνο (FOB) έως 275 δολάρια (FOB), ανέφερε ο Latifundist.
Αρχικά, το ρουμανικό σιτάρι προσφέρθηκε από τις AMS Ameropa, Agro Chirnogi, Viterra και Olam στα 272-275 δολάρια/τόνο FOB, για παράδοση μεταξύ 25 Νοεμβρίου-5 Δεκεμβρίου και 6-15 Δεκεμβρίου.
Τελικά, οι αιγυπτιακές αρχές αποφάσισαν να αγοράσουν δύο παρτίδες 60.000 τόνων ρουμανικού σιταριού, που προμηθεύτηκαν από την Olam και τη Viterra, σε τιμή 260,66 δολάρια/τόνο FOB (275,50 δολάρια/τόνο C&F), με φόρτωση από το λιμάνι της Κωνστάντας και παράδοση μεταξύ 6-15 Δεκεμβρίου.
Η GASC αγόρασε επίσης 120.000 τόνους σιταριού καταγωγής Ουκρανίας στην τιμή των $252,50/τόνο FOB ($275,25 C&F), που προσέφερε η LDC σε δύο παρτίδες των 60.000 τόνων, με παράδοση από την Οδησσό, μεταξύ 6-15 Δεκεμβρίου.
Οι Αιγύπτιοι αποφάσισαν επίσης να αγοράσουν 50.000 τόνους σιταριού από τη Βουλγαρία στο πλαίσιο του διαγωνισμού, στην τιμή των 261 $/τόνο FOB (273 $/τόνο C&F), για παράδοση μεταξύ 25 Νοεμβρίου και 5 Δεκεμβρίου.
Η Ρωσία δεν κατάφερε να πουλήσει ούτε έναν τόνο σιτηρών αυτή τη φορά, παρά την αρχική προσφορά που, αν και δεν ήταν η ακριβότερη, δεν ήταν και η φθηνότερη. Η Γαλλία απέτυχε επίσης να ανταγωνιστεί το ρουμανικό, το ουκρανικό και το βουλγαρικό σιτάρι.
Η δημοπρασία αυτή ήταν εξαιρετικά σημαντική, δεδομένου ότι η GASC δεν έχει πραγματοποιήσει δημοπρασία από την ιστορική δημοπρασία της 6ης Αυγούστου. Η δημοπρασία του Αυγούστου ήταν η απάντηση στις οδηγίες του προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι για την αγορά 3,8 εκατομμυρίων τόνων σιταριού, οι οποίοι θα κάλυπταν τις ετήσιες ανάγκες σε σιτάρι και θα εξασφάλιζαν τον εφοδιασμό μέχρι τον Απρίλιο του 2025.
Η δημοπρασία κατάφερε να εξασφαλίσει μόνο το 7% του όγκου-στόχου της, καθώς οι πωλητές αντιμετώπισαν άλλη μια περίοδο παγκόσμιας αβεβαιότητας. Για την εξεύρεση καλύτερων συμφωνιών, η GASC ξεκίνησε στη συνέχεια απευθείας διαπραγματεύσεις με τους προμηθευτές.
Μια αποστολή 430.000 τόνων που αρχικά είχε προγραμματιστεί για παράδοση τον Οκτώβριο αναβλήθηκε. Ο Sherif Farouk, υπουργός Προμηθειών, δήλωσε ότι ανέμενε ότι το φορτίο αυτό θα έφτανε τον Οκτώβριο, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει επιβεβαίωση ότι έχει παραδοθεί.
Τοπικοί αναλυτές σχολίασαν ότι η τιμή για το καθυστερημένο φορτίο, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής, θα είναι περίπου 265 δολάρια ανά τόνο, σε σύγκριση με 241 δολάρια κατά τη δημοπρασία του Αυγούστου και 235 δολάρια στην απευθείας συμφωνία.
Οι καθυστερήσεις στη ναυτιλία όχι μόνο αυξάνουν την αβεβαιότητα, αλλά και ασκούν περαιτέρω πίεση στα οικονομικά της Αιγύπτου, τα οποία ήδη φαίνονται ανεπαρκή λόγω της αύξησης των παγκόσμιων τιμών μετά την αποτυχημένη δημοπρασία του Αυγούστου.